Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Pētersala slīkst mēslos

Jau vairākus mēnešus pagalms starp Katrīnas dambja dzīvojamajām mājām ir kļuvis par kanalizācijas dīķi, kas savos izmēros sasniedz standarta apbūves gabalu privātmājas celtniecībai. Pie visa vainojama veca sūkņu stacija, taču pašvaldība to grasās labot tikai tad, kad būs pārņēmusi no īpašnieka, kurš jau labu laiku neliekas ne zinis.

Bērns jāved uz slimnīcu

Nezināmu iemeslu dēļ 90.gados sūkņu stacija Pētersalā, Katrīnas dambī 24 nenonāca pašvaldības uzņēmuma Rīgas ūdens () pārziņā, bet privātas firmas Goldncrown rokās. Tā to uzticēja apsaimniekot kompānijai Māju serviss KSA. Taču saimnieki gadiem kanalizācijas sistēmu neuztur pienācīgā kārtībā.

«Pavasarī sūknis nomira pavisam. KSA vēl kādu laiku vilka savu nastu, šad tad pēc vairākkārtējiem zvaniem braucot un izsūknējot sešu māju saražotos mēslus ar garu trubu un pagaidu sūkni uz tuvējo 50 metru attālo aku, kas gāja pa taisno pilsētas kanalizācijā. Tuvējās mājas iedzīvotājus un netālās viesnīcas Karavella viesus, protams, nevarēja apskaust, jo smaka sūknēšanas laikā bija sevišķi sulīga,» par godu šai problēmai speciāli izveidotā interneta mājaslapā dikis.wordpress.com sūdzas apkārtnes iedzīvotāji. Tur arī apskatāma gara, bet nesekmīga sarakste ar dažādām institūcijām.

Oktobrī situācija kļuva nekontrolējama. Goldncrown pārtrauca šīs un blakus esošās sūkņu stacijas Lugažu ielā 4a apsaimniekošanu. Pamatojums - uzņēmumam nav atļauts prasīt no iedzīvotājiem samaksu par kanalizācijas pārsūknēšanas pakalpojuma sniegšanu, jo tā jau ir ietverta tarifā, domes pārstāvjiem skaidro Goldncrown valdes loceklis Georgs Mārtiņš Nāruns.

Tagad pie Pētersalas mājām veidojas milzīgs antisanitārs dīķis, kas it sevišķi lietus laikā «nenormāli smird», teic iedzīvotāji. Smaka ir jūtama arī dzīvokļos, un istabu sienas pārklājas ar pelējumu. Ginta Plivnas sešus mēnešus vecajam bērnam pat bijis bronhiālās astmas saasinājums, un mazulis nedēļu nogulēja slimnīcā.

Paspēt līdz salam

«Jā, domes priekšsēdētājs ir informēts par šo situāciju, kas ir komplicēta,» Dienai saka Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova. Viņa skaidro, ka abas sūkņu stacijas pieder Goldncrown, kas ir izteikusi priekšlikumu atdot tās bez atlīdzības, bet kanalizācijas tīkli atrodas vēl citam privātīpašniekam piederošā zemes gabalā. «Tā kā pašvaldība nedrīkst ieguldīt finanšu līdzekļus cita īpašumā esošos objektos, patlaban tiek sakārtota šīs lietas juridiskā puse, lai šo īpašumu varētu pārņemt ,» saka mēra pārstāve un papildina, ka iestādes juridisko dokumentāciju gatavo «steidzamā kārtā».

Līdz tam sūkņu staciju remontēt nesāks. «Tas būtu tas pats, ja mēs ietu pa dzīvokļiem un mainītu izlietnes un klozetpodus,» bezdarbību pamato preses sekretārs Arturs Mucenieks. Tomēr uzņēmums kā «labās gribas žestu» atsevišķiem namiem cenšas tieši pieslēgt kanalizāciju pilsētas ūdensvadiem, taču visiem mājokļiem to izdarīt nav iespējams. A.Mucenieks prognozē, ka zināmi uzlabojumi varētu būt ap Ziemassvētkiem.

Sūkņu staciju remontēšanai pieprasa 176 000 latu, bet dome naudu vēl nav iedevusi. Finanšu un administrācijas lietu komiteja uzdevusi , saskaņojot ar Mājokļu un vides departamentu, sagatavot tāmi tieši avārijas situācijas novēršanai. Tad deputāti lems par līdzekļu piešķiršanu no rezerves fonda.

Tikmēr Pētersalas iedzīvotāji cer, ka domnieki līdz gala lēmumam nonāks pirms sala. «Tas, ka mēs varēsim hokeju spēlēt, tas ir sīkums. Baidos, ja viss aizsals, kanalizācija var nākt dzīvokļos atpakaļ,» stāsta G.Plivna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?