Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Premjeri neizvaicās, bet par bēgļiem domās

Vairāk nekā 40 deputātu izteiktais ierosinājums valdībai nekavējoties sniegt Saeimā ziņojumu par bēgļu uzņemšanu Latvijā no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem parlamenta sēdes darba kārtībā vairs neparādīsies. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) pēc pagājušās nedēļas tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu (Vienotība) ceturtdien vairs neatbalstīja šā jautājuma iekļaušanu kārtējās sēdes darba kārtībā.

Taču patvēruma meklētāju ierašanās Latvijā joprojām būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, kuru deputāti izvērtēs Saeimas komisiju un frakciju sēdēs, liecināja politiķu teiktais debatēs.

Jūlijā NA deputāti pievienojās opozīcijas partijām, kas aicināja premjeri skaidrot valdības lēmumu brīvprātīgi uzņemt Latvijā 250 patvēruma meklētāju. Pa šo laiku ir daudz kas mainījies. Premjere 27. augustā tikās ar apvienības valdi un deputātiem, un šīs sarunas videoieraksts, kurā uz jautājumiem atbild arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, ir pieejams NA interneta mājaslapā. Uz iedzīvotājus interesējošiem jautājumiem par šo tematu atbildes ir sniegtas arī Ministru kabineta un Iekšlietu ministrijas mājaslapā.

Nacionālās apvienības vārdā Rihards Kols Saeimas sēdē ceturtdien sacīja, ka joprojām ir jautājumi, uz kuriem nav atbildēts, - piemēram, vai ir izvērtēti visi drošības, integrācijas un sociāla rakstura riski, kā arī - vai ir pārliecība par Latvijas institūciju kapacitāti izskatīt liela skaita patvēruma meklētāju pieteikumus. «Ministru prezidente diemžēl nav vēlējusies ņemt vērā Nacionālās apvienības priekšlikumu aktualizēt un definēt vēsturisko apstākļu nozīmi, panākot Latvijai īpašā izņēmuma statusa nostiprināšanu šajā jautājumā Eiropas Savienībā,» sēdē sacīja R. Kols. Tiekoties ar NA, I. Pētersone-Godmane jau paskaidroja, ka nevar pielīdzināt personas, kas bēg no kara skartajām teritorijām, tām personām, kuras ir ieceļojušas Latvijā un kuras valsts ir atzinusi, piešķirot tām nepilsoņa pasi. No videoieraksta noprotams, ka NA līderus atbilde nav apmierinājusi.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (NA) trešdien komisijas sēdē aicināja kolēģus izbeigt kārtot politiskos rēķinus uz šā jautājuma pamata un apzināties, ka ar 250 bēgļiem, visticamāk, nekas nebeigsies, ņemot vērā situāciju pasaulē. Tāpēc tagad esot svarīgi domāt, kā šos cilvēkus integrēt sabiedrībā. R. Kols Saeimas sēdē arī atzina, ka Nacionālā apvienība apzinās humānās krīzes apjomus, tāpēc «situācijas nopietnība un tās neatliekamā daba pieprasa pārorientēšanos no teorētisku un skaidrojošu ziņojumu uzklausīšanas uz reālu rīcību».

Pārējie priekšlikuma iesniedzēji savu nostāju nebija mainījuši. No sirds Latvijai deputātam Gunāram Kūtrim nav skaidrs, kāda būs patvēruma meklētāju uzņemšanas finansiālā ietekme uz valsts budžetu. Viņa pārstāvētā partija uzskata, ka «palīdzīgu roku patvēruma meklētājiem drīkst sniegt tikai pēc tam, kad būs novērstas sociālās problēmas pašu valstī un mūsu cilvēki varēs dzīvot cieņpilnu dzīvi». Latvijas Reģionu apvienība aicināja priekšlikumu, kas paredz uzdot valdībai sniegt Saeimā ziņojumu par bēgļu uzņemšanu, nodot Nacionālās drošības komisijai, jo šī jautājuma kontekstā būtisks ir drošības jautājums, uzsvēra Mārtiņš Bondars (LRA). Arī viņš piekrita, ka nākotnē Latvija neizbēgami saskarsies ar bēgļu jautājumu daudz plašākā apmērā, ņemot vērā situāciju pasaulē un Eiropā. Saeima tomēr nenodeva šo jautājumu izvērtēšanai Nacionālās drošības komisijai, kuras priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) norādīja uz pretrunu - iesniedzēji vēlējās panākt lielāku atklātību, bet komisijas sēdes ir slēgtas.

Premjere L. Straujuma ceturtdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā prognozēja, ka pirmie bēgļi Latvijā ieradīsies ziemas beigās. Līdz tam laikam Latvijai, Lietuvai un Igaunijai būtu jācenšas panākt, lai te ierodas cilvēki ar baltiešiem tuvāku mentalitāti. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre I. Pētersone-Godmane pieļāvusi, ka daļa patvēruma meklētāju varētu būt arī musulmaņi, ziņo aģentūra LETA. Taču kritērijs nebūs šo cilvēku reliģiskā pārliecība, bet gan tas, vai viņi atbilst patvēruma meklētāju statusam. Jau tiekoties ar NA pārstāvjiem, I. Pētersone-Godmane uzsvēra, ka katru cilvēku vērtēs individuāli, aptuveni trīs mēnešu laikā izvērtējot, vai viņi var saņemt bēgļu statusu. Gadu bēgļi saņems pabalstu 256 eiro mēnesī, bet iestāde, kurā apgūs latviešu valodu, vēl 49 eiro. Pēc tam valsts pienākumi beigsies un bēgļi varēs brīvi integrēties darba tirgū, meklēt dzīvesvietu vai arī pārvietoties uz jebkuru citu ES valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?