Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pāvilostā laivas ar elektromotoru

Laivu būvēšanas tradīcijas Latvijas Kurzemes piekrastē ir senas, tomēr padomju varas gados, kad piekrastē bija slēgta militārā zona, tika lemtas iznīcībai. Pirms pieciem gadiem domubiedru grupiņai Pāvilostā radās ideja atsākt koka laivu būvi, izmantojot tradicionālos zvejnieku laivu paraugus, sentēvu zināšanas un mūsdienu tehnoloģiskās iespējas. Šo projektu īstenoja viesnīcas Vēju paradīze saimnieks Valts Videnieks sadarbībā ar biedrību Pāvilostas laivas.

«Piedāvājot cilvēkiem vizināšanās ar laivām pakalpojumus, gribējām, lai tās būtu nevis vienkāršas laivas, bet laivas ar stāstu,» saka biedrības Pāvilostas laivas dalībnieks Ģirts Vagotiņš-Vagulis un turpina: «Sākām meklēt vecās laivas, kuras varētu restaurēt, taču padomju gados tās tikušas iznīcinātas. Tad nolēmām laivas būvēt paši - tieši tādas, kādas XX gadsimta sākumā bija Pāvilostā. Izpēte notika pēc fotogrāfijām, jo neatradām ne skices, ne rasējumus. Tas bija sarežģīts process, jo parasti jau fotografē cilvēkus laivās, nevis pašas laivas, līdz ar to laivu konstrukcijas pilnībā bildēs nebija redzamas. Braucām arī ekspedīcijās gar piekrasti līdz pat Mērsragam. Daudz noderīga idejas realizēšanai ieguvām arī Mazirbes laivu kapsētā. Konsultējāmies ar vecākiem vīriem, kuri padomju kolhozu laikos kaut nedaudz bija sastapušies ar laivu būvniecību, jo tādu īstu laivu būvētāju, kurš varētu ierādīt šī amata prasmes, mums tā arī neizdevās atrast. Idejas smēlāmies arī no skandināviem, igauņiem, vāciešiem.»

Apkopojot iegūtās zināšanas, laivas rasējuma projektu veikuši jau ar mūsdienu moderno tehnoloģiju palīdzību, izmantojot datoru. Pirmā laiva, būvēta klinkerbūves jeb pārlaidbūves tehnikā, vietējā Pāvilostas galdnieka darbnīcā tapa 2011. gada sākumā. Drīz vien uzbūvēta arī nākamā laiva.

Tagad Sakas upes piestātnē Pāvilostā var apskatīt un arī pavizināties ar divām piecus metrus garām airu koka laivām Ligita un Austra un divām lielākām astoņus metrus garām laivām Brigita un Biruta. Ievērojot tradīcijas, laivas ir nosauktas sieviešu vārdos. Ar laivām var ceļot gan pa Sakas upi, gan izbraukt jūrā.

Kā uzsver Ģirts Vagotiņš-Vagulis, šīs ir videi draudzīgas laivas, jo Brigita un Biruta aprīkotas ar elektropiedziņu, turklāt elektromotori ir klusi. «Būtībā šīs ir airu - buru laivas un tām ir jābūt klusām. Jau pirms būvēšanas sākām pētīt iespējas, kā laivas darbināt gan ar airiem, gan ar motoru, taču tā, lai motors netraucētu izbaudīt dabu. Nonācām pie izvēles par labu kādam Skandināvijā ražotam elektropiedziņas motora modelim,» stāsta Ģirts. Viņš neslēpj - elektromotora un tā vadības sistēmas iegāde ir liels ieguldījums: «Tomēr ieguvums ir tā vērts! Salīdzinājām arī ikgadējās elektromotora un dīzeļmotora ekspluatācijas izmaksas. Dīzeļmotora iegāde ir daudz lētāka, taču uzturēšanas ziņā tas ir dārgs - jāmaina filtri, blīves, eļļas. Elektromotora uzlāde izmaksā daudz lētāk. Mums bija svarīgs arī vides faktors - mēs negribam piesārņot skaisto Sakas upi,» uzsver Ģ. Vagotiņš-Vagulis.

Laivu pazinējs atzīst - lai uzturētu laivu ar elektropiedziņas motoru, ir jāievēro lielāka piesardzība, sargājot motoru no mitruma un saskares ar ūdeni.

Tomēr ideja par videi draudzīgu laivu ar elektromotoru iepatikusies arī citiem - pirms dažiem gadiem divas šādas laivas Pāvilostas biedrības vīri uzbūvējuši arī aktīvā tūrisma centram Kuršu vikingu apmetne Grobiņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?