Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Premjeram ir jāizšķiras

Dzintars Zaķis izteicās, ka kultūras nozarei nav paveicies ar to, ka par to ir atbildīga Nacionālā apvienība, jo jūs interesējot tikai partijiskas ambīcijas, nevis nozares vadīšana. Kā to komentēsiet?

Nu, Zaķis malacis, saprotu, ka kultūras nozarei visvairāk būtu veicies, ja tur būtu Vienotības ministrs. Bet mēs esam skaidri pateikuši, ka mēs, kad būs laiks, ministru nominēsim, mums amata kandidāti ir. Mēs to darīsim tajā brīdī, kad būs skaidrs budžeta liktenis.

Vai ministra nevirzīšana šobrīd nenozīmē to, ka taisnība ir Jāņa Iesalnieka ierakstam Twitter, ka jūs jau ar vienu kāju esat ārā no valdības?

Tas jau ir Valdis Dombrovskis, kurš mūs ir izstūmis ar vienu kāju ārā no valdības. Vai viņš to dara tāpēc, ka viņam pašam vispār viss ir apnicis, vai tāpēc, ka viņš grib mūs izstumt no valdības un veidot citu koalīcijas konfigurāciju, lai paliek viņa ziņā… bet tas, vai mēs varēsim turpmāk strādāt kopā, - tas ir tieši viņa rokās.

Ko es gribēju pateikt - premjera iniciatīva Žanetas Jaunzemes-Grendes sakarā ir apsveicama vismaz tādā ziņā, ka viņš beidzot ir nolicis kritērijus ministru vērtēšanai, jo līdz šim, neskatoties uz Nacionālās apvienības iniciatīvu, tas netika darīts. Tagad izrādās, ka šis kritērijs ir - nesaprašanās ar nelielu daļiņu pašpasludinātu izredzētu cilvēku grupiņu atsevišķā nozarē ir pamats ministra demisijai. Jo nekas cits jau kultūras ministra sakarā nav izskanējis. Nav ne nepadarīto darbu sarakstu vai neizpildītu uzdevumu.

Saistībā ar budžetu jums ir divas pamatprasības - jūsu priekšlikumi demogrāfijas jomā un uzturēšanās atļauju tirgošanas apturēšana. Attiecībā uz pirmo es saprotu, ka tas, ko šonedēļ prezentēja Viņķeles kundze, jūs neapmierina?

Tas, ko trešdien pateica Viņķeles kundze, patiesībā bija auksta duša un šoks. Jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kurš to redzēja un dzirdēja. Proti, ja valdības ministrs var nostāties ekrāna priekšā un skaidri un gaiši pateikt, ka pagājušā gada oktobrī parakstītā vienošanās nav pildāma, jo viņš, to parakstot, ir turējis «čurikus» un tāpēc tos nekad nav bijis domāts pildīt, ka īstenībā toreiz tika ciniski melots… Nu kā vispār jebkas saturīgs var iznākt no šādas attieksmes. Nevar.

Runājot par šīm abām prasībām - vai attiecībā uz tām jums ir kaut kādas tolerances, piekāpšanās robežas?

Nu, tolerances robežas tiek intensīvi samazinātas, pateicoties mūsu pašu koalīcijas partneriem, sevišķi Vienotībai. Ar mani arī ir runājuši, mēģinot saprast, cik tālu mēs būtu gatavi piekāpties. Vai mēs neesam gatavi uz kompromisu, uzturēšanās atļauju ziņā kaut ko nedaudz ierobežot, palielināt iemaksas un tamlīdzīgi. Un, kad es atbildu - nē, apstākļi ir tādi, ka nevaram piekāpties -, tad man saka - ak tā, nu tad mēs neko nemainīsim, lai visi te gāžas iekšā. It kā tas mums būtu vajadzīgs, tas, lai te neveidojas jauni iebraucēju anklāvi. It kā tas būtu vajadzīgs tikai Nacionālajai apvienībai vai Raivim, bet ne valstij.

Tas ir kaut kas prātam neaptverams. Tur ir tā problēma, ka diemžēl šīs valdības mērķi nesakrīt ar šīs valsts mērķiem. Tie ir divi dažādi lielumi. Un tas ir jāmaina ļoti steidzīgi, un tas ir premjera rokās, viņam ir jāizšķiras.

Vai tajā, ka Vienotība turas pie uzturēšanas atļaujām, saskatāt arī kādu privātu ieinteresētību?

Nu, cik es esmu lasījis, tas ir acīmredzami. Plus vēl arī milzīgs banku lobijs. Milzīgs banku spiediens, ko izjūt jebkurš politiķis. Jautājums par dažu banku tiešu vai pastarpinātu saistību ar premjera biroju - tas ir dziļi pētāms jautājums.

Bet vai jūs pats neesat tādās pretrunās? Jūs sakāt, ka šīs valdības mērķi nesaskan ar valsts mērķiem, un cerat, ka divu nedēļu laikā tas var mainīties?

Nu, es ceru… Ko citu šobrīd mēs varam darīt. Lai saprastu, vai šis ritenis pagriežas valsts un faktiski nācijas izdzīvošanas virzienā, ir skaidri kritēriji. Tās pašas mūsu demogrāfijas prasības, tās ir pat mazākas nekā tās, kas tika ietvertas savulaik kopīgi parakstītajā dokumentā. Pēc manas dziļākās pārliecības tās tāpat ir nepietiekamas. Nu tad mēs redzēsim, viss ir atkarīgs no premjera, ja viņam būs griba, viņš vēl var pavērst šīs valdības darbību valsts interešu virzienā.

Labi, notiek valdības sēde, abas jūsu galvenās prasības tiek noraidītas - kas notiek tālāk?

Nu tad mēs lemsim, bet mans ieskats ir, ka tad jārīkojas konsekventi.

Bet vēl jau budžets aiziet uz Saeimu, un jūs varat tur cīnīties par savām pozīcijām.

Ir jau visādi varianti, arī tāds, ka valdība akceptē mūsu priekšlikumus, bet pēc tam tie izkrīt Saeimā.

Otrs variants - valdība nepieņem jūsu priekšlikumus, bet jūs tos pēc tam izcīnāt Saeimā, piemēram, ņemot talkā ZZS deputātu balsis.

Protams, scenāriji ir dažādi. Mums ir svarīgs mērķis. Ceļš, kā mēs līdz tam nonākam, var būt dažāds. Varbūt dažas mūsu iniciatīvas nemaz nebūtu laižamas caur valdību, bet pa tiešo uzreiz jāizskata Saeimā. Tikai jāskatās, kā tas saskaņojas ar budžeta paketi.

Jums ir konsultācijas ar Reformu partiju, lai kopā aizstāvētu savas iniciatīvas?

Mums ir pat rakstiska vienošanās par to, ko mēs uzskatām par prioritārām lietām budžetā. Un kādam to ignorēt un neņemt vērā - nu tur ir vajadzīga liela drosme un nekaunība.

Jūs teicāt, ka jums jau ir kultūras ministra kandidāti.

Mums ir labi un, mūsuprāt, piemēroti kandidāti, kurus mēs varētu uzrunāt. Bet šobrīd mēs vēl to nedarīsim, jo tas nebūtu īsti godīgi, jo vēl nav skaidrs, kas vispār notiks šīs valdības sakarā pēc mēneša vai pat agrāk.

Publiskajā telpā ir izskanējis Baibas Brokas vārds, vai viņa ir starp šiem kandidātiem?

Kad es minēju, ka mums ir vairāki kandidāti, man nebija prātā Baiba Broka. Viņa, protams, ir ļoti spējīga politiķe un varētu vadīt jebkuru ministriju, bet, cik es esmu ar viņu runājis, viņas izaicinājums ir citās sfērās.

Pasakiet jūsu personīgo viedokli - vai Valdim Dombrovskim pēc vēlēšanām vajadzētu turpināt premjera darbu, vai arī būtu jāmaina kuģa kapteinis?

Pēc kurām - pēc Eiroparlamenta vēlēšanām?

Nu, tik strauji es vēl nedomāju. Es domāju - pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Diemžēl ir tā, kā jau teicu, - šīs valdības un tātad arī valdības vadītāja mērķi ne vienmēr sakrīt ar valsts mērķiem. Tas ir ļoti bēdīgi. Protams, normāli, ja es kā politiķis atbildētu - lai to izšķir vēlētājs. Ja iegūs uzticību - laipni lūdzam. Bet es domāju, ka arī pati Vienotība gribētu iekšienē atsvaidzināt savu soliņu. Nu, cilvēkam ir jāatpūšas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?