Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pilsēta un dzeja raksta viena otru

Inga Patmalniece

Pilsēta un dzeja dzīvo ciešā sasaistē. Nevienā citā pilsētā nevar rasties tāda dzeja kā Rīgā, domā dzejnieks un Latvijas literātu apvienības Orbīta dalībnieks Artūrs Punte. «Pati pilsēta daļēji veido šejienes autoru poētiku. Arī pilsēta bez dzejniekiem ir nedzīva. Tieši daiļliteratūra veido pilsētas garu, tās atsevišķo vietu un rajonu mītus. Pilsēta un dzeja raksta viena otru,» viņš stāsta. Lai izceltu šo pilsētas un dzejnieku īpašo saikni, Orbīta savu radošo gadu atklās 10. janvārī plkst. 20.00 ar vienas dienas izstādi koncertu, demonstrējot jaunākos darbus, kas tapuši projekta Rīgas dzejas karte ietvaros. Pasākuma norisei izvēlēta biroju ēka Gaujas ielā 5 Rīgā. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

«Veidojot Rīgas dzejas kartes pasākumu ciklu, palīdzējām tapt vairākiem mazā žanra darbiem, kas kopā veidos tādu kā Rīgas metafizisku un tēlainu ainavu,» par gaidāmo notikumu stāsta A. Punte. «Pirmajā Rīgas dzejas kartes pasākumā pārsvarā piedalījās tikai Orbītas dalībnieki - mums bija svarīgi pārbaudīt savu hipotēzi, pārliecināties, ka tā, kā mēs iecerējām, varēs strādāt,» atzīst A. Punte. «Tikai tad sākām aicināt arī citus autorus - dzejniekus un māksliniekus - veidot nelielus darbus visdažādākajos žanros - no telefonu aplikācijām līdz performancēm, piesaucot dzeju un Rīgas realitātes.»

Izstādē koncertā savus darbus šoreiz demonstrēs Alise Zariņa, Ēriks Naivo, Aleksandrs Zapoļs, Vladimirs Svetlovs, Artūrs Punte, Krišjānis Šteins un citi. Kompaktajā, bet daudzveidīgajā izstādē būs pārstāvēti vairāki mākslas žanri - pasākumu iesāks divas performances, tām sekos videodarbi, interaktīva instalācija un datorgrafikas darbs. Pēc ģeogrāfiskās piesaistes darbi runās par Ķengaragu, Rīgas kluso centru, 11. tramvaja maršrutu un citām, mazāk noteiktām Rīgas vietām. Darbos izmantoti gan Latvijas dzejas grandu Jāņa Rokpeļņa, Jura Boiko, Jāņa Elsberga, gan jaunās paaudzes autoru Alises Zariņas, Ērika Naivo un Artūra Puntes dzejoļi.

Pats Artūrs Punte uzstāsies ar performanci UPS! Par neuzrakstīto dzejoli. «Tas ir īss stāsts no biroju dzīves, ko man palīdzēs izstāstīt teātra režisors Viesturs Roziņš. Stāsts ir par to, ka dažreiz dzeja iemiesojas ne tikai vārdos, bet ir arī notikumi, situācijas, atmosfēra, kuras tēlainā vai simboliskā puse -ja savā uztverē, protams, esam pietiekami jūtīgi - ir tik spilgta, ka to var uztvert kā dzejoli bez vārdiem. Šādas situācijas modelēšana arī kļuva par performances saturu. Redzēs, kas sanāks!» viņš stāsta.

Pasākumu noslēgs grupas V.S.K.B. uzstāšanās. Arī šīs apvienības izvēle nav nejauša - šī grupa savās melanholiskajās kompozīcijās mitoloģizē Rīgu un tās nomales.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?