Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pieļauj dabasgāzes krātuves paplašināšanu

Klimatiskie apstākļi, it īpaši jau gaisa temperatūra ziemā, ir svarīgākais faktors, kas ietekmē dabasgāzes patēriņu, jo šis energoresurss galvenokārt tiek izmantots apkurei. Inčukalna pazemes gāzes krātuves ietilpība ir pietiekama, lai nodrošinātu nepieciešamo dabasgāzes piegādi gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem arī tādā gadījumā, ja gaidāmajā ziemā uznāktu ilgstošs sals, uzsver akciju sabiedrības Latvijas gāze (LG)Inčukalna pazemes gāzes krātuves vadītājs Ivars Ščerbickis.

Viņš gan atzīst, ka nevar pilnībā noliegt arī sociālekonomisko procesu ietekmi uz dabasgāzes patēriņu, jo «ekonomiskās recesijas laikā dabasgāzes patēriņš Eiropā saruka par 20%. Par laimi, recesija tika pārvarēta, un pērn pieprasījums pēc dabasgāzes pieauga, tāpēc nozare varēja palielināt darbības jaudu».

Kopumā LG pērn pārdeva 1561 miljonu kubikmetru dabasgāzes (2009. gadā - 1493 miljonus kubikmetru).

Mierīgai, siltai ziemai

Inčukalna pazemes gāzes krātuve (PGK) šobrīd ir vienīgā plaša mēroga gāzes uzglabāšanas vieta ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā, tāpēc tās pamatfunkcija ir nodrošināt, lai dabasgāzes piegāde iedzīvotājiem un uzņēmumiem vismaz vienas apkures sezonas garumā nebūtu atkarīga no situācijas ārvalstu dabasgāzes ieguves vietās un starptautiskajā tirgū.

Patlaban Inčukalna PGK var uzglabāt aptuveni 4,5 miljardus kubikmetru dabasgāzes, no kuriem 2,3 miljardi ir aktīvā dabasgāze jeb tāda dabasgāze, kuru ik gadu var no krātuves piegādāt patērētājiem, pārējie 2,2 miljardi kubikmetru paliek pazemē tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai.

Ir veikti arī aprēķini par iespējamo paplašināšanos, jo, kā uzsver I. Ščerbickis, «slikts ir tas uzņēmums, kas nepēta izaugsmes iespējas». Ģeoloģiskā situācija paplašināšanos atļauj, un esam veikuši izpēti, kādi laika un finanšu resursi būtu nepieciešami, lai krātuves ietilpību palielinātu līdz 5,5 miljardiem kubikmetru gāzes, iespējamo nākotnes ieceri izklāsta Inčukalna PGK vadītājs. Ģeoloģiskā situācija arī bija galvenais iemesls tam, kāpēc PGK izveidota tieši Inčukalnā.

Skats uz Somiju

Inčukalna PGK tiek uzglabāti apmēram 1,1-1,2 miljardi kubikmetru gāzes Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu patēriņam, 400-500 miljoni kubikmetru - Igaunijas vajadzībām, apmēram tikpat - Krievijas ziemeļrietumu iemītniekiem, lielākoties Pleskavas apgabalā, bet vēl aptuveni 20-30 miljonu kubikmetru gāzes paredzēti Lietuvai - tik maz tāpēc, ka mūsu dienvidu kaimiņvalsts gāzi saņem arī «pa taisno no Krievijas», izklāsta Inčukalna PGK pārstāvis. Pārējais ir nepieciešamā rezerve.

Jau daudzus gadus ziemā visu Latvijas gāzes patēriņu nodrošina tikai Inčukalna krātuve, arī Igaunija «ziemā ir pilnībā atkarīga no mums», uzsver I. Ščerbickis, apstiprinot, ka perspektīvā tiek izskatīti varianti arī Somijas apgādei ar dabasgāzi no Inčukalna, bet, lai to īstenotu, vispirms būtu jāizbūvē gāzesvads, kas savienotu Igauniju ar Somiju. Par to «jau gadus desmit runā koridoros un kuluāros, bet lēmums netiek pieņemts», saka PGK darbības eksperts.

Stingrā robežkontrole

Galvenais Inčukalna PGK uzglabātās gāzes piegādātājs šobrīd ir starptautiska mēroga gāzes tirgus gigants - Krievijas kompānija Gazprom, bet «līgumi noslēgti ar Gazprom un Itera», stāsta I. Ščerbickis.

Dabasgāze uz Inčukalnu atceļo galvenokārt no Jamalas atradnēm Sibīrijas ziemeļrietumos pa maģistrālajiem gāzesvadiem cauri Krievijai.

«Pie Latvijas/Krievijas robežas izveidoti īpaši dabasgāzes daudzuma uzskaites punkti. Latvijā šī uzskaite un kvalitātes pārbaude notiek Kornetos. Gan Krievijas puse, gan Latvijas puse kontrolē piegādātās gāzes daudzumu un tādā veidā uzrauga viena otru. Starp Latvijas un Krievijas teritoriju tur ir aptuveni 20 km Igaunijas platības, bet tajā nav nekādu iespēju pieslēgties gāzesvadam,» izklāsta dabasgāzes uzglabāšanas eksperts.

Jānotur darbinieki

Inčukalna PGK modernizāciju piedzīvojusi jau vairākkārt, un krātuves darbība tagad tiek koordinēta no datorizēta dispečeru punkta. Aizvien pieaugošā tehnoloģiju sarežģītība prasa no darbiniekiem nepārtrauktu zināšanu papildināšanu, bet Latvijā negatavo speciālistus, kuri būtu apmācīti darbam tādā objektā kā Inčukalna PGK. Tas gan ir likumsakarīgi, jo, kā norāda I. Ščerbickis, gāzes krātuve Latvijā ir tikai viena, lielam speciālistu skaitam nebūtu, kur strādāt. Rīgas Tehniskās universitātes studentu un absolventu vidū izdodoties atrast ļoti erudītus darbiniekus, «protams, mums viņi papildus jāapmāca, bet rezultātā kļūst par augsta līmeņa speciālistiem, kurus labprāt daudzas ārzemju firmas pārpirktu, dažus jau mēģinājušas pārvilināt. Latvijas algas nav konkurētspējīgas, daudzās bagātākās valstīs speciālists par identisku darbu vienā dienā var nopelnīt tik, cik mūsu valstī veselu mēnesi strādājot, lai gan dažiem Latvijas speciālistiem profesionalitātes līmenis ir pat augstāks nekā ārzemju kolēģiem. Bet konkurētspējīga atalgojuma neesamība Latvijā ir valsts mēroga problēma, kas vērojama daudzās nozarēs».

Palikt strādāt Latvijā speciālistus pamudinot nevis patriotisms, bet mentalitāte, uzskata Ivars Ščerbickis. «Mēs, latvieši, tomēr esam mājās sēdētāji un vēl neesam pieraduši pie tāda dzīvesveida, kāds kļuvis populārs Rietumeiropā: pirmdien cilvēks aizlido ar lidmašīnu uz darbu citā valstī, nedēļu tur nostrādā un tad piektdien atlido mājās pavadīt brīvdienas ar ģimeni.»

Cena radikāli nemainīsies

Nav ekonomiski pamatotu iemeslu, kas varētu nodrošināt dabasgāzes cenas kritumu tuvākajā nākotnē, uzskata dabasgāzes industrijas eksperts un pamato: «Gāzes ieguve un transportēšana lētāka nav kļuvusi un nekļūs.»

Nevarot tomēr sacīt, ka LG būtu enerģētisko resursu neapstrīdams monopols, uzskata Inčukalna PGK vadītājs, jo «par monopolu varētu runāt tad, ja Latvijā nebūtu citu enerģijas avotu, bet patērētājiem ir brīva izvēle - nepatīk dabasgāze, var izmantot elektrību vai malku» un tieši tāpēc neesot paredzams arī krass dabasgāzes cenu kāpums, jo, «ja strauji tiktu paceltas dabasgāzes cenas, lietotāji no tās masveidā atteiktos un meklētu citus energoresursus».

Latvijas primāro energoresursu bilancē dabasgāze pēdējos gados aizņem aptuveni vienu trešdaļu (29,9-33,5%), rāda Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Inčukalna PGK

Strādā 132 darbinieki.
Izveidota 1968. gadā.
Jau 40 gadu darbojas maģistrālais gāzesvads, kas savieno Inčukalna PGK ar Rietumsibīriju.
Kompleksā ietilpst 180 urbumu, no tiem 93 tiek izmantoti gāzes iesūknēšanai un izsūknēšanai, bet pārējie 87 - ekoloģiskās drošības pārbaudei.
2011. gadā a/s Latvijas gāze Inčukalna PGK ieguldīja investīcijas 7,6 miljonu latu apmērā.
Ieguvusi ISO:14001 sertifikātu, kas apliecina vides pārvaldes sistēmas kvalitāti un darba aizsardzības sistēmas vadības standartu OHSAS 18001:2004.
Avots: Latvijas gāze

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?