Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Premjers prasa jaunu sākumu

Vērienīgā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) strādājošo rotācija, kas nozīmē 39 personu pārcelšanu citā darbā, palikusi neizskaidrota koalīcijas partneriem no Vienotības, kas pirmdien koalīcijas padomes sēdē prasīs premjera Māra Kučinska (ZZS) paskaidrojumus. Vienotību uztrauc jaunu darbvietu radīšana Ieslodzījuma vietu pārvaldē, uz kuru plānots aizrotēt piecus VID darbiniekus, kas prasīs arī papildu izdevumus.

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) Dienai skaidroja, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošo darbību regulē Dienesta gaitas likums, kam pārceltās personas nepakļausies, viņām tiek radīti jauni amati. «Rotācija vairāk atgādina sejas saglābšanu pēc atklātajiem faktiem par negodprātīgiem darbiniekiem,» pieļāva A. Latkovskis, kuram ir iespaids, ka tas izskatoties pēc vietas atbrīvošanas savējiem. Vienotībai nav skaidrs, vai rotējamo personu vidū arī nav negodīgu darbinieku, kuriem vispār nebūtu vietas valsts pārvaldē.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pirmo reizi nonākusi Finanšu ministrijas vadībā, kurā iepriekš ilgi bija Vienotība un nu jau likvidētā Tautas partija. Politiskajos kuluāros izskan minējumi, ka ZZS vēloties nostiprināt šīs jomas struktūras ar sev lojāliem cilvēkiem. Rotācijas rezultātā gan vakantas būs tikai dažas vietas, taču starp tām ir arī amats, ko atstās VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, kuram uzticēs vadīt Nodokļu parādu piedziņas pārvaldi.

«Mums ar Vienotību ir kopā jāstrādā, bet mani tracina šie pārmetumi. Ja man kāds stāsta, ka mēs gribam ielikt vietā savus cilvēkus, tad ir jāvaicā, kas notika iepriekšējos gados. Nevajag pēc sevis spriest,» Dienai teica premjers Māris Kučinskis (ZZS). Varēja secināt, ka teiktais attiecināts arī uz Vienotības finanšu ministru bijušo ārštata padomnieku Jāni Dambīti, kura kompetencē savulaik bija ēnu ekonomikas apkarošana, viņam bija arī caurlaide ieejai Valsts ieņēmumu dienestā, kā gada sākumā ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums De facto. Premjers uzsvēra, ka pārmaiņas VID ir neatgriezeniskas un to mērķis ir panākt uzlabojumus nodokļu iekasēšanā un ēnu ekonomikas apkarošanā. Bez iekšējās rotācijas, viņaprāt, «būtu grūti normalizēt situāciju, bet Valsts ieņēmumu dienestā ir vajadzīgs jauns sākums».

Jau ziņots, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) bija uzdevusi VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei veikt VID strukturālas izmaiņas pēc tam, kad atklājās iestādes reputāciju graujoši fakti par VID negodprātīgiem darbiniekiem. Ministre arī aicināja sagatavot darbinieku rotāciju. Pagājušajā nedēļā VID ģenerāldirektore I. Pētersone preses konferencē informēja par VID amatpersonu rotāciju, kas skars 39 personas, no kurām 22 ir vadītāji. Ar šo rotāciju pārmaiņas nebeigsies, jo ir plānots izveidot Nodokļu policijas pārvaldi, apvienojot Muitas policijas pārvaldi un Finanšu policijas pārvaldi, jaunajai institūcijai darbiniekus izraugoties sevišķi rūpīgi.

Rotācija galvenokārt notiks VID iekšienē, un to plānots veikt līdz 11. maijam, bet septiņas personas līdz 23. maijam pārcels uz citām ministrijām: VID Iekšējā audita daļas vadītāju Jani Kaluginu - uz Iekšlietu ministrijas Iekšējā audita daļu, Nodrošinājuma pārvaldes direktoru Aigaru Undzēnu - uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktoru. Vēl pieci darbinieki strādās Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) informēja, ka tieslietu sistēma no Finanšu policijas pārvaldes uzņems profesionālus juristus, kurus plānots nodarbināt pārvaldē tiesvedības daļā un tiesiskā regulējuma daļā. Viņu uzdevums būs sagatavot normatīvos aktus, ieskaitot jauno Sodu izpildes likumu. Vienotību satrauca tas, ka šiem darbiniekiem būs jārada jaunas darbvietas. Dz. Rasnačs Dienai sacīja, ka valstisko interešu vārdā «esam piekāpušies savās resoriskajās interesēs, jo mērķis ir viens - novērst korupciju». Taču pārcelšanu gatavojot Valsts kanceleja pēc premjera rīkojuma, sacīja ministrs, plašākus komentārus nesniedzot. Visām personām, kuras rotācijas rezultātā nonāks citos amatos, ir jāsaglabā atalgojums iepriekšējā līmenī, ja vien viņi nav iecelti augstākā postenī ar lielāku algu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?