Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pastaigas kaķim? Nē!

Vispopulārākais mājdzīvnieks ir kaķis, jo ir neliels un viņa aprūpe ir salīdzinoši vienkārša. Turklāt kaķis pieder pie ilgdzīvotājiem - viņa vidējais mūžs ir 12-15 gadu. Parasti ikviens dzīvnieka īpašnieks savam mīlulim vēlas nodrošināt vislabākos dzīves apstākļus, bet bieži vien dara to, rīkojoties no sava - cilvēka - viedokļa.

Daudzi nepārdomāti lēmumi un rīcība sagādā dzīvniekiem vien stresu un ir bezjēdzīgi no dzīvnieka viedokļa. Ja esam veģetārieši, mēģināsim arī mazo plēsēju - kaķi - pieradināt ēst tikai augu valsts produktus, dodoties ārā no mājas, gribam kaķi ņemt līdzi, īpaši, ja iepriekš esam turējuši suni. Saimnieki grib kaķi vest pastaigā, lai viņš elpotu svaigu gaisu. Ja turam dzīvnieku, tad jāpārzina viņa kā attiecīgās sugas pārstāvja paradumi un vajadzības.

Kaķis ir maza izmēra plēsējs, kura paradumi un vajadzības ir krasi atšķirīgas no citu izplatītāko mājdzīvnieku fizioloģijas. Kaķis ir individuālists, kas saimnieku drīzāk uztver kā kompanjonu, ar kuru jādala kopēja teritorija. Kaķis ir teritorijas dzīvnieks, tā viņam ir svēta, tāpēc svešinieku klātbūtni vai savu pārvietošanu uz citu vietu kaķis uztver galēji negatīvi. Ne viens vien ciemiņš ir nobaudījis, ka pēc viesošanās mājās, kur mīt kaķis, mēdz būt apskādēti apavi, uz kuriem kaķis atstājis savas zīmes viņam saprotamā veidā - iezīmējot tos ar savu urīnu, lai turpmāk šis svešinieks viņa teritorijā neparādītos. Tātad kaķa teritorija ir viņa mājas, ja vien viņš nav bezsaimnieka dzīvnieks un nedzīvo uz ielas, bet arī tad kaķis strikti ievēro savu teritoriju un neklīst tālu prom no tās.

Jāzina, ka kaķi ir nakts dzīvnieki un lieli guļavas. Lai kaķim nebojātos raksturs, viņam jāguļ līdz pat 18 stundām diennaktī, un tas ir tikpat svarīgi kā svaigs ūdens un barība. Kaķis neskumst un nepārdzīvo, kad saimnieks dodas savās darba gaitās. Gluži otrādi - viņš omulīgi iekārtojas guļvietā un visu laiku velta atpūtai. Mūslaikos mājās dzīvojošie kaķi ir adaptējušies un labprāt guļ gan dienā, gan naktī, bet brīvā dabā kaķim nakts ir medību laiks.

Saimniekam jāsaprot, ka pastaigas, īpaši ar kaklasiksnu un saitītē, ir kaķa mocīšana un savu iedomu apmierināšana. Ir kaķu īpašnieki, kuri uzskata - ja jau man nepieciešamas pastaigas, ja es iepriekš staigāju kopā ar suni, tad arī kaķim jānodrošina uzturēšanās svaigā gaisā. Ja kaķis prastu runāt, viņš šādam saimniekam teiktu: «Ak, lieciet mani mierā un staigājiet paši, bet man nodrošiniet mīkstu, siltu guļvietu, ērtu tualeti, bagātīgi piepildītu ar smiltīm, pilnu barības trauku un svaigu ūdeni! Vēl es labprāt reizēm paspēlētos un atļautu saimniekam mani noglaudīt!» Taču kaķi runā tikai pasakās, tāpēc mums, cilvēkiem, savam kaķim jānodrošina tādi apstākļi, kā prasa viņa, nevis mūsu daba. Kaķi turēsim dzīvoklī, bet pastaigāsimies ar draugiem.

*Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?