Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Premjeri spriež par miljardu projektiem

Lielbritānijas uzņēmumi varētu būt ieinteresēti 3,5 miljardus vērtā Rail Baltica projekta īstenošanā, pēc vakardienas tikšanās ar Latvijas premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība), kurā dominējošā tēma bija abu valstu ekonomiskās attiecības, žurnālistiem teica Lielbritānijas valdības vadītājs Deivids Kamerons. V. Dombrovskis sacīja, ka Lielbritānija atbalstot Latvijas uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Runājot par ekonomisko sadarbību, Latvijas premjers arī norādīja, ka ir laiks strādāt pie reversās kravu plūsmas attīstīšanas caur Ziemeļu distribūcijas koridoru, tādējādi runājot par šī maršruta komercializēšanu. Caur Latviju ejošais Ziemeļu distribūcijas koridors patlaban tiek izmantots galvenokārt militāro kravu sūtīšanai uz Afganistānu, un Lielbritānija ir viena no valstīm, kura šo koridoru izmanto.

Atbildot uz jautājumu par Latvijas vēlmi iestāties eirozonā, kamēr Lielbritānijā aktuāls ir jautājums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) vispār, D. Kamerons norādīja, ka ES ir jākļūst elastīgākai un nevar katrai dalībvalstij likt darīt vienu un to pašu. «Ir jāsaprot, ka katra valsts rīkojas atšķirīgi. Tā ir tieši Latvijas izvēle pievienoties vai nepievienoties eirozonai,» viņš uzsvēra.

Iestāšanās OECD jau ilgu laiku ir viens no Latvijas ārpolitikas mērķiem, bet īpaši aktīva darbība šajā jomā izvērsta tieši pēdējā laikā. Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs un bijušais diplomāts Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība) Dienai norādīja, ka OECD ik pa laikam tiek atvērta jaunu dalībvalstu uzņemšanai un patlaban tuvojās kārtējā paplašināšanās, tāpēc arī Latvija aktivizējusi savus diplomātiskos centienus. Viņaprāt, tieši tāpēc no Lielbritānijas iegūto atbalstu dalībai uzsvēra V. Dombrovskis, bet D. Kamerons to neminēja, jo viņam, iespējams, tas nemaz nešķita tik svarīgi.

No Eiropas valstīm ļoti aktīva centienos pievienoties OECD esot arī Rumānija, bet katru reizi uzņemto valstu skaits ir ierobežots. O. Ē. Kalniņš gan uzsvēra, ka pats nesen ticies ar ASV vēstnieku Latvijā, kurš arī paudis atbalstu Latvijas centieniem.

Politologs Andris Sprūds savukārt norādīja, ka, iestājoties OECD, Latvija starptautiski tiktu uztverta kā elitāra attīstīto valstu klubiņa dalībniece un tas palīdzētu piesaistīt investīcijas. Centieni iestāties OECD varētu būt saistīti arī ar gaidāmo Latvijas pievienošanos eirozonai, jo gandrīz visas eirozonas valstis ir arī OECD biedres. Turklāt uzņemšana šajā organizācijā V. Dombrovskim būtu politiski izdevīga, jo varētu kalpot kā kārtējais apliecinājums valdības pēdējo gadu kursa pareizībai, viņš piebilda.

A. Sprūds gan atzina, ka «tā spēle nav tik vienkārša». Deklaratīvs atbalsts no Lielbritānijas ir iegūts, bet, kopumā atbalstot Latvijas dalību OECD, briti varētu būt piesardzīgi, jo Baltijas jūras reģions ir tikai viens no Lielbritānijas «spēles laukumiem» un nebūt ne tas svarīgākais. Ja tiek uzņemta viena valsts, citas varētu uzdot jautājumu - kāpēc tieši tā un nevis citas? Piemēram, Spānija patlaban iestājoties par Kolumbijas uzņemšanu OECD, un visas valstis uzņemt nav iespējams.

Jāpiebilst, ka D. Kamerons Rīgā viesojās Ziemeļu nākotnes forumā, kura galvenās tēmas ir digitālās plaisas mazināšana sabiedrībā un zaļās ekonomikas konkurētspēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?