Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pirmais mēģinājums sakārtot mediju vidi

Kultūras ministrija pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē prezentēja Mediju politikas pamatnostādnes, kas ir pirmais šāda veida dokuments atjaunotās Latvijas laikā. Darbu pie tā ministrija sāka 2014. gada rudenī. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) sēdē aicināja ministrus un uzaicinātās personas, kuras bija ieradušās kuplā skaitā, vēl neatklāt diskusiju par šo dokumentu, bet tam veltīt atsevišķu sēdi.

Daļēji tas bija saistīts ar to, ka sēdē nepiedalījās liela daļa ministru. Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) piedāvāja «vienotā formātā» uzklausīt visas iesaistītās puses, sākot ar rajonu laikrakstu redaktoriem un pašvaldību izdevumu veidotājiem un beidzot ar sabiedriskās un komerctelevīziju vadītājiem. Taču M. Kučinskim bija šaubas par šāda pasākuma efektivitāti, jo pamatā jautājums esot par valsts budžeta iespējām. Viens no pamtanostādņu punktiem paredz sākt tūlītēju un pakāpenisku sabiedrisko raidorganizāciju iziešanu no reklāmas tirgus, sākot ar 2017. gadu. Mediju politikas nodaļas vadītājs Roberts Putnis sēdē to minēja kā priekšnoteikumu, lai pārdefinētu sabiedrisko pasūtījumu, paredzot, ka sabiedriskajām raidorganizācijām katru gadu tiek dots jauns darba uzdevums, un nodrošinot tā izpildei publisko finansējumu.

Lai valsts kompensētu sabiedriskajiem medijiem neiegūtos reklāmas ieņēmumus, ik gadu būtu nepieciešami astoņi miljoni eiro. M. Kučinskis žurnālistiem atzina - viņam ir lielas šaubas, vai to varēs atļauties. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) Dienai sacīja: «Esmu konservatīva šajā ziņā, jo tas ir arī sabiedrisko mediju kvalitātes jautājums. Ja dzīvo tikai no valsts naudas, tad pazūd asums. Tad, kad esi spiests strādāt arī komerctirgū un cīnīties par klientu, ir cita kvalitāte.» Tomēr finanšu ministre vienojusies ar kultūras ministri D. Melbārdi uzklausīt detalizētāku pamatojumu, kā arī mediju viedokli.

Plašas diskusijas var paredzēt arī par nodomu izveidot Sabiedrisko mediju padomi, kurā sešus no 13 pārstāvjiem deleģētu Saeimā pārstāvētās partijas. Tas nozīmētu politiskās pārstāvniecības iesaistīšanu mediju uzraudzībā. Vēl viens smagais jautājums ir saistīts ar vietējo laikrakstu un pašvaldību izdevumu attiecībām. Ministrija vēloties, lai pašvaldības būtu aktīvas saziņā ar iedzīvotājiem, taču pašvaldību līmenī ir jāsaglabā godīgi mediju tirgus nosacījumi, teica R. Putnis. Pamatnostādnes arī paredz izveidot vienotu mediju ombudu, «kam būtu jākalpo mediju vides kvalitatīvai sakārtošanai».

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas vadītāja Gunta Līdaka žurnālistiem uzteica sagatavoto dokumentu, jo tas esot pirmais mēģinājums uzlabot mediju vidi. Taču viņai neesot radusies pārliecība, ka ministri patiešām to vēloties, jo nesteidza uzsākt pamatnostādņu izvērtēšanu. «Mēs redzam, kas notiek ar presi, ziņu aģentūrām, televīziju,» piebilda G. Līdaka, kurai bija bažas, ka valsts var pazaudēt kvalitatīvus medijus. M. Kučinskis piekrīt, ka mediju politikas pamatnostādnes ir nepieciešamas. Viņš sola skaidrību līdz oktobrim, kad valdībai būs jāiesniedz Saeimā nākamā gada valsts budžeta projekts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?