Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pirkstiņi kļūst kustīgāki

Anna, mosties, esam klāt - mamma pakutina braucamkrēslā iemigušās meitiņas kaklu, taču mazās plaksti ir nepaklausīgi, miegu prom laist negrib, bet seja jau smaida. Ir pirmdiena, mamma Ineta Skrūzmane ar Annu (5) ieradušās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Gaiļezerā. Katra pirmdiena Annai ir svarīga, jo šajā dienā viņa saņem īpašas zāles, tās vēnā tiek ievadītas trīsarpus stundu laikā.

Anna ir pacietīga, arī zāles viņa gaidīja aptuveni trīs gadu, kopš viņai diagnosticēja smagu un ļoti retu slimību - mukopolisaharidozes 2.tipu. Viņa ir vienīgā paciente Latvijā ar šādu diagnozi. Kopš novembra valsts viņai apmaksā zāles - gadā aptuveni 280 tūkstošu latu vērtībā, un nu ir pirmie labie rezultāti, un šķiet, labākā dāvana ģimenei ceturtdien gaidāmajā Annas sešu gadu dzimšanas dienā ir apziņa, ka šo jubileju meitene sagaida jau veselāka.

Anna ir viens no pieciem bērniem, kuri saņem dārgās zāles valsts programmā bērniem ar retajām slimībām. Tā tika uzsākta pērn jūlijā, arī šogad bērniem būs zāles. Annai šūnās trūkst enzīma, tā aizstāšanas terapiju - vienīgās zāles Elaprase - sāka lietot pirms diviem mēnešiem. «Viņa ir kustīgāka, viņai ir daudz vieglāk elpot, viņa izrāda lielāku interesei par apkārtni,» stāsta Annas mamma un paņem rokā meitas plaukstu - pirkstiņi vairs nav savilkti, kļuvuši kustīgāki. «Grāmatas viņa sāk uzmanīgāk skatīties, šķirsta lapas, aplūko bildes, nevis paņem un nomet. It kā sīkums, bet mums tas ir liels prieks. Mums tas viss bija zudis.»

Viena no piecām

Kad Anna piedzima, nekas neliecināja par slimību. Sešu mēnešu vecumā viņa sēdēja, desmit mēnešos jau staigāja, gada vecumā izrunāja pirmos vārdiņus. Nelaime pieteicās, kad Annai bija pusotrs gads, viņa sāka zaudēt dzirdi, pazaudēja arī runas spējas. Aptuveni pēc gada ārsti noteica diagnozi. Mukopolisaharidozes 2.tips ir iedzimta vielmaiņas slimība - enzīma trūkuma dēļ šūnās uzkrājas nesašķeltie cukuri - mukopolisaharīdi. «Tie netiek sašķelti un uzkrājas aknās, sirdī, liesā, centrālajā nervu sistēmā, locītavās, saistaudos, limfaudos, kaulaudos. Tāpēc progresē kaulu deformācija, staigāšana rada grūtības, palielinās liesa, aknas, ir elpošanas problēmas,» skaidro Zita Krūmiņa, Bērnu slimnīcas klīniskās ģenētikas virsārste. Laikā, kad Annai atklāja slimību, pasaulē jau bija atrasta un uzsākta zāļu Elaprase ražošana, kas aizstāj trūkstošo enzīmu organismā un ir vienīgais medikaments, kas pārtrauc slimības tālāku progresēšanu un mazina jau radušās patoloģiskās izmaiņas. Tāpat kā ar Gošē slimību sirgstošajam zēnam Gustavam (6), tolaik arī Annai valsts atteicās dārgās zāles kompensēt pilnībā, tikai par 10 000 latu. Tagad abi saņem zāles programmā.

Var tikai minēt, kāds tagad būtu Annas stāvoklis, ja viņa zāles būtu sākusi lietot jau pirms trim gadiem, neļaujot slimībai progresēt. Slimība gadu gaitā arī pārveidojusi Annas ārieni, raupjākus darījusi sejas vaibstus, deformējusi ķermeni. Anna iet izslējusies uz pirkstgaliem, tāpēc grūti pārvietoties. Slimība ir ļoti reta, pasaulē ir ap 2000 pacientu, pārsvarā zēni, Anna ir viena no piecām meitenēm.

Z.Krūmiņa stāsta - izmeklējumi liecina, ka tagad Annas veselība patiešām uzlabojas. Par centimetru sarucis palielināto aknu izmērs, par diviem kilogramiem samazinājies svars, kurš, slimībai progresējot, bija pārāk liels. Pašreiz arī mukopolisaharīdu daudzums urīnā aptuveni trīsreiz samazinājies, tas ir gandrīz tuvu normai, arī aknu funkciju rādītāji uzlabojušies. Tiesa, zāles meitenei jālieto ilgstoši.

Programma būs ilglaicīga

Latvijā diagnosticēto reto slimību mazo pacientu nodrošināšanai ar dārgajiem medikamentiem Veselības ministrija (VM) jau pērnā gada vidū izveidoja jaunu budžeta apakšprogrammu. Tajā ik gadu «iezīmēta» nauda reto slimību ārstēšanai - aptuveni 720 tūkstoši latu gadā.

Z.Krūmiņa uzsver, ka šī programma pacientiem bija ļoti vajadzīga: «Viņiem un viņu ģimenes locekļiem nav jājūtas vainīgiem, ja kādam diagnosticēta ļoti reta slimība, kuras ārstēšanu var nodrošināt tikai ļoti dārgi medikamenti. Katrs no mums var nonākt līdzīgā situācijā.»

Pagājušajā nedēļā publiskotais Satversmes tiesas spriedums, kurš pasaka, ka valsts pienākums nav pilnā apmērā kompensēt medikamentus, neietekmēšot šo programmu, Dienai saka Juris Bundulis, VM valsts sekretāra vietnieks. Programma ir ilglaicīga. VM gan nav skaidras atbildes, kas ar šiem bērniem notiks, kad viņi izaugs. «Es nevaru garantēt, ka pēc 18 gadu vecuma viņi saņems šīs zāles. Taču es patiešām ceru, ka gan jau mēs tad varēsim nodrošināt,» saka J.Bundulis.

Vēl jūlijā gan bērnu, kuriem zāles pienāksies, programmā bija nedaudz vairāk. Piemēram, viena paciente jau pārsniegusi 18 gadu slieksni, līdz ar to zāles viņai šajā programmā nepienākas. Te gan ir iespēja, ka viņa varētu vērsties Veselības norēķinu centrā ar pieprasījumu pēc individuālas kompensācijas, kura ir līdz 10 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Piecas diagnozes

Šobrīd ir apstiprinātas piecas reto slimību diagnozes, kurām valsts programmas ietvaros tiek iegādāti medikamenti (Gošē - 1 bērns, mukopolisaharidoze
2.tips - 1 bērns, slāpekļa vielmaiņas traucējumu slimība - 1 bērns, homocistinūrija - 1 bērns, primārs IGH - 1deficīts - 1 bērns).
Bērnu slimnīca šiem medikamentiem veic iepirkumu procedūras, šim gadam līgumus varētu noslēgt februāra sākumā.
Bērniem, kuri zāles jau saņem, tās pietikšot līdz
martam.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?