Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pretstraume ierastajai dailei

Inese Lūsiņa

Saldais ēdiens visaugstākās raudzes kamermuzicēšanas mīļotājiem un arī īstais brīdis pavērt sev šo pasauli - viens no pasaules izcilākajiem stīgu kvartetiem - Hagen kvartets no Zalcburgas - atklās Rudens kamermūzikas festivālu, 26. septembrī Mazajā ģildē atskaņojot nezūdošās klasikas vērtības: Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartetus.

Domājot par Hagen kvartetu, Rudens kamermūzikas festivāla mākslinieciskajai vadītājai muzikoloģei Baibai Kurpniecei prātā nāk kāda mūzikas kritiķa trāpīgi teiktais, ka «Hagen kvarteta priekšnesumā mūzika plūst kā pretstraume ierastajam un savā skaistumā liek noslīgt ceļos. Tā patiešām ir īsta meistaru spēle - atdevīga, dziļa un gluži vai reibinoša savā krāsu un emociju bagātībā. Un vēl - ansambļa īpašā skanējuma garants ir oriģinālie Stradivāri instrumenti. Savulaik tie piederējuši Nikolo Paganīni, tāpēc pasaulē šo instrumentu kvartetu dēvē par Paganīni kvartetu. Klausīties dižos Vīnes klasiķus Mocartu un Bēthovenu Hagen kvarteta interpretācijā patiešām ir bauda, jo viņi, kas piedzimuši un izskolojušies šajā tradīcijā, Vīnes meistaru mūziku spēj izlasīt tik eleganti, dabiski un stilam atbilstoši». Baiba Kurpniece ir lepna, ka izdevies slaveno kvartetu atvilināt uz Rīgu.

Kvartetu 1981. gadā izveidoja četri Hāgenu ģimenes locekļi no Zalcburgas. Spilgtā debija Gidona Krēmera dibinātajā kamermūzikas festivālā Lokenhauzā un uzvaras vairākos prestižos konkursos pavēra iespēju Hagen kvartetam izvērst starptautisku karjeru. Tas devās koncertturnejās pa Eiropu un ASV un tika pie līguma ar respektablo mūzikas ierakstu izdevniecību Deutsche Grammophon, kuras paspārnē iznākuši jau 45 Hagen kvarteta albumi. Šodien kvarteta mūziķi vijolnieki Lūkass Hāgens, Rainers Šmits, altiste Veronika Hāgena un čellists Klemenss Hāgens ir profesori Zalcburgas Mozarteum Mūzikas universitātē un Bāzeles Mūzikas augstskolā, kā arī vada meistarklases visā pasaulē. 2011. gadā Hagen kvartets ieguva prestižo Echo Klassik balvu kategorijā Gada ansamblis.

Kvarteta mūziķi savā karjerā ir sadarbojušies ar tādām mūzikas personībām kā Nikolauss Arnonkūrs, Ģerģs Kurtāgs, Mauricio Pollīni, Kristiāns Cimmermanis, Heinrihs Šifs, Sabīne Meiere. Starp citu, viens no biežiem kvarteta koncertpartneriem ir vācu klarnetists Jergs Vidmanis, kurš Rudens kamermūzikas festivālā uzstāsies kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga 3. oktobrī Lielajā ģildē. Jau 1. oktobrī Mazajā ģildē gaidāms vijolnieces Vinetas Sareikas un pianistes Laumas Skrides vijoļsonāšu vakars. Festivāla gaitā uzstāsies arī pianists Vestards Šimkus, to noslēgs pasaulslavenās argentīniešu čellistes Solas Gabetas viesošanās ar Pētera Vaska čella koncerta Klātbūtne pirmatskaņojumu Latvijā.

Sīkāk - http://kamermuzika.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?