Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Poļitkovskas lieta me t ēnu uz Kremli

Piecus gadus pēc pētnieciskās žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības Krievijas izmeklētājiem ir izdevies notvert iespējamos nozieguma pastrādātājus un organizētājus, tomēr joprojām nav atbildes uz galveno jautājumu - kurš pasūtīja Kremlim neērtās publicistes apklusināšanu uz visiem laikiem.

Līdz šim atklātībā nākušās nozieguma detaļas nav Krievijas varai glaimojošas, jo liecina, ka A. Poļitkovskas slepkavības organizēšanā bija iesaistīta Čečenijas mafija un Krievijas tiesībsargājošās iestādes.

Piepelnījās izsekojot

Starptautiski pazīstamā žurnāliste 2006. gada 7. oktobrī ar pieciem šāvieniem tika nogalināta savas mājas kāpņu telpā. Viņa plaši aprakstīja cilvēktiesību pārkāpumus Čečenijā un asi kritizēja toreizējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un apsūdzēja viņu «valsts terorismā».

Lai gan A. Poļitkovskas slepkavības lieta izpelnījās plašu publicitāti Krievijā un Rietumos, tās šķetināšana ir vedusies gausi, liekot rasties aizdomām, ka Krievijas augstākā vara nevēlas sodīt viņas slepkavu.

Sākotnēji šajā lietā bija apsūdzēti vairāki čečenu vīrieši: brāļi Ibrahims un Džabrails Mahmudovi, kā arī bijušais drošības iestāžu darbinieks Sergejs Hadžikurbanovs, tomēr 2009. gadā zvērināto tiesa nolēma viņus attaisnot, jo nebija pietiekamu pierādījumu vīriešu saistībai ar slepkavību. Vēlāk Krievijas Augstākā tiesa spriedumu atcēla un lika atsākt lietas izmeklēšanu.

Izmeklētāji uzskatīja, ka tiešais slepkavības izpildītājs bija trešais Mahmudovu brālis Rustams, kurš 2008. gadā, izmantojot viltotu pasi, aizbēga no Krievijas un slapstījās pa Eiropu. Tomēr 31. maijā viņš tika arestēts Čečenijā.

23. augustā lietas attīstībā nāca jauns pavērsiens, jo tika arestēts atvaļinātais milicijas apakšpulkvedis Dmitrijs Pavļučenko. Viņš laikā, kad notika A. Poļitkovskas slepkavība, vadīja Maskavas Galvenās iekšlietu pārvaldes Operatīvās izmeklēšanas pārvaldes 4. daļas nodaļu, kuras uzdevums bija izsekot noziedzniekus. Tomēr paralēli pamatdarbam D. Pavļučenko padotie piepelnījās, piemēram, izsekojot greizsirdīgu vīru sievas. Par šo darbiņu D. Pavļučenko no klientiem iekasējis 100 dolāru (53 lati) stundā, raksta vācu izdevums Der Spiegel.

Tiek pieļauts, ka no azartspēlēm atkarīgais un regulāri finanšu problēmās slīkstošais D. Pavļučenko iesaistījās arī pasūtījuma slepkavību organizēšanā.

Iepin Berezovski

Pēc korumpētā likumsarga aizturēšanas izmeklēšana apgalvoja - lai sagatavotos A. Poļitkovskas slepkavībai, D. Pavļučenko vismaz vienam padotajam uzdevis izsekot žurnālisti un piefiksēt viņas ikdienas gaitas. Pēc tam viņš esot savervējis brāļus Mahmudovus un sagādājis šaujamieroci un munīciju no pagrīdes darbnīcas, kas atradusies pamestā dzelzceļa stacijā Maskavas pievārtē.

Tādējādi D. Pavļučenko varētu apsūdzēt kā slepkavības organizatoru, par ko viņam draudētu mūža ieslodzījums. Tomēr sarunās ar izmeklētājiem viņš panāca, ka tiek tiesāts kā nozieguma līdzdalībnieks, par ko var tikt sodīts maksimāli ar astoņiem gadiem cietumā. Tas ir radījis aizdomas, ka, iespējams, D. Pavļučenko paralēli darbam milicijā ir bijis arī izlūkdienestu aģents, tādēļ viņam varētu būt ietekmīgi draugi Kremlī, kas varētu palīdzēt izkļūt sveikā ar salīdzinoši maigāku sodu.

Savās liecībās D. Pavļučenko apgalvojis, ka patiesais slepkavības organizators ir viens no čečenu mafijas līderiem Loms Alī Gaitukajevs, kurš ir tēvocis brāļiem Mahmudoviem. D. Pavļučenko sacījis, ka A. Poļitkovskas slepkavības pasūtītājs esot trimdā dzīvojošais oligarhs un Kremļa opozicionārs Boriss Berezovskis.

A. L. Gaitukajevs, kurš 2008. gadā tika notiesāts par kāda ukraiņu uzņēmēja slepkavību, par kuras organizēšanu tika turēts aizdomās arī D. Pavļučenko, apgalvo, ka nezina, kurš ir slepkavības pasūtītājs, bet šis cilvēks esot piekodinājis, ka A. Poļitkovska ir jānogalina 7. oktobrī - V. Putina dzimšanas dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Anna Poļitkovska

Dzimusi 1958. gada 30. augustā Ņujorkā diplomātu ģimenē. Kopš 1999. gada rakstīja neatkarīgajam laikrakstam Novaja Gazeta, ziņojot par cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā un citās Krievijas Ziemeļkaukāza republikās. Publikācijās asi vērsās pret toreizējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?