Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Politiķiem netic, bet balsotu par tiem pašiem

Kad Sintija Gailīte ieiet pastā un redz, kā veca tantiņa sūta paciņu uz ārzemēm, viņai to esot grūti noskatīties. Tik daudz latviešiem vecumdienas jāvada vientulībā, jo bērni ir tālu pasaulē. S. Gailīte audzē puķes netālu no Kuldīgas, viņas ģimenei kredītu neesot, bet ziedi nav pirmās nepieciešamības prece - ja nav naudas, uz jubilejām cilvēki puķes vairs nenes.

Apgrozījums veikalos krītas, un, ja valdība pacels pievienotās vērtības nodokli vai precēm un pakalpojumiem atcels nodokļa samazināto likmi, tad 80% mazo uzņēmumu būšot zem ūdens. «Man nākamajā ziemā tad nebūs te ko darīt. Ja uzliks nodokli, sāksies ķēdes reakcija un visam pieaugs cena. Jau sāku meklēt, kur varētu braukt nākamgad strādāt, lai gan aizbraukt ļoti negribas, te ir mīļa visa apkārtne,» saka S. Gailīte.

Tādās domās bija vairāki Dienas uzrunātie cilvēki Kuldīgas novadā un Jūrkalnē. Pēc vēlēšanām neviens no sastaptajiem politiķus vairs savā pusē nebija redzējis. Teju visi uzrunātie tomēr sacīja - ja būtu jābalso vēlreiz, izvēli nemainītu, lai gan tas, ko nācies vērot pēc vēlēšanām, radījis pārliecību, ka «viņi tik ļoti ir iegrimuši savā pasaulītē, ka apkārt neko neredz, bet tikai domā par sevi».

Žēl būtu aizbraukt

Ar S. Gailīti tiekamies jau otro reizi. Pirmā tikšanās bija septembra vidū, kad Diena vairākās mājās vecā suitu ceļa malā cilvēkiem jautāja par noskaņojumu pirms vēlēšanām. Toreiz daudzi uz tām raudzījās ar cerību, ka pēc vēlēšanām varētu mazināties bezdarbs un tuvie cilvēki atgrieztos mājās, jo politiķi to solīja. Taču tagad tā vietā esot sākusies cīņa par krēsliem un cits citu aprejot. «Lai ko arī ievēlētu, pēc vēlēšanām cilvēki ir vīlušies. Tagad klausoties, kas tur notiek, redzam, ka viņiem ir svarīga tikai pašu izdzīvošana, bet par tautu dziļi nospļauties,» piebilst S. Gailīte.

Vecā suitu ceļa malā ir arī mājas, kurās dzīvo Elmārs Gaudiņš. Šis vīrs septembrī teica, ka balsošot par Ģirtu Valdi Kristovski (Vienotība)un ka vēlēšanu nakti, tāpat kā Jāņos, gulēt iet nevarot. Kad piebraucam pie viņa mājas, viss ir gandrīz tāpat kā pirms diviem mēnešiem, vienīgi ābelē vairs nav ābolu. E. Gaudiņš sēž virtuvē uz ķeblīša, klausās Latvijas Radio raidījumu Krustpunktā. Televizora E. Gaudiņam nav. Vēlēšanu naktī līdz pieciem rītā sekojis līdzi rezultātiem un uz lapiņas skribelējis, kā tie mainās. Par Kristovski nobalsot nav varējis, bet «mums bija tā korespondente no Kuldīgas Radio [Silva Bendrāte]. Nobalsoju par Vienotību un redz, kā uzvinnējām!» lepojās E. Gaudiņš, kurš priecīgs par aizvesto avīzi ar viņa foto no pirmā brauciena. Prasījis kaimiņam, vai nevar dabūt to laikrakstu, bet neviens nav varējis palīdzēt. Pagasta bibliotēka arī vairs nevarot atļauties pasūtīt vairākas avīzes.

Dienā, kad vēlreiz braucām pa septembrī jau mēroto maršrutu, Saeima lēma par ārlietu ministra Ģ. V. Kristovska demisiju. Bija cilvēki, kas nemaz nezināja, kurš ir ārlietu ministrs, un bija arī tādi, kas uz jautājumu, vai var nosaukt premjeru, nedroši atbildēja: «Varbūt Dombrovskis.» Taču viena sieviete, izdzirdot Kristovska vārdu, iesaucās: «Kā gan nezināsim - mūsējais no Ugāles. Viņš jau arī par savu labumu domā.» Cita Jūrkalnē sastaptā kundze, kura balsojusi Rīgā, Ģ. V. Kristovski esot izsvītrojusi, bet nevarot pateikt, kāpēc. Taču Lindai Mūrniecei (Vienotība) pievilkusi krustiņu, par spīti tiem, kas sacēluši traci, ka iekšlietu ministre bērnus vedot uz skolu ar dienesta mašīnu, kā gan citādi, lai viņa to izdarot.

Kuldīgā atbalsta savējos

Jūrkalnē satiktā Inese Ozoliņa vēlēšanās nav piedalījusies, nesekojot līdzi, kas noticis pēc tām un kas uzvarējis - «laikam Dombrovskis». Viņai savu rūpju gana, vīrs strādā ārzemēs, kurp arī pašai vajadzēja doties, bet tad saslimis tēvs. Inesei ir augstākā izglītība, beigusi pārtikas tehnologus, bet Latvijā darbu atrast nevarot. Jānis Dadzis Jūrkalnē par politiku ir informēts labi, bet krēslu dalīšanai uzmanību neesot pievērsis atšķirībā no skolotājas Ilonas, kura dažas minūtes vēlāk sacīja: «Tas, ka viņi cits citu gatavi noēst, cilvēkus visvairāk kaitina.»

Uz jautājumu, vai vēlreiz balsotu par to pašu partiju, Kuldīgas uzņēmēja Vizma atbildēja: «Es nemaz nebalsoju par partiju, bet gan par vienu cilvēku - Edgaru Zalānu. Pārējos svītroju. Zinu viņu no skolas laikiem, bet par to partiju man ir pavisam citas domas.» E. Zalāns vienīgais no apvienības Par labu Latviju! Kurzemes saraksta ir iekļuvis Saeimā. No Kuldīgas ir arī S. Bendrāte, kuru pirmo pēc vēlēšanām skāra kompromatu karš - pirms vairāk nekā desmit gadiem viņa par Ventspils mēra Aivara Lemberga naudu iegādājusies Kurzemes Radio kapitāldaļas. «Es to ļoti labi atceros, Lembergs izglāba to radio, bet tas toreiz nevienam nebija noslēpums un Bendrāte vēl nebija Jaunajā laikā. Par to rakstīja presē, un nesaprotu, kāpēc pēc tik daudziem gadiem tāda ažiotāža,» sacīja Daina Grundmane, kas ir pārliecināta zaļā, un par politisko izvēli viņai taujāt būtu lieki. Tas, ka Zaļo un Zemnieku savienība ir valdībā, nekavē viņai pateikt, ko domā par tiem, kas ir pie varas: «Kamēr nebūs ekonomiskās domāšanas, bet būs krēslu domāšana, te nekas neattīstīsies.»

Lūgti pateikt, ko vēlas sagaidīt no Saeimas un valdības, vairākums apjuka. «Ko gan viņi var izdarīt. Viņi jau tikai paši priekš sevis, mēs jau esam mazi un melni,» teica Vita, kura Kuldīgā pārdod ziedus. Tad viņa piebilda, ka darbvietas vajag. Pilsētā vairs bērni un pensionāri esot palikuši, «kaut ko jau būvē - domi izremontēja, bet bērnudārzs, kas bērniem ir vajadzīgs, stāv uz vietas».

Uz Saeimu necer arī Edgars Laksbergs Īvandes pagastā: «Ko viņi var izdarīt manā labā - neko, un paēdis jau esmu.» Līga Kovaļeva strādā Kuldīgā bērnudārzā, un viņai gan bija kāda vēlēšanās: «Lai viņi vienu mēnesi pastrādā manā vietā par manu algu, lai saprastu šo darbu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?