Ļoti salds produkts. To varu ieteikt lietot pirms paredzamas fiziskas slodzes - sporta sacensībām vai dārza darbiem. Ja nav paredzama fiziskā slodze, sistemātiska ļoti saldu produktu lietošana uzturā var radīt tauku uzkrāšanos un lieko svaru. Pektīns un citronskābe ir dabiskas vielas, kuru ietekme uz organismu ir neitrāla vai pozitīva. Citronskābe cilvēkam cienījamos gados ar mierīgu dzīvesveidu var būt ļoti vajadzīga, bet cilvēkam ap 40 ar stresa pilnu ikdienu lielos daudzumos citronskābe nav ieteicama.
Sastāvs:
cukurs, mandeles (34%), šokolādes glazūra (25%) (kakao masa, cukurs, kakao sviests, emulgators: sojas lecitīns, dabiskais vaniļas ekstrakts), ūdens, invertcukura sīrups, glikozes sīrups, mitruma uzturētāji: sorbīts, etanols.
100 g produkta satur:
enerģētiskā vērtība 2195 kJ/524 kcal, olbaltumvielas - 7,6 g, ogļhidrāti - 57,7 g, tauki - 29,2 g.
Ietekme:
Sastāvā esošās mandeles padara šo produktu labāku un veselīgāku par vairākiem citiem našķiem. Protams, tauku saturs nav mazs, bet ir situācijas, kurās tauki organismam ir vajadzīgi. Varbūt produkta pircējiem varētu rasties jautājums par to, kas ir invertcukurs, bet tā ir laba, saprātīgos daudzumos veselīga produkta sastāvdaļa - daļēji sadalīta ciete, mākslīgais medus.
Sastāvs:
cukurs, glazūra 20% (cukurs, hidrogenēti augu tauki (sojas pupu un augu eļļas, emulgatori E492, sojas lecitīns), antioksidants E330, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, kakao masa, emulgators E442), glikozes sīrups, ūdens, recinātājs (agars), skābuma regulētāji (citronskābe, E331), apelsīnu eļļa 0,06%, krāsviela E120.
100 g produkta satur:
enerģētiskā vērtība - 1518 kJ/359 kcal, olbaltumvielas - 1,2 g, ogļhidrāti - 73,3 g, tauki - 6,8 g.
Ietekme:
Arī salds produkts, ko var izmantot enerģijas uzņemšanai. E442 jeb amonija fosfatīds - ķīmisks maisījums no amonija un fosforilētas taukskābes - pieder pie labajām, t. i., nekaitīgajām vielām. Arī E330 un E331 ir nekaitīgās vielas. Krāsviela E120 - karmīnskābe - ir sen pazīstama, dabiskas izcelsmes krāsviela.
Sastāvs:
cukurs, kakao masa, augu tauki (emulgators sojas lecitīns), lazdu rieksti 10%, kakao sviests, sausais pilnpiens, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, piena tauki, aromatizētāji, emulgatori (sojas lecitīns, E442). Kakao saturs šokolādē nav mazāks par 45%.
100 g produkta satur:
enerģētiskā vērtība - 2354 kJ/565 kcal, olbaltumvielas - 6,0 g, ogļhidrāti - 49,3 g, tauki - 38,2 g.
Ietekme:
Samērā salds un trekns produkts. Tas ir ieteicams kakao satura dēļ, jo kakao tiek atzīts par veselību pozitīvi ietekmējošu pārtikas produktu ar antioksidanta iedarbību. Veselīga sastāvdaļa ir arī rieksti.
Analizē Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes docents Zigurds Zariņš