Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pionieru bizness dzīvo

Šīgada projekta Dienas starts dalībnieki aktīvi darbojas, lai uzstutētu uz stabilām kājām savus nesen dibinātos uzņēmumus. Taču tikmēr arī tie uzņēmēji, kuru biznesa sākšanas priekiem un raizēm sekojām līdzi Dienas starta pirmajā - 2012. - gadā, turpina rosīties un attīstīt savu uzņēmējdarbību. Sazinājāmies ar viņiem, lai uzzinātu, kā viņiem klājas patlaban.

Romāns Ruzins

Iemēģina roku arī telemārketingā

Romāns Ruzins projektā Dienas starts 2012 startēja ar firmu E-ritenis.lv. «Elektriskos velosipēdus joprojām tirgojam, tomēr lielas izaugsmes šajā jomā pēdējos divos gados nav bijis. Tāpat arī turpinām ražot velorikšas - pasūtījumi nāk gan no Igaunijas, gan Dānijas karalistes,» stāsta Romāns.

Viņš atzīst, ka lielāko daļu laika tagad aizņem viņa attīstītais jaunais biznesa virziens. Uzņēmējs nodibinājis telemārketinga kompāniju, kas apkalpo klientus Krievijā. Rīgā sēž operatori, kas zvana klientiem un sadarbības partneru vārdā pārdod viņiem dažādas preces un pakalpojumus - sākot ar medicīnas nozares izstrādājumiem un beidzot ar informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem. «Studējot Maskavā, izdevās ne tikai nodibināt vērtīgus kontaktus, bet arī radās iespēja saprast, kā strādā bizness Krievijā. Tagad šīs prasmes un zināšanas lieti noder paša biznesā,» atklāj Romāns.

Eva Narunovska

Audzē ārzemju klientu loku

Eva Narunovska, kas izveidojusi un vada programmatūras izstrādes uzņēmumu IT Sapiens, stāsta: «Darba joprojām ir ļoti, ļoti daudz, bet man patīk, jo tas sniedz prieku un gandarījumu. Laiku pa laikam gadās arī neveiksmes un grūtības, tomēr līdz ar uzņēmuma izaugsmi jūtu, ka pamazām arī pati kļūstu stiprāka, attīstās spējas un prasmes, un šī sajūta ir burvīga!»

Eva pēdējā laikā aizvien biežāk secina, ka veiksmi uzņēmējdarbībā visvairāk ietekmē divi faktori: «Lielais «pirmkārt» - es pati, mans sniegums un tas, kā es tieku ar sevi galā katrā situācijā. Otrkārt - ļoti svarīgi, kādus cilvēkus pulcējam sev apkārt, un man ir liels prieks, ka man ir tik ļoti paveicies ar lieliskiem cilvēkiem - gan manu komandu, draugiem, ģimeni, gan klientiem un partneriem!»

Uzņēmums IT Sapiens par starptautiska mēroga IT risinājumu pārdevēju kļuva pirms gada, kad savā web lapā sāka pārdot kalendāra papildinājumu CRM sistēmai. Šobrīd Evas firma var lepoties ar klientiem no ASV, Kanādas, Itālijas, Spānijas, Vācijas, Japānas, Beļģijas.

Inga Munda

Paplašinās tirgū un valodu piedāvājumā

Inga Munda, kam pieder valodu mācību centrs Password X Jelgavā, projektā Dienas starts 2012 izstrādāja lomu spēli valodu apguvei Password. «Spēle tiek palēnām tirgota joprojām, tomēr es šobrīd esmu nonākusi pārāk lielā aizņemtībā ar valodu kursu vadīšanu un jaunu grupu organizēšanu. Ja laika būtu vairāk, iespējams, arī spēļu komplekti tirgotos aktīvāk,» stāsta valodu uzņēmuma dibinātāja un īpašniece Inga.

Viņas aizņemtībai ir arī visai pamatots iemesls: Jelgavā slēgts viens no konkurējošajiem valodu mācību centriem, tāpēc Ingas uzņēmumā ir vērojams klientu pieplūdums. «Šādā situācijā slinkot nedrīkst, jāgrābj ciet tirgus, kamēr vēl ir,» radušos situāciju skaidro Inga.

Sākotnēji viņas valodu skola piedāvāja apgūt tikai angļu un norvēģu valodu. Tagad tām ir klāt nākusi iespēja apgūt arī krievu, vācu, franču, spāņu un zviedru valodu, turklāt grupas tiek veidotas ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem.

Gints Zīverts

Pārgājis no restorāna pie nūdelēm

Ginta Zīverta sākotnējais biznesa plāns bija atvērt Vecrīgā taizemiešu restorānu. Šis plāns arī tika veiksmīgi īstenots - tika atrastas telpas Kungu ielā un pielāgotas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam. Restorāns Kotai tika atvērts, bet pēc gada, pagājušajā vasarā, uzņēmējs atvēra līdzīgu ēdināšanas uzņēmumu arī Majoru pludmalē. «Mums piedāvāja kļūt par partneriem pludmales bārā, nodrošinot ēdināšanu. Tā gan bija diezgan liela neveiksme - pērnā vasara biznesa izpratnē bija absolūti tukša un es zaudēju daudz naudas,» skarbo pieredzi atklāj Gints.

Mazliet nācies mainīt arī Vecrīgas restorāna ēdienkarti - uzsvars tagad vairāk tiek likts uz nūdelēm, un no dažiem tradicionāliem taizemiešu ēdieniem bija jāatsakās pavisam. Arī restorāna nosaukums ir mazliet mainījies - tagad tas vairs nav taizemiešu restorāns, bet gan nūdeļu bārs Kotai.

Sandis Tutins

Pievērsies kravu pārvadājumiem

Uzņēmējdarbības profilu ir mainījis Sanda Tutina ģimenes uzņēmums Tutinelli Rēzeknē. Sākotnēji firma tika dibināta, lai sniegtu mazgāšanas pakalpojumus kravas automobiļiem un citai smagajai tehnikai, tomēr, kad neizdevās atrisināt dažādus ar ekoloģiju saistītus jautājumus, plānus nācās mainīt. Sākotnēji uzņēmums pārprofilējās un sāka mazgāt namu jumtus un fasādes, jo iekārtas jau bija iegādātas. Sandis stāsta, ka šobrīd viņa firma jau ir vairāk pievērsusies kravas pārvadājumiem. «Izrādījās, ka tā ir pieprasīta joma Rēzeknes apkaimē. Tā kā par bankas finansējumu bija nopirkts arī mikroautobuss, šobrīd vairāk nodarbojamies ar kravas pārvadājumiem. Vedam visu ko - mums ir vairāki sadarbības partneri, uzņēmumi, kam laiku pa laikam ir vajadzīgi loģistikas pakalpojumi,» uzņēmējs stāsta. Firma turpina piedāvāt arī tīrīšanas un mazgāšanas pakalpojumus namu fasādēm, kā arī profesionālo telpu uzkopšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?