Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pēc piedzīvojumiem - uz vasaras nometni

Ko iesākt, kad priekšā veseli trīs no skolas gaitām un pedagogu modrās acs brīvi mēneši? Lai izklaidētu, nodarbinātu un uzturētu dzīvu bērnu piedzīvojumu garu, labs palīgs ir vasaras nometnes bērniem. To ir simtiem! Lūkojoties internetā pieejamajos sarakstos, pārņem mulsums - kā izvēlēties tādā piedāvajumu pārbagātībā? Jo nometnes organizē gan sporta, mūzikas un mākslas skolas, nevalstiskas bērnu organizācijas, interešu pulciņi, gan iestādes, kas specializējas tieši bērnu izklaides un atpūtas nodrošināšanā.

Lai atrastu interesantākos piedāvājumus, MiniDiena lūdza palīgā pamatskolas Rīdze 6. klases skolnieku, 12 gadu veco Gustavu Emīlu un piedāvā četru, mūsuprāt, pievilcīgāko nometņu apskatu. «Pirms pāris gadiem «saslimu» ar Harija Potera grāmatām un aizbraucu arī uz nometni, tā bija mana pirmā nometņu pieredze. Es biju drusku nobijies, bet, izrādās, bija foršāk, nekā gaidīju. Man patika, ka bija daudz piedzīvojumu un drusku arī blēņas, netraucēja pat tas, ka nācās mācīties valsi. Mikstūru brūvēšana bija super un vēl daudzas citas lietas, ko es te nemaz nevaru uzskaitīt. Tas arī ir svarīgi, vienalga, vai mācies angļu valodu vai piedalies mākslas nometnē - lai var padauzīties, ir kaut kas neparasts, ko nedari ikdienā. Un svarīgi arī cilvēki, ar ko pavadi laiku kopā - parasti jau pēc nometnes tematikas salasās tādi, kam ir vienotas intereses, tāpēc, ja esi keramikas fans, tev nevajag pēkšņi braukt uz boksa nometni,» uzskata Emīls.

Dienas nometnes - vismazākajiem

Parasti nometnēs ar nakšņošanu uzņem bērnus, kas sasnieguši vismaz sešu septiņu gadu vecumu, un uzturēšanās ilgums tajās svārstās vidēji no dažām diennaktīm līdz pat nedēļai. Mazajiem pieejamas dienas nometnes - interešu nodarbības, kas nereti piedāvā arī ēdienreizes un diendusu. No rīta vecāki mazuli atved, bet pēc noteikta stundu skaita savāc no nometnes - līdzīgi kā no dārziņa. Pludmales sporta centrs Brazīlija atvēris radošo dienas centru, kas paredzēts bērniem vecuma grupās no 4 līdz 6 un no 7 līdz 12 gadiem. Centrs darbosies līdz pat augusta beigām katru darba dienu no 8 līdz 19, un katrai vasaras nedēļai ir sava tematika, piemēram: Interesantas profesijas, Kukaiņi ragaiņi, Āfrika un indiāņi, Dārza darbi u. c. Katru dienu bērniem notiks nodarbības Pludmales volejbola akadēmijas ietvaros kopā ar Latvijas labākajiem treneriem un spēlētājiem. Radošo darbnīcu nodarbībās un ikdienā kopā ar audzinātājiem bērni gleznos, veidos plastiku, zīmēs, filcēs, izgatavos rotas, veiks eksperimentus dabā, nodarbosies ar sportiskām aktivitātēm un daudz ko citu. Piedāvājumā ietilpst brokastis, pusdienas un launadziņš, kā arī diendusa.

Norises vieta: Jūrkalnes iela 100, Rīga

Cenas: 1 diena - Ls 18, nedēļa - Ls 65, bet mēnesis - Ls 240.

Fwww.brazil.lv

Ja gribi apgūt svešvalodu

Gandrīz katrs nopietns nometņu organizators savā piedāvajumu klāstā iekļauj arī svešvalodu nometnes vai vismaz nodarbības interešu nometņu ietvaros. Ja bērns ir ar mieru vasaru veltīt mācībām, nopietnu pieeju piedāvā valodu centrs Skrivanek Baltic, piedāvājot angļu valodas nometnes dažādu vecumu bērniem, arī pašiem mazākajiem. Nometnē Pasaku pasaulē organizētaji piedāvā nokļūt pasaku pasaulē, kur būs iespēja izdzīvot pasakas visdažādākajos veidos - zīmējot, dziedot, dejojot, spēlējot teātri, ejot rotaļās, veidojot filmiņas, kā arī izbaudīt citu tikpat radošu un jautru komandas biedru sabiedrību, turklāt apgūt angļu valodu (15 akadēmiskās nodarbības), izmantojot spēļu metodi. Dalībnieku vecums ir 5 līdz 8 gadi, un nometne īpaši paredzēta tiem bērniem, kuri nometnēs piedalās pirmo reizi.

Norises vieta: Kandavas novads, Matkules pamatskola.

Cena: Ls 129

Laiks: 02.07.2013.-06.07.2013.

Fwww.bernunometnes.lv

Piedzīvojumu nometne kā realitātes šovs

Jaunā, daudzsološu programmu izveidojusī nometne Kukaburra piesaista plašu vecuma amplitūdu no sešiem līdz sešpadsmiet gadiem, apgalvojot, ka interesanti būs gan bērniem, gan jauniešiem. Izlasot aprakstu, tā tiešām šķiet: Kukaburra būs bērnu un jauniešu sapņu zeme, nometnē dzīvos četras ciltis - Burbarti, Damriti, Raji, Mursaji, katra būs atšķirīga, katrai būs savs ģerbonis, uniformas, karogs, sauklis, priekšstāvētājs un bāze. Katru dienu notiks viena Lielā sacensība, kuru laikā ciltis cīnīsies par punktiem un sevis noturēšanu līdera pozīcijā. Nometnes lielajā Grand final sacensībā, kas notiks nometnes beigās ļoti interesantā vietā Dimantkalnā, būs jāpielieto visas nedēļas laikā iegūtās zināšanas. Tā kā solīts tiek realitātes šovs, visa nedēļa tiks iemūžināta īsfilmā, ar videodienasgrāmatu un balsošanu, kur iebalsos labākos.

Norises vieta: atpūtas un tūrisma kompleksā Meža salas Limbažu novadā

Laiks: 4.08.2013.-11.08.2013

Cena: Ls 220

Fwww.kukaburra.lv

Tuvāk dabai jeb Pilsētnieki laukos

Kā nesen vēstīja mediji, daudzi mazie pilsētnieki pat nezina, ka kartupeļi izaug zemē, kur nu vēl, kā kopjamas aitas, apstrādājams dārzs un cik bieži jālaista tomāti siltumnīcā... Tie vecāki, kam nav lauku radu, kurp nosūtīt atveses izpētīt dabu, var izpētīt nometnes Pilsētnieki laukos piedāvājumu bērniem no sešiem līdz divpadsmit gadiem. Nebūšot ne interneta, ne datoru, ne jebkādu citu gadžetu, bet piecas dienas īstos laukos bērni mācīsies, kā rūpēties par dzīvniekiem (lamām, alpakām un kamieļiem), sēņos, ogos un makšķerēs, kā arī vakaros atpūtīsies zaļumballē, kino vakaros un citos pasākumos.

Norises vieta: Rakši, Drabešu pagastā, Amatas novadā

Laiks: 8.07.2013.-12.08.2013.; 22.07.2013.-26.07.2013.; 05.08.2013.-09.08.2013.; 19.08.2013.-23.08.2013.

Cena: Ls 125

Fwww.kamieli.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirms pošanās uz nometni jāņem vērā:

Izvēloties nometni, jāizvērtē ne tikai tās saturiskā atbilstība bērna interesēm, bet arī atrašanās vieta - ja bērns sabēdāsies un vajadzēs viņam braukt pakaļ pirms nometnes beigām, vai būs iespējams steigšus mērot ceļu, piemēram, uz otru Latvijas malu.
Pirms sūta bērnu uz nometni ar nakšņošanu pirmo reizi, jāizvērtē, vai viņš ir gatavs palikt viens vairākas dienas ar pilnīgi svešiem cilvēkiem, vai spēj par sevi parūpēties, prot ievērot higiēnu, zina, kā jārīkojas, ja ir pazaudējis kaut ko no savām mantām, pie kā jāvēršas, ja ir savainojies, slikti jūtas.
Ar nometnes rīkotājiem noteikti jātiekas klātienē, jānoslēdz līgums, kura vienam eksemplāram jāpaliek pie vecākiem, un jāpārrunā, kāda būs bērnu ikdiena nometnē - kādas nodarbības, kāds dienas režīms, ēdienreizes u. c.
Vecākiem jāiepazīstas pašiem un jāpārrunā ar bērniem nometnes iekšējās kārtības noteikumi. Dažādās nometnēs tie var atšķirties, piemēram, ir vietas, kur bērniem neiesaka lietot mobilo telefonu ikdienā, bet izsniedz to tikai noteiktā dienas laikā vai pēc īpaša pieprasījuma. Tādēļ vecākiem nebūtu jākrīt panikā, ja neizdodas bērnu ik mīļu brīdi sazvanīt. Visticamāk, bērns ir aizņemts nodarbībās, tāpēc neatbild.
Prātīgi jāizvērtē, ko vajag ņemt līdzi uz nometni un ko nevajag. iPad, dators, dārgas rotaļlietas var saplīst, pazust un novērst uzmanību no nometnes notikumiem, tās labāk lai gaida mājās! Medikamentus līdzi dot nevajadzētu, ja bērnam ir kāda specifiska saslimšana, par to savlaicīgi jāinformē nometnes organizatori! Tāpat arī jāizstāsta par iespējamām bērna alerģijām un īpašu diētu, ja tāda ir.
Ierodoties nometnē, jāuzrāda ārsta zīme par vispārējo veselības stāvokli, potēm. Tā nedrīkst būt vecāka par 10 darba dienām.
Bērnu nometnes kontrolē gan Pārtikas un veterinārais dienests, Veselības dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, gan Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Nometnei jābūt reģistrētai Komerclikuma noteiktajā kārtībā. Nometnes vadītājam jābūt Izglītības un zinātnes ministrijas VISC izsniegtai nometņu vadītāju apliecībai. Pirms sūta bērnu uz nometni, vecāki ir tiesīgi lūgt organizētājus uzrādīt šos dokumentus.
Vecākiem ir tiesības apmeklēt vietu, kur notiks bērnu nometne, iepazīties ar telpām, apkārtējo vidi, arī sastapt nometnes darbiniekus. Uz 10 bērniem jābūt vismaz vienam pedagogam.
Ir iespēja iepazīties ar nometņu reģistru VISC mājaslapā www.nometnes.gov.lv , kurā ir pieejama informācija par nometnēm un to saturu. Nometnes saturiskais apraksts atklāj arī nometnes filozofiju, vērtības, darbības, kas nometnē tiks īstenotas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?