Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Plūdi Pakistānā nes badu un slimības

Kur vien veries, apkārt redzams tikai ūdens un cilvēku izmisums. Šādi situāciju plūdu nopostītajā Pakistānā raksturo aculiecinieki. Valsts vēsturē lielākā dabas stihija, kas sākās pirms mēneša, atstājusi miljoniem cilvēku bez pajumtes, pārtikas un dzeramā ūdens. Pastāv reāli draudi, ka, situācijai pasliktinoties, var iet bojā simtiem tūkstošu pakistāniešu.

Ārvalstu palīdzības sniedzējus uztrauc islāmistu draudi un to aktivitātes, lai iegūtu sabiedrības atbalstu.

Briesmas dienvidiem

Varas iestādes piektdien aicinājušas aptuveni 500 tūkstošus Pakistānas dienvidu reģionā Sindā dzīvojošo evakuēties no plūdu apdraudētajiem rajoniem. Lielākajā daļā valsts teritorijas ūdens sāk atkāpties, tomēr Indas upe daudzviet valsts dienvidos pārrāvusi aizsargdambjus, bet tai ietecēt Arābijas jūrā traucē milzīgi paisuma viļņi. Ūdens applūdinājis milzīgas teritorijas, radot iespaidu, ka šeit atrastos iekšējā jūra, vēsta aculiecinieki.

ANO ziņo, ka dabas katastrofa, ko atnesa spēcīgas lietavas valsts ziemeļrietumos, skārusi 17 no 170 miljoniem valsts iedzīvotāju. Plūdos dzīvību zaudējuši vismaz 1600 cilvēku, bet astoņi miljoni palikuši bez pajumtes, un viņiem nav pieejama svaiga pārtika un tīrs dzeramais ūdens. Vairākums šo cilvēku spiesti mitināties antisanitāros apstākļos, tādēļ pieaug risks, ka var sākties dažādu infekcijas slimību epidēmija.

Katastrofa pamatīgi iedragās arī Pakistānas ekonomiku. Pirms plūdiem tika prognozēts, ka šogad valsts ekonomika pieaugs par 4,5%, taču tagad ekonomisti apgalvo, ka izaugsme nebūs lielāka par 3%

Lai gan starptautiskās palīdzības organizācijas strādā, lai palīdzētu pēc iespējas lielākam skaitam stihijā cietušo, līdz šim izdevies savākt tikai 325 miljonus dolāru (178 miljoni latu) pirmās nepieciešamības preču sagādei. Kopā vajadzīgi vismaz 460 miljoni dolāru (253 miljoni latu).

Islāmisti aktivizējas

Ārvalstu palīdzības sniedzēju darbu apgrūtinājuši arī islāma ekstrēmistu draudi par uzbrukumiem viņiem. Pakistānas talibi uzskata, ka palīdzības darbinieku klātbūtne valstī ir «nepieņemama». Par laimi, līdz šim reāli uzbrukumi nav notikuši. «Domāju, būtu pilnīgi necilvēcīgi uzbrukt mums laikā, kad mēs glābjam cilvēku dzīvību. Ja kādas grupas vai indivīdi šajā laikā vēlas uzbrukt humānās palīdzības sniedzējiem, viņi patiesībā neuzbruks mums, bet nodarīs pāri miljoniem cilvēku, par kuru dzīvību mēs cīnāmies,» uzskata ANO pārstāvis Maurīcio Džuljāno.

Nepopulārās Pakistānas valdības gausā rīcība palīdzības sniegšanā vēl vairāk palielinājusi tās noliedzēju skaitu, tādēļ pieaug risks, ka valstī varētu palielināties islāma radikāļu atbalstītāju skaits. ASV Valsts departaments informē, ka daudzos plūdu skartajos rajonos talibi un ar tiem saistītās labdarības organizācijas izvērš plašus palīdzības darbus, lai iegūtu sabiedrības atbalstu. Panākot šo mērķi, islāmisti ar laiku varētu iegūt aizvien lielāku kontroli atsevišķos Pakistānas reģionos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?