Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pircēji patīkami pārsteidza

Nupat pagājuši vairāki mēneši, kopš Latvijā ieviests eiro. Lai arī šis bija viens no lielākajiem izaicinājumiem mūsu valstī pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un finanšu krīzes pārvarēšanas, var uzskatīt, ka valūtas pāreja tirgotājiem nav radījusi lielas grūtības. Galvenais apliecinājums tam ir pircējs.

Sākot strādāt pie latu pārejas uz eiro, izmantojām savu nozares kolēģu pieredzi Igaunijā. Lai arī mums bija skaidrs, ka izmantojam starptautisku grāmatvedības programmu, kura paredzēta darbam vairākās valūtās un kura pieredzējusi pārejas procesu Igaunijā, un tam nevajadzētu sagādāt lielas problēmas, dzīvē viss izrādījās mazliet citādi. Programmatūras ieviešanas procesā mums nācās veikt izmaiņas un uzlabojumus, tā rezultātā par 20% pieauga izdevumi. Protams, arī cenu pārrēķināšana un vairāk nekā 100 000 produktu marķēšana divās valūtās nebija viegls un ātrs process, taču ar to darbinieki tika galā bez aizķeršanās. Kopumā eiro ieviešana uzņēmumam izmaksāja ap 6000 eiro. Tas, kas mūs uztrauca, bija nevis fakts, ka sistēma varētu nedarboties, bet gan tas, kā uzvedīsies pircējs.

Kā izrādījās, pircējs bija ļoti sagatavots, un sensācija izpalika. Varam apgalvot, ka cilvēki bija informēti, labi sagatavojušies un izplānojuši, kā rīkoties un ko darīt ar saviem personīgajiem līdzekļiem pārejas periodā. Aptaujājot veikala vadītājus visā Latvijā, secinājām, ka pircēji nav nedz vairāk vērsušies pie pārdevējiem pēc palīdzības vai skaidrojumiem, nedz sūdzējušies. Neesam arī pieredzējuši jebkādu krāpšanās vai naudas viltošanas gadījumu. Turklāt šajā pārejas periodā, īpaši pašā sākumā, kad vienlaicīgi bija jānodrošina norēķināšanās divās valūtās, pircēju aktivitāte kopumā nesamazinājās. Vienīgā būtiskā izmaiņa patērētāja uzvedībā bija tā, ka pārejas uz eiro laikā iedzīvotāji biežāk izmantoja maksājumu kartes.

Maksājumu kartes vienmēr mūsu veikalos izmantotas mazliet vairāk nekā skaidra nauda. Pērn janvārī Euroskor veikalos norēķini ar karti veidoja aptuveni 56% no visas kopējās summas, bet ar šī gada 1. janvāri tie jau bija 60%. Interesanti, ka aizvadītā gada novembrī ar maksājuma kartēm norēķinājās jau 57%, savukārt decembrī 56%, ko var skaidrot ar to, ka cilvēki, iespējams, centās iztērēt pēdējos latus.

Runājot par nepilnībām eiro ieviešanas procesā, kā vienīgo problēmu var minēt to, ka bija nepareizi izplānota sīknaudas nepieciešamība. Vadoties no banku rekomendācijām par citu valstu pieredzi, gaidījām, ka būs jāizdod daudz sīknaudas, jo līdz ar cenu pārrēķināšanu no latiem uz eiro veidojās nenoapaļotas cenas, un tas lika būt piesardzīgiem. Taču pircējs mūs pārsteidza pozitīvā ziņā. Izrādījās, sīknaudas bija pārspīlēti daudz, savukārt naudas banknošu - par maz. Tas radīja neērtības uzņēmumam, jo bankas par monētu darījumiem prasa augstu komisijas maksu. Cik zināms, ar šādu problēmu saskārās diezgan daudz uzņēmumu visā Latvijā.

Lai arī sākotnēji eiro ieviešanu daļa iedzīvotāju neatbalstīja, uzskatu, ka Latvijas pievienošanās eirozonai bija pareizs un loģisks solis, turpinot valstij pilnvērtīgu integrāciju ES. Veiksmīgo eiro ieviešanu apliecina arī tas, ka, pēc monitoringa datiem, 97% cenu nav mainījušās un sabiedrības atbalsts eiro turpina pieaugt.

*SIA Euroskor Latvijā vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?