Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pasta bankas projekta apturēšana neskaidra

Pat ja valdība akceptēs Latvijas pasta (LP) lēmumu pārtraukt līdzdalību kādreizējā satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) izbīdītajā pasta bankas projektā, bankas darbība netiks pārtraukta, uzsver tās vadītāji. 16.oktobrī pieņemtais lēmums par pasta pakalpojumu sniegšanu bez pasta bankas starpniecības, nododot nodaļas franšīzē un daļu, iespējams, slēdzot, vēl nav apstiprināts LP akcionāru sapulcē.

Akcionāri izsludinājuši pārtraukumu līdz 21.oktobrim. Līdz tam pieejamās informācijas apjoms ir skops, nav vienprātības, vai kādam par sadarbības pārtraukšanu pienākas kompensācija, kāpēc projekta īstenošana apstājās un vai stratēģiskais investors _Mono_ vispār bija gatavs pildīt saistības, kas paredzēja pasta reģionālā tīkla restrukturizācijā ieguldīt 50 miljonus latu.

Uzsver izdevīgumu

Līgumu ar Mono par pasta bankas izveidi noslēdza 2008.gadā (kompānija uzvarēja Satiksmes ministrijas konkursā kā vienīgais pretendents, DnB Nord banka un Lattelecom no dalības atteicās), izveidojot divus saistītus uzņēmumus - a/s Latvijas Pasta banka (LPB), kurā 100% akciju pieder Mono, perspektīvā 10% akciju rezervējot Latvijas pastam, un a/s Latvijas pasta nodaļu tīkls (LPNT), kurā 80% pieder Latvijas pastam, bet 20% - Mono. Ideja - LPB nodarbotos ar bankas pakalpojumiem, bet LPNT atbildētu par infrastruktūru. «Tā kā Latvijas pasts ilgstoši ir strādājis ar zaudējumiem, kas mērāmi miljonos latu, pasta bankas izveide bija loģisks risinājums, kā censties šīs problēmas atrisināt,» uzskata LPB viceprezidents Edgars Lasmanis.

Patlaban problēmas rada šā gada janvārī dibinātais LPNT, jo puses nespēja vienoties par pārejas līgumu, kurā vajadzēja definēt nodaļu tīkla nodošanas kārtību. Saskaņā ar šo līgumu Mono ieguldījums LPNT būtu 1,8 miljoni latu. E.Lasmanis norāda, ka kapitāla palielināšanai domātā summa kopš aprīļa ir iesaldēta.

Neoficiāli izskanējušas aizdomas, ka pasta bankas virzība ir apstājusies līdz ar A.Šlesera aiziešanu no satiksmes ministra amata. Šā gada augustā pašreizējais ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) paziņoja, ka «pasta bankas izveide būtu liels atspaids reģionālo pasta nodaļu saglabāšanā un ir ļoti apsveicami, ka smagajā situācijā izdevies piesaistīt investoru». Viņš arī solīja valdībā panākt četru miljonu latu piešķiršanu šim projektam. Vēlāk atbildība par sadarbības turpināšanu tika novelta uz LP valdes pleciem, un Satiksmes ministrijas kompetence nu jau ir tikai piekrist vai nepiekrist pasta piedāvātajam biznesa plānam, kurā LPB vairs neparādās.

Mistiskais miljons

LP vadība kategoriski noliedz izskanējušās ziņas, ka tai varētu nākties Mono maksāt miljona latu kompensāciju, sīkākus komentārus neizdevās gūt arī pēc nepabeigtās akcionāru sapulces. Tādējādi nav zināms, kas notiks ar LP ieguldījumiem LPNT pamatkapitālā - 96 000 latu.

Pērn rudenī valdībā skatītajā informatīvajā ziņojumā par LPB iespējamās sankcijas nav minētas. Joprojām nav noslēgts pārejas līgums, ko varētu uzskatīt par pušu saistību nepildīšanu, kas savukārt no juridiskā viedokļa varētu būt arguments kompensāciju nemaksāšanai. LPB pārstāve Lita Grafa Dienai stingri norādīja, ka Mono ir izpildījis visas saistības un sniedzis LP pat garantijas. Mono apgalvo, ka LPB tas ieguldījis piecus miljonus latu, LPNK - 24 tūkstošus latu, bijuši izdevumi par finanšu un juridiskajām konsultācijām, mārketinga pakalpojumiem. Arī vēl neieguldītos 1,8 miljonus latu Mono ieskaita izdevumos. LPB izvairās no atbildes, vai tai ir plāns, ja valsts no pasta bankas atteiksies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?