Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pretrunīgi vērtētos fasādes dekorus pats autors sauc par «ļoti labiem»

Tas nav nekāds notikums Rīgas arhitektūrā, kas būtu rakstāms ar lielo burtu, taču nav arī nekas tāds, kas nevarētu palikt - tā par aprīļa sākumā Elizabetes ielā 24/26 atklātās viesnīcas arhitektonisko risinājumu saka Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe. Saskaroties ar diametrāli pretējiem rīdzinieku viedokļiem par jaunbūves eksterjeru, Diena lūdza izteikties arhitektus, kuru vērtējums lielākoties bija neitrāls.

Eizenšteinu arī nesaprata

Netālu no centrālās dzelzceļa stacijas atklātā prāmju kompānijas Tallink viesnīca ir viens no retajiem lielajiem būvniecības objektiem, kas pēdējā gadā pilsētā tapis. Ieguldījumi šajā septiņstāvu jaunbūvē ir aptuveni 21 miljons latu, apgalvo investori.

J. Dripe kā pozitīvu vērtē arhitekta Kārļa Johana Felsko 1897. gadā projektētās ēkas fasādes saglabāšanu, kas integrēta jaunajā apjomā. Lai arī vēsturiskajai fasādei klāt nākuši dažādi papildinājumi, tie netraucē to uztvert. Līdz galam apmierināts gan J. Dripe nav ar viesnīcas no jauna celto daļu.

«Fasādei piemīt Rīgai ne pārāk raksturīgu dekoratīvu elementu klātbūtne. Es šeit runāju par pulētajām metāla joslām,» saka J. Dripe. Viņš gan tūlīt piebilst, ka nevēlas kritizēt ēkas autorus, taču būvi no ārpuses par jaunas kvalitātes pienesumu nesauc.

«Kad [arhitekts Mihails] Eizenšteins sāka veidot savus namus, arī teica, ka jūgendstils nav Rīgai raksturīgs, bet tagad tieši to visi brauc skatīties vairāk nekā klasicismu vai romantismu,» atbild viens no viesnīcas arhitektiem Uģis Šēnbergs, kurš strādāja tieši pie ēkas fasādēm. Viņš stāsta, ka mūsdienās arhitektūra pārvēršas par dizaina objektu un tieši tāds šis objekts ir plānots. «Ēkas jaunā daļa nav siena ar logiem, bet abstrakta glezna. Dekoratīvie elementi ir ļoti labi, tie uzvedas ļoti labi gan naktī, gan dienā, piedod ēkai subjektivitāti un maģisku raksturu,» priecīgs par veikumu ir arhitekts.

U. Šēnbergs ir arī apmierināts ar viņa senāk projektēto Centra namu blakus Zemkopības ministrijas debesskrāpim, kas izpelnījies speciālistu asu kritiku un pat saņēmis arhitektūras antibalvu - Bieti. «Ja Dripe vai kāds cits grib strīdēties, tad to var darīt. Tas tikai parāda, ka tas objekts piesaista. Centra namu, piemēram, saukā par cukurtrauku, manām ēkām dod iesaukas, un tas mani saviļņo,» teic U. Šēnbergs.

Par kvartālu neskaidrības

Atgriežoties pie Tallink viesnīcas jaunbūves, arhitekti uzteic to, ka ēka labi ierakstās esošās apbūves mērogā, turklāt to nevar salīdzināt ar blakus uzslietajām pagaidu būvēm, kas aizstāj treknajos gados nerealizētās attīstības ieceres. «Ja mēs šo ēku pretstatām ielas pretējā pusē esošajiem kioskiem, tad tas ir 1:0 par labu šim projektam,» saka bijušais Latvijas Arhitektu savienības prezidents Sergejs Ņikiforovs.

Viņaprāt, pateicoties viesnīcai, kvartāls sāk iegūt aprises un stacijas apkārtnes apbūve būtu tikai veicināma tālāk. Pagaidām gan tūristiem no viesnīcas logiem paveras skats uz neapdzīvotu būvlaukumu bijušās pasta ēkas vietā un nepievilcīgu autobusu, trolejbusu un maršruta taksometru galapunktu. Pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis nevar pateikt, kad kāds no iesaldētajiem projektiem varētu sakustēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?