Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pati izdzīvoja, bet bērni gāja bojā Ventā

Bijusi depresijā, nesen šķīrusi laulību, vairākkārt vērsusies pēc palīdzības sociālajā dienestā - tā tiek raksturota 1986. gadā dzimusī sieviete, kura naktī uz trešdienu Ventspilī pie Apvedtilta ielēca Ventā kopā ar diviem maziem bērniem - divus un trīs gadus veciem zēniem. Sievieti izdevās izglābt, bet abi bērni gāja bojā.

Uz sociālo dienestu sievieti 7. jūnijā pirmo reizi atvedusi draudzene. Sieviete bijusi depresijā un krīzes situācijā saistībā ar situāciju ģimenē - nesen oficiāli šķirta viņas laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk. Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011. gada augusta līdz 2013. gada janvārim -, viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, tāpēc zaudējusi trūcīgās personas statusu, bet aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības, aģentūrai LETA stāstījusi Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe. 14. jūnijā, ierodoties dienestā pēdējo reizi, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par to liecinājis arī viņas izskats. Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un piekritusi vest bērnus uz dienas centru. Kā izteikusies D. Kaņepe, māte saņēmusi gan bērna kopšanas pabalstus, gan uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Ventspilī notikusī traģēdija ir Latvijā nepieredzēta, apliecina Dienas aptaujātie eksperti. «Mūsu praksē nav bijis kolektīvu pašnāvības gadījumu, kur nu vēl ka vecāki to būtu darījuši kopā ar bērniem. Tādā ziņā Ventspilī notikušais ir unikāls gadījums,» stāstīja Tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktore Aija Mežsarga. Arī kriminologs Andrejs Vilks atzina, ka savā praksē neatceras gadījumu, kad būtu izdarīta pašnāvība kopā ar bērniem. «Šādas «ģimeņu» pašnāvības kādreiz notiek jaunajās reliģiskajās sektās,» stāstīja A. Vilks. Psihiatru asociācijas prezidents Elmārs Tērauds pieļauj iespēju, ka sociālais dienests nevarēja pamanīt sievietes suicidālās tieksmes. «Jāņem vērā, ka pašnāvība visbiežāk ir impulsīva rīcība, īpaši gados jauniem cilvēkiem. Pašlaik mēs varam tikai spekulēt, vai tā bija smaga depresija vai akūti psihotiski traucējumi. Turklāt pacienta psihiskais stāvoklis var krasi pasliktināties dažu dienu laikā,» viņš norāda. Jautāts, kāpēc sieviete savā nodarījumā izvēlējās iesaistīt arī bērnus, Rīgas Psihoneiroloģiskās slimnīcas psihiatrs Andris Lutums pieļāva, ka tā varēja būt akūta psihoze vai ieilgusi depresija un bezcerības sajūta. Iespējams, sieviete uzskatīja, ka viņas bērniem nav cerību uz labāku dzīvi, un vēlējās pēc savas saprašanas viņus pasargāt.

Latvijā pašnāvību skaits ir trešais augstākais Eiropā. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2012. gadā Latvijā tīša paškaitējuma rezultātā miruši 443 cilvēki. Labklājības ministrijas speciālisti dosies veikt pārbaudi Ventspils Sociālajā dienestā. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atzinis, ka šis gadījums liek arī vērtēt, cik precīzi strādā sociālās palīdzības sistēma. Gan premjers, gan Valsts prezidents izteikuši līdzjūtību par traģisko notikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?