Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pēc VARAM iet pa apvedceļu

Izglītības nozarei vajadzētu būt visas valdības kopīgai prioritātei - ja kāda partija atsakās no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadības, tas liecina, ka šim politiskajam spēkam ir citas prioritātes, Dienai sacīja Nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Apvienība varētu aicināt Vienotību uzticēt tai atbildību par izglītības nozari ar nosacījumu, ka NA sāk īstenot pāreju uz izglītību valsts valodā. Apvienības kandidāts izglītības ministra amatam ir Rēzeknes Augstskolas rektors, Rēzeknes domnieks Edmunds Teirumnieks.

Valdības veidošanas sarunas pirmdien piebremzēja Zaļo un Zemnieku savienība, kas nevis atklāti pateica, ka tās interesēs ir iegūt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, bet gan paziņoja, ka nevar uzņemties atbildību par Izglītības un zinātnes ministriju. Otrdien no rīta plānotas Vienotības un ZZS divpusējās sarunas, kurās tiks meklēts kompromiss. Taču politiķu teiktais pirmdien vakarā liecināja, ka Vienotība nav gatava atbalstīt ne Izglītības un zinātnes ministrijas atdošanu Nacionālajai apvienībai, ne piekrist, ka VARAM vada ZZS. Tā vietā zaļajiem zemniekiem varētu piedāvāt vairāku citu amatu paketi, ieskaitot Saeimas komisiju vadību.

Lai īstenotu savu vēlmi iegūt VARAM vadību, Zaļo un Zemnieku savienība izmantoja apvedceļu, atsakoties no tai iedalītās IZM. ZZS ir ilgus gadus vadījusi šo ministriju - tās vadībā bijusi gan Baiba Rivža, gan Tatjana Koķe un Rolands Broks. Saeimā ir arī bijušais Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns. Visticamāk, ar šo pienākumu varētu tikt galā arī Dana Reizniece-Ozola. Tāpēc negaidīts bija ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa paziņojums, ka partijai nav tāda profesionāla kandidāta, lai uzņemtos šīs nozares vadību. ZZS esot pakonsultējusies ar arodbiedrības pārstāvjiem, kuri vēloties, lai IZM arī turpmāk vada Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija, RP). Šis vēstījums savukārt saskan ar iepriekš jau rakstīto, ka patiesībā partneriem ir vēlme panākt, lai Reformu partija atsakās no Ekonomikas ministrijas, kuras vadību tad varētu pārņemt NA, atdodot zaļajiem zemniekiem VARAM.

Premjera kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) pirmdien nebija noskaņota pārdalīt RP un NA iedalītos posteņus, jo abas partijas ar piedāvājumu ir apmierinātas. Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA), kurš piedalījies daudzu valdību veidošanā, šo aizķeršanos neuzskata ne par ko ārkārtēju un vērtē kā saprotamu sarunu procesu. ZZS līderis Uldis Augulis apgalvo, ka apvienība vēlas būt valdībā, bet - uz līdzvērtīgākiem nosacījumiem. Bumba tagad ir Vienotības pusē, piebilda U. Augulis.

Jāatgādina, ka jau sarunu sākumā A. Brigmanis, paužot savu viedokli, sacīja - ja ZZS nevar vadīt VARAM, tad viņš neredz vajadzību tādā valdībā iet. Koalīcijai balsis pietiek arī bez ZZS, un vismaz NA šāda situācija būtu izdevīga, jo lielajā koalīcijā apvienības viedoklī vairs nebūs nepieciešamības tik ļoti ieklausīties. Taču, ja ZZS paliktu opozīcijā, ar savu aktīvo pretdarbību valdībai tā varētu būtiski kaitēt visu valdošo partiju tēlam priekšvēlēšanu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?