Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Pliks vīrietis, apģērbta sieviete

Piektdien, 12.februārī, Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklātas jauno fotomākslinieču Ineses Kalniņas un Jeļenas Glazovas izstādes. Muzeja otrajā stāvā I.Kalniņa piedāvās ekspozīciju Brīvās robežas. Vīriešu akti, savukārt trešajā stāvā būs skatāma J.Glazovas Sievietes identifikācija.

«Vīriešu akti nav pārāk bieži redzēti, vismaz pie mums noteikti ne,» saka I.Kalniņa. «Ja fotogrāfs vīrietis var fotografēt meitenes, tad kādēļ es nevarētu fotografēt vīriešus?» viņa smaida. Daļa no desmit melnbaltajām fotogrāfijām tapusi, kad Inese mācījās Liepājas Universitātē un gatavoja diplomdarbu, kurā bija arī daži vīriešu akti. 2007.gadā tie bija aplūkojami Fontaine Palace Karaliskajā ķēķī. Jau toreiz Inesei radusies doma par plašākas izstādes sarīkošanu, un pamazām tā arī īstenota. Puiši šādai fotosesijai piekrituši bez liekas tielēšanās. «Viņi zināja, ka ir konkrēts mērķis, un tas viņus nemulsināja. Stāstīju, ka gribu sarīkot izstādi un būtu jauki, ja viņi piedalītos.» Savukārt domu, ka varētu uz ielas pieiet klāt puisim, kurš iepaticies, un teikt - man patīk tavs ķermenis, es tevi gribētu nofotografēt! -, Inese noraida uzreiz.

Fotogrāfe uzsver - šajā izstādē nav tikai kailums; ir arī kompozīcija, modeļa personība un ķermeņa valoda. Arī dažnedažāda vide - purvs, pagrabs, kāpņutelpa, pussagruvusi māja... «Tas ir mans un modeļa kopdarbs! Modeļiem bija ko teikt, un es to uzklausīju.» Nekas traks, Inesei bildējot puišus, neesot atgadījies, lai gan, piemēram, kādās Liepājas kāpnēs jebkurā brīdī varējuši parādīties mājas iedzīvotāji.

Vienīgais, kas I.Kalniņu mazliet baida, - iespējamā publikas reakcija un neizpratne. Ar to viņa saskārusies Muzeju naktī Kuldīgā, kur publika, nezinot, ka blakus ir fotogrāfiju autore, izteikusi visdīvainākos komentārus. «Varbūt vajadzētu cilvēkiem pateikt tieši: nāciet, skatieties - nekā tāda te nav! Galu galā publika ir jāaudzina.» Inese piebilst, ka daži no modeļiem solījuši būt klāt piektdien izstādes atklāšanā.

Muzeja trešā stāva izstāžu zālē valda pavisam cita gaisotne - te būs aplūkojami Jeļenas Glazovas apjomīgās sērijas Sievietes identifikācija attēli. Šī sērija tapusi, triju gadu garumā ik pa laikam fotografējot konkrētas sievietes. Jeļena visiem foto pievienojusi «sociālus komentārus», kuros dažos vārdos aprakstījusi savas modeles. «Ceru, ka šie komentāri mainīs vērotāju skatu uz sievieti, atklājot stereotipu un aizspriedumu ietekmi. Un arī rosinās diskusiju, kas īsti ir sieviete: māte, māsa, sieva, meita vai kas cits,» viņa klāsta. Jeļenai patīk pētīt mūsdienu sievieti, viņas uztveri sabiedrībā. Tādēļ šos darbus īsti nevarētu dēvēt par portretiem, vairāk par pētījumu objektu.

Jeļena neslēpj, ka nav bijis viegli pierunāt dāmas no sava paziņu loka ik pa laikam nofotografēties. «Ideāli būtu bijis reizi mēnesī, bet dažkārt sanāca reizi divos mēnešos vai pat retāk. Dažas brauca prom, dažas atgriezās, dažas vispār pametušas Latviju...» Arī par savu izstādi, tāpat kā Inese, Jeļena teic - šķiet, Latvijā tas ir kaut kas jauns un nebijis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fotomāksla

Ineses Kalniņas izstāde Brīvās robežas. Vīriešu akti un Jeļenas Glazovas izstāde Sievietes identifikācija
Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 12.II līdz 8.III

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?