Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Prezidenta veidota darba grupa stiprinās pašvaldību un valdības pozīcijas

Valsts pārvaldības modeļa pilnveidi Valsts prezidents Andris Bērziņš nesen uzticēja pieredzējušu ekspertu darba grupai - Dainai Bārai, Valtam Kalniņam, Jānim Plepam un Ingai Vilkai, kuri katrs pārstāv savu jomu. No prezidenta vēstījuma izriet, ka mērķis ir izvērtēt nepieciešamās izmaiņas likumos, lai nostiprinātu valdības un pašvaldību pozīcijas. Uzaicinātie eksperti vēl darbu nav sākuši un atturas izteikt savas domas, kādas izmaiņas likumos un Konstitūcijā būtu vajadzīgas, taču nesaista tās ar būtiskiem grozījumiem Satversmē. Tāpat neesot pamata bažām, ka varētu mazināt parlamenta lomu.

«Par ekspertu grupas locekļiem apstiprināti pieredzējuši, akadēmiski brīvi, zinoši un uz savstarpēju sadarbību vērsti cilvēki,» sacīts Valsts prezidenta kancelejas informācijā medijiem. No tās izriet, ka ir svarīgi izvērtēt «attiecības starp valsts varas atzariem, tai skaitā starp valsti un pašvaldībām». Pašreizējā kārtība nodrošinot varu līdzsvaru, bet ne attīstību, «pieļaujot vāju politisko atbildību un veicinot traucējošu sāncensību, nevis kopdarbību». Izmaiņas esot nepieciešamas, lai aizstāvētu valsts intereses Eiropas Savienībā.

J. Pleps to nodēvēja par ekspertu domnīcu, kuras sagatavoto materiālu vēl izvērtēs Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija. Ar starpziņojumu prezidents vēlētos iepazīties šā gada beigās, bet plašākas izmaiņas likumos sagaidīt līdz nākamajām pašvaldību un Saeimas vēlēšanām. «Tā nebūs jauna Satversme, bet ieteikumi, ko varētu pamainīt. Daudzas lietas var uzlabot arī ar izpratnes un prakses maiņu,» uzskata J. Pleps. Uz vaicāto, vai pamatlikumā varētu nostiprināt pašvaldību statusu, ko jau gadiem aicina izdarīt Latvijas Pašvaldību savienība, J. Pleps atbildēja, ka Satversmē pašvaldību princips jau ir noteikts, tas izriet no panta, kurā minēta pašvaldību ievēlēšana. Valdības stiprināšanu eksperts saista tieši ar premjera lomas palielināšanu, lai viņš patiešām būtu valdības vadītājs, nevis pirmais no ministriem. Darba grupa nav paredzējusi pārvērtēt Valsts prezidenta un Saeimas kompetenci, vēlreiz uzsvēra J. Pleps. Viņš gaidāmo darbu vispirms saista ar nepieciešamību pilnveidot Latvijas kā «demokrātiskas, tiesiskas, parlamentāras Eiropas Savienības dalībvalsts» funkcionēšanu.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (Vienotība) nevarēja komentēt šo no Rīgas pils nākušo iniciatīvu, jo viņai nebija informācijas par darba grupas mērķiem. Taču komisijas priekšsēdētāja Saeimas sesiju starplaikā labprāt tiktos ar Valsts prezidentu A. Bērziņu un to pārrunātu. Deputāte nedomā, ka būtu problēmas ar pašvaldību neatkarību - tad drīzāk esot jārunā par to spēju piemērot likumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?