Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pertija tic sev un Latvijas izlasei

Latvijas futbola pazīstamākais zīmols Skonto pirms šīs sezonas galvenā trenera amatā iecēla gruzīnu Tamazu Pertiju, kurš pēdējos desmit gados Latvijā uzturas biežāk nekā Gruzijā, tāpēc nav jābrīnās, ka viņš Latvijas izlasi dēvē par «mūsu». Skonto šosezon demonstrē interesantu futbolu, un ar klubu saistās vienas no lielākajām Latvijas līdzjutēju cerībām šovakar eirokausos. Diena aicināja gruzīnu speciālistu uz sarunu pirms Skonto izlidošanas uz Moldovu, kur ceturtdien tiks aizvadīta Eiropas līgas kvalifikācijas pirmā spēle pret Tiraspol.

Latvijas čempionāts drīz jau būs pusē. Punktu izteiksmē Skonto pārsvars varbūt vēl nav tik lieks, bet snieguma ziņā reizēm šķiet, ka esat priekšā konkurentiem. Vai pirms sezonas gaidījāt, ka komandas sniegums būs tik pārliecinošs?

Varbūt līdzjutējiem mūsu sniegums arī šķiet pārliecinošs, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu. Mazliet mainījām spēles uzstādījumus, taktiku, mūsu komanda tagad rāda uzbrūkošu futbolu. Varbūt tieši tas līdzjutējiem patīk. Godīgi sakot, mūsu komandas spēli vēl tomēr neesam noveduši līdz pilnīgam automātismam. Ir zināmas problēmas, un aktīvi strādājam, lai tās novērstu. Paši saprotat, ka četros mēnešos izveidot komandu, kas saprastos no pusvārda, nav iespējams. Taču uzskatu, ka lēciens augšup mūsu četru mēnešu kopdarbā ir jūtams. Visvairāk priecē, ka spēlē vietējie futbolisti. Par 99%. Futbolisti, kuri pagājušajā gadā spēlēja Gulbenē, Metta/LU… Kāds nebija novērtēts, kāds bija pārvērtēts. Domāju, ka pamazām kā komanda «pieliksim» klāt.

Tagad ir atvēries transfēru logs. Vai pēc aktivitātēm tajā vietējo spēlētāju īpatsvars pamatsastāvā nemazināsies?

Pašreiz pulkstenis darbojas it kā pareizi (trīsreiz nospļaujas pār plecu). Bet, ja kāds no tagadējā pamatsastāva vairs nebūs labāks par rezervistu, protams, laukumā tiks sūtīti spēcīgākie. Man ir vienalga, vai tas ir vietējais vai viesspēlētājs. Tagad katrā pozīcijā ir lielāka konkurence, un katrā spēlē laukumā dosies tas, kurš būs labāk gatavs. Var gadīties, ka futbolists trešdienā nospēlējis ļoti labi, bet pirmdien neizskatās diez cik labi, un tad viņš, protams, nespēlēs.

Tātad nesenie sastāva papildinājumi vairāk ir komandas iekšējai konkurencei, lai pamatsastāva veči nelidinātos mākoņos, nevis lai reāli pastiprinātu komandu?

Jā. Pirmkārt, jebkuras komandas prioritāte ir veselīga konkurence. Otrkārt, nevajag aizmirst par dzeltenajām un sarkanajām kartītēm, savainojumiem (trīsreiz nospļaujas), kuru pagaidām nav.

Spēlēt uzbrūkošu futbolu Latvijā un eirokausos - tās tomēr ir divas dažādas lietas. Vai Eiropas līgā taktika mainīsies?

Vispirms jāpaskatās pretinieku spēle, jānovērtē.

Vai tad tas vēl nav darīts?

Ir. Esmu redzējis viņu pēdējās četras spēles, bet tagad viņiem būs jauna sezona, sastāvā noticis daudz izmaiņu, tāpēc jāskatās svētdienas Superkausa mačs pret Sheriff. Tad arī lemšu. Ja redzēšu, ka viņiem ir lēni aizsargi vai līmenim neatbilstoša vidējā līnija, protams, spēlēsim uzbrūkošu futbolu. Jebkurā gadījumā spēlēsim uzbrūkošu futbolu, kas dalāms divās grupās: vai nu tu uzbrūc no savas laukuma puses, kad atņem bumbu un ieskrienies pretuzbrukumā, vai arī pretinieka laukuma pusē. Taču tie abi ir uzbrūkoši stili. Daudz kas atkarīgs no tā, kādi ir viņu uzbrūkošā bloka spēlētāji. Ja tas būs spēcīgs, spēlēsim mazliet piesardzīgāk. Ja redzēšu, ka viņi galvenokārt paļaujas uz aizsardzību, spēlēsim uzbrūkoši. Nekādu baiļu - tikai cieņa.

Vai esat apmierināts ar izlozes piespēlēto pretinieku un spēļu norises kārtību - vispirms viesos, tad mājās?

Oi! Godīgi sakot, man ir vienalga, kur spēlēt pirmo maču. Jebkurā gadījumā jāspēlē reizi mājās, reizi viesos. Tikai mazliet jāmaina taktika un stratēģija, nekas vairāk. Jānoskaņojas abām spēlēm. Varbūt ir neliela priekšrocība, ka pretinieku var iepazīt tur un atbildes mačā jau zināt, ar ko rēķināties. Taču lielu vērību tam nepievēršu.

Izbraukumā tomēr svarīgāk gūt vārtus nekā savā laukumā.

Praksē visādi gadījumi bijuši. Spēle no spēles atšķiras. Domāju, ka viss būs labi. Bet futbols ir interesants tieši ar to, ka nekad nevar zināt, kas būs rīt. (Smaida.)

Skrienot notikumiem pa priekšu, cik tālu, jūsuprāt, Skonto šogad var aizkļūt Eiropas līgas kvalifikācijā?

Grūti teikt. Varu teikt, ka esam labi sagatavoti, sastāvs labi nokomplektēts. Ne velti Latvijas izlasē ir pieci mūsu futbolisti, vēl četri - U-21 izlasē. Visi futbolisti ir pietiekami kvalificēti. Jautājums - līdz kuram līmenim tas būs pietiekami? Lielākais pluss mums ir tas, ka Skonto gadiem ilgi spēlējis eirokausos. Ne pirmo, ne otro reizi, bet katru gadu, un no psiholoģiskā viedokļa tas ir ļoti svarīgi. Skaidri zinu, ka pret katru pretinieku centīsimies izdarīt maksimumu. Nedrīkst jau aizmirst arī par klasi: tālāk tur ir grūtāk, sacenšas ne tikai futbolisti laukumā, bet arī treneri laukuma malā. Spēles gaitā abu komandu treneri kaut ko maina komandas spēlē, uz to jāreaģē… Tādā līmenī spēles laikā rit karš starp treneriem.

Pēdējā laikā daudz tiek runāts par Latvijas izlasi un tās galvenā trenera vietu. LFF prezidents Guntis Indriksons atklāja, ka, viņaprāt, jūs varētu būt viens no kandidātiem, kas varētu aizstāt Starkovu. Vai izskatītu šādu piedāvājumu?

Jā, protams. Ja godīgi, vispirms tādu jautājumu uzdeva man - vai esmu tam gatavs, vai nebītos no tā. Nevēlos neko iepriekš prognozēt. Ja būs tāda iespēja, centīšos likt lietā visas savas zināšanas un spējas. Ticu sev un Latvijas izlasei! Nedrīkst būt tā, ka Rudņevs ir bombardieris Vācijas bundeslīgā, bet izlases kreklā nevar gūt vārtus. Jāmeklē iespējas! Nedrīkst būt tā, ka mums ir tāds futbolists kā Verpakovskis, bet mēs viņu neizmantojam! Nedrīkst būt tā, ka spēlē Gorkšs - superfutbolists pēc visiem kritērijiem - nav viens no labākajiem Latvijas izlases sastāvā! Futbolisti Latvijā ir. Jautājums ir tāds - kā viņus izvietot. Otrs - kādā emocionālajā fonā viņiem jāstrādā. Trešais un laikam svarīgākais - mīlestība pret dzimteni un futbolu. Jo futbolisti, kas brauc uz izlasi, ir ļoti turīgi, un viņus nemotivēsi ar naudu. Viņus motivē dzimtene, karogs, līdzjutēji, treneru štābs. Vienmēr esmu teicis, ka cīņas spara ziņā Latvijas izlase ir Eiropas labāko divdesmitniekā. Puiši sevi nežēlo. Katram no viņiem ir sapnis spēlēt izlasē. Kad viņi tur iekļūst, jāatrod pareizā pieeja, lai tas nemazinātos. Bet svarīgākais - manuprāt, jāmaina spēles zīmējums, izvietojums, jādod svaigas vēsmas. Nezinu, vai tas būšu es vai Grigorčuks, vai joprojām Starkovs. Katram no mums ir savs redzējums par futbolu, un tas nav nepareizs tik ilgi, kamēr ir labi rezultāti.

Kas tieši, jūsuprāt, būtu jāmaina spēles zīmējumā, izvietojumā?

Es, piemēram, neatbalstu spēlēšanu ar diviem centra pussargiem. Manuprāt, tur jābūt trijiem vai pat četriem. Spēlētāju slodzei jābūt sadalītai prātīgi. Sevišķi aizsardzībā. Pašreiz darba apjoms, kādu Fertovs izlasē veic laukuma centrā, manuprāt, ir kaut kas neaptverams - mežonīgs skrējiens. Centra zonas futbolistam jābūt ļoti izturīgam, bet viņam nav jāskrien visas komandas vietā! Es uzskatu, ka malējiem aizsargiem vienmēr jādodas uzbrukumā. Tagad viņi to nedara. Nezinu, vai viņiem to neļauj vai viņi to neprot. Redzējāt Gabovu?! Sāka spēlēt izlasē - parādījās uzbrukums. Kurš pirms trim mēnešiem varēja iedomāties, ka Gabovs spēlēs izlasē? Tātad sanāk, ka futbolisti ir, tikai viņi jāatrod! Tas pats arī ar Siņeļņikovu. Jautājums: kāpēc 37 gadus vecais Rahimičs var spēlēt, bet Juris Laizāns - ne? Nosauciet man centra pussargu virslīgā, kurš būtu Laizāna līmenī! (Pamanījis, ka ievelku elpu, lai ko teiktu, turpina.) Nenosauksit! Daži saka - viņš neskrien. Nekā tamlīdzīga! Paskatieties, kādu darba apjomu viņš veic katrā spēlē. Nosauciet man tik labu uzbrucēju duetu kā Rudņevs un Verpakovskis! Vai tas būtu slikts duets?

Pāris gadu neesam redzējuši tādu.

Lūk! Viņi veidotu lielisku pāri. Kā Verpakovskis var būt rezervē? Kādā veidā? Viņš ir atzīstams uzbrucējs. Ar savu autoritāti vien laukumā var radīt problēmas pretiniekam. Turklāt viņš ir ļoti profesionāls futbolists, teicams puisis. Jā, vienubrīd viņam bija kritums, arī jaunāks viņš nekļūst, bet tādi futbolisti jāizmanto! Es saprotu, ka ir Gauračs, labs puisis, labs uzbrucējs, bet pasakiet man, cik vārtu viņš ir guvis kluba rindās?! Vai tad mūsu vārtsargs Vaņins ir ar kaut ko sliktāks uz Eiropas izlašu fona? Nē. Izlase ir augstākā klase, tajā jāveic ļoti nopietns darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tamazs Pertija

Dzimis: 1974. gada 23. decembrī Tbilisi Gruzijas PSR
Futbolista karjera: Guria Lanchkhuti (Gruzija, 1992-1996), Temp Shepetovka (Gruzija, 1997), Metalurgi Rustavi (Gruzija, 1997), Merani Tbilisi (Gruzija, 1998), Ventspils (1998), Sheriff Tiraspol (Moldova, 2000-2001), Rīga (2001-2002), Dinaburg (2002, 2004-2005, 2007), RKB/Arma Rīga (2003), Ditton (2005-2006), Lokomotiv Minsk (Baltkrievija, 2006-2007)
Trenera karjera: Dinaburg (2008-2009), Daugava (2010-2011), Olimps (2011), Skonto (2013-)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?