Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Pilnu galdu, gaišu prātu!

Patiesībā jau ēdienu recepšu ir daudz, un atliek vien katram izvēlēties pēc garšas sajūtām un rocības. Šodien mēs Ziemassvētkus saistām ar klusuma un miera svētīšanu, bet senajiem latviešiem ziemas saulgrieži bija līksmības un prieka pilns laiks, kas nozīmēja gaismas atgriešanos, visu lielo darbu padarīšanas svētkus, tāpēc galdi lūztin lūza no gardā mielasta.

Netrūka ne svaigas maizes, ne cūkas šņukura, ne zirņu un pupu, ne putraimdesas un sautētu kāpostu. Īpaši iecienīti bija krāsnī cepti kartupeļi un vistas vai gaiļa cepeši, dzēra kvasu, pienu un paniņas. Kafejnīcas _Ladigs Cafᅢᄅ_ šefpavārs Ingmārs Ladigs iesaka tuviniekus un viesus cienāt ar īpaši pagatavotu ceptu pīli, kāpostu pīrāgu un karstu mokas dzērienu. Gaišu svētku prieku!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sviesta mīklā cepts kāpostu pīrāgs, pasniegts ar o

4 personām vajadzēs: 1 svaigu kāpostgalviņu, 150 g sviesta, 1 paciņu (400 g) kārtainās mīklas, garšvielas (sāls, pipari, muskatrieksts), 1 burkānu, 2 sīpolus, 3 olas (1 pārziešanai, 2 pasniegšanai pie pīrāga), 2 bietes
Pildījumam kāpostus sasmalcina uz rīves vai ar rokām un apcep katliņā kopā ar sviestu, pieliek garšvielas. Sautē, līdz kāposti mīksti.
Kārtaino mīklu izrullē, virsū liek sagatavotu pildījumu, satin rullī, pārziež ar olu un cep cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes, līdz veidojas brūna garoziņa.
Bieti, satītu folijā, apmēram 45 min cep cepeškrāsnī, līdz tā mīksta. Olas cieti novāra.
Kāpostu pīrāga šķēli pasniedz ar bietes un olas pusīti. Klāt var piedāvāt svaigu zaļumu salātus.

Karstais mokas dzēriens

4 tasītēm vajadzēs: 200 g šokolādes, 600 g kafijas, 200 g saldā krējuma, 4 tējk. sviesta, 4 tējk. vaniļas cukura, 4 kanēļa standziņas

Uzvāra kafiju. Nokāš biezumus, šokolādi izkausē kafijā, pievieno saldo krējumu.
Dzērienu uzvāra, pieliek vaniļas cukuru un iemaisa sviestu. Pasniedzot katrā tasītē ieliek kanēļa standziņu.
Pieaugušie karsto dzērienu var papildināt ar konjaku vai rumu - pa karotei uz tasīti.

Pīles cepetis ar augļiem, pasniegts ar bumbieriem

4-6 personām vajadzēs: pīli (apmēram 2,7 kg), sāli un piparus, 4 ķiploka daiviņas, 1 ēd. k. ingvera, 1 apelsīna un 1 citrona sulu, bumbierus, baltvīnu Pildījumam: 2 skābākus ābolus, žāvētas plūmes un aprikozes, 1/2 citrona sulas

Pīli sagatavo cepšanai - ierīvē ar garšvielām (sāli, pipariem, ķiplokiem, ingveru), pārlej ar apelsīnu un citronu sulu un liek ledusskapī marinēties uz sešām stundām. Var atstāt uz nakti un gatavot nākamajā dienā. Iemērc ūdenī aprikozes un plūmes, lai tās kļūtu mīkstas. Ābolus nomizo, sagriež kubiņos, pievieno nosusinātas plūmes un aprikozes, izspiež citrona sulu un samaisa pildījumu.
Pīli izņem no marinādes un pilda ar augļu maisījumu. Pīles kājas sastiprina tā, lai maisījums turētos iekšā, un liek pīli cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Apmēram pēc divām stundām pīle būs gatava (pārbauda, iegriežot pie iekšstilba).
Bumbierus nomizo, sadala uz pusēm, izņem serdes, izmērcē baltvīnā, pieliek cukuru un garšvielas. Apvāra uz pannas nelielā ūdens daudzumā, līdz mīksti.
Mandarīnu mērce
Vajadzēs: 400 g baltvīna, 4 mandarīnus, 2 ēd. k. cukura, 50 g apelsīnu liķiera, 200 g buljona, 1 ēd. k. sviesta, 2 ēd. k. miltu, sāli un piparus
Baltvīnam novāra alkoholu, pievieno mandarīnu sulu un mandarīnu fileju, buljonu, garšvielas un cukuru. Miltus apcep sviestā un izmanto mērces iebiezināšanai. Garšas uzlabošanai pielej apelsīnu liķieri.
Pīles cepeti pasniedz ar bumbieriem un mandarīnu mērci. Papildus var sagatavot rīsus, kā arī tvaicētus un grilētus dārzeņus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?