Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pašiem privatizēt zemi nepiedāvāja

Kāpēc mums pašiem nepiedāvāja privatizēt zemi zem mājām, ja pirms tam apgalvoja, ka tai nav īpašnieku? Šāds jautājums izskan daudzu Dienas lasītāju vēstulēs. Visbiežāk dzirdētais notikumu scenārijs ir šāds - dzīvokļu privatizācijas laikā iedzīvotājiem solīts, ka varēs privatizēt arī zemi, taču vēlāk bez īpaša brīdinājuma rēķinos parādījusies ailīte «zemes noma». Taču šobrīd dzīvokļu un zemes īpašnieku attiecību regulējums ir visai sarežģīts un neviens nav gatavs solīt drīzu regulējumu.

Vecmāmiņa lasīja dzērvenes

Viens no izplatītākajiem stāstiem, ko dzird gan Purvciemā, gan Valdemāra ielā un vēl citviet Rīgā, ir par purviem, kur vecmāmiņas lasīja dzērvenes, padomju laikā te uzbūvēja mājas, bet tagad atklājas, ka šīm zemēm bijuši īpašnieki. Tomēr Rīgas vicemērs un Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) skaidro, ka daudzviet, kur līdz 1940. gadam bijušas ganības, tām ir bijuši īpašnieki. Protams, daudzi zemesgabali vēlāk pārpirkti. Taču par to, ka agrāk zemei nav bijis īpašnieka, bet vēlāk tas uzradies, neesot pamata brīnīties, jo zemes reforma notika daudzus gadus un īpašnieki drīkst pieteikties joprojām, pa to laiku likums vairākkārt grozīts. «Īpašuma tiesības ir svētas, un pašvaldība zemi nevar ne atņemt, ne atpirkt. Atpirkt var zemi zem skolām un bērnudārziem, bet ne zem daudzdzīvokļu mājām ar privatizētiem dzīvokļiem,» norāda A. Ameriks. Viņaprāt, likumdevēja lielākā kļūda savulaik bija vispār atļaut privatizēt zemi zem daudzdzīvokļu ēkām.

Dienas lasītājas Daces Kārkliņas vēstule atklāj mehānismu, kā iedzīvotājus nostādīja fakta priekšā: «Pirms kādiem diviem gadiem saņēmām no Rīgas domes aicinājumu bez atlīdzības iegūt īpašumā zemi, kas atrodas zem daudzdzīvokļu mājas. Kad interesējos Īpašuma departamentā, man skaidroja, ka, iegūstot zemi īpašumā, nebūs vairs jāmaksā nomas maksa, bet tikai nekustamā īpašuma nodoklis par attiecīgo domājamo daļu no īpašumā iegūtā zemesgabala. Bez atlīdzības saņemot zemi, protams, bija jāmaksā gan par tās uzmērīšanu (lai gan dabā to neviens neierādīja), gan par tās ierakstīšanu zemesgrāmatā - kopā, cik atceros, ap 50 latiem iznāca.» Tomēr pēc dokumentu nokārtošanas viņu gaidījis pārsteigums - rēķini par zemes nomu un nekustamā īpašuma nodokli par nomāto zemesgabalu. «It kā jau summa nav liela - ap 10 latiem gadā, bet, kad interesējos Rīgas domes Īpašuma departamentā, tad viņi sacīja, ka daļu zemesgabala zem mājas esot noprivatizējis kāds cits īpašnieks un tam, protams, pienākas nomas maksa un dzīvokļu īpašniekiem jāmaksā arī attiecīgi nekustamā īpašuma nodoklis.» D. Kārkliņa jautā, kāpēc visu zemesgabalu nevarēja piedāvāt iegūt īpašumā dzīvokļu īpašniekiem, kāpēc vēl kādam vajadzēja ļaut iegūt īpašumā zemi un tagad dzīvokļu īpašniekiem jāmaksā nomas maksa. «Vai tad īpašnieks kaut kā rūpējas par savu zemesgabalu? Cik zinu, tad par kopšanas darbiem sētniekam maksā dzīvokļu īpašnieki?» viņa vaicā.

Jāizvairās nākotnē

«Izkļūt no situācijas ļoti ātri nevar,» vērtē bijušais tieslietu ministrs, Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Viņaprāt, pirmais darāmais darbs ir nepieļaut dalītā īpašuma rašanos nākotnē - nebūvēt jaunas daudzdzīvokļu mājas uz privātīpašnieku zemes. Otrkārt, jāsekmē vienotu īpašumu veidošanās, nosakot vienošanās termiņus starp zemes un dzīvokļu īpašniekiem. Tiek pieļauta iespēja, ka zemju īpašniekiem tiktu dots zināms laiks vienošanās panākšanai, bet, ja to nepanāktu, iespējama nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšana strīdīgajiem zemesgabaliem. Vaicāts, ko darīt dzīvokļu īpašniekiem, ja viņi apšauba zemes īpašnieku tiesības uz zemi, G. Bērziņš kā vienīgo risinājumu redz vēršanos prokuratūrā.

Tieslietu ministrijas darba grupa, kas izveidota dalīto īpašumu situācijas risināšanai, daļu priekšlikumu Saeimā ir jau iesniegusi un atlikušo daļu iesniegs līdz 1. jūlijam, pastāstīja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina. Tomēr šajā darba grupā nav paredzēts analizēt jautājumus, kā risināt situācijas, kad dzīvokļu īpašnieki izsaka šaubas, vai zemes īpašnieki pie tās tikuši likumīgi. «Ja īpašums ir ierakstīts zemesgrāmatā, mēs pieņemam, ka tas iegūts likumīgi. Ja sāksim to apšaubīt, tad nekur tālāk netiksim,» saka L. Medina. Viņa arī pieļauj, ka šaubas varētu būt tikai par ļoti nedaudziem gadījumiem. Latvijā kopumā ir 3496 zemes vienības, kur uz cita īpašnieka zemes ir uzbūvētas daudzdzīvokļu mājas, Rīgā tādu ir 1226, liecina Tieslietu ministrijas informācija.

No sarunām ar ekspertiem var secināt vienkāršu sakarību - zemes īpašnieki aktivizējās un dzīvokļu īpašnieki viņu eksistenci pamanīja tikai tad, kad strauji palielinājās zemes kadastrālā vērtība un radās iespēja iekasēt ievērojami lielākas summas par zemes nomu. Tomēr daudzie stāsti par to, ka cilvēki nostādīti fakta priekšā un nav zinājuši, kas ir zemes zem viņu mājām īpašnieks, liecina, ka apsaimniekotāji nav snieguši šo informāciju. Joprojām nav atrisinātas arī tās situācijas, kad puse no daudzdzīvokļu mājas atrodas uz viena īpašnieka zemes, bet otra puse - uz citas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Raksta Dienas lasītāji

Paldies, ka rakstāt!
Kā vienīgo taisnīgo problēmas risinājumu uzskatu, ka valstij jāatpērk zeme no īpašniekiem par kadastrālo vērtību un jānodod domājamās daļas dzīvokļu īpašniekiem pēc tādiem pašiem noteikumiem kā citiem, kas privatizēja dzīvokļus un zemi par sertifikātiem. Daudzi, tāpat kā mana ģimene, vēl nav sertifikātus iztērējuši, cerot uz valsts vienlīdzīgu attieksmi pret visiem tās iedzīvotājiem. Bankas glābām, tagad laiks glābt iedzīvotājus no mūža verdzības.
zemes īpašnieki ir sliktie, dzīvokļu īpašnieki ir labie
Stāsti par to, ka agrāk zeme zem daudzdzīvokļu mājām skaitījusies bez saimnieka, taču pirms dažiem gadiem uzradies īpašnieks, absolūtā vairumā gadījumu ir radušies divu iemeslu dēļ:
1. Zemes kadastrālās vērtības netika aktualizētas, un maksa par to bija vairāk simboliska;
2. Zemes īpašnieki no dzīvokļu īpašnieku un apsaimniekotāju puses vienkārši tika ignorēti, kā rezultātā nomas maksājumi vispār netika veikti.
Pēc tam, kad zemes kadastrālās vērtības netika aktualizētas un zemes īpašnieki vai nu paši panāca, ka dzīvokļu īpašnieki maksā zemes nomu, tad sākās panika: zemes īpašnieki ir sliktie... par ko man jāmaksā u. tml.?
No Ķengaraga
Mūsu mājai ir trīs zemes īpašnieki, par kuriem, privatizējot savus dzīvokļus, neko nezinājām, jo zemes komisijas lēmums par īpašumtiesību piešķiršanu notika pēc dzīvokļa privatizācijas. Turklāt bez saskaņošanas ar mums. Vai tas ir noticis likumīgi?
Par zemes īpašniekiem
Mēs maksājam zemes nodokli, bet zemes īpašnieki tikai iekasē naudu caur pilnvarniekiem, dzīvojot ārzemēs. Pagalma teritorija, kas ir pietiekami liela, netiek iekārtota, netiek uzraudzīta. Caur šo teritoriju krustu šķērsu brauc privātās mašīnas. Teritorija netiek ierobežota - tā ir vieta visa mikrorajona dzērājiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?