Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Programma Jaunatne darbībā - vēl arī nākamgad

Pastrādājot brīvprātīgo darbu ārzemēs, iemācies būt patstāvīgs, pārkāpt valodas, mentalitātes barjerām sevī, kontaktēties un saprasties ar citām kultūrām - uzskaita Mārtiņš Mamis (28), kas caur ES programmas Jaunatne darbībā apakšprogrammu Eiropas Brīvprātīgais darbs trīs reizes bijis brīvprātīgais dažādos projektos Itālijā, Spānijā un Austrijā. «Tas man pavēra pasauli uz neformālo izglītību.»

Mārtiņš ir liepājnieks, studē maģistra programmā Karjeras konsultants Liepājas Universitātē un, kad pabeigs, būs jaunatnes lietu speciālists. Tikko viņš pusgadu nostrādājis par asistentu cilvēkiem ar invaliditāti un paralēli jau labu laiku aktīvi darbojas Liepājas jauniešu biedrībā Radi vidi pats. Caur to viņš arī saņēmis pirmo piedāvājumu pastrādāt brīvprātīgo darbu Eiropā. «Tobrīd biju bez darba. Piedāvājums nāca negaidīti, bet neatteicos,» Mārtiņš atceras.

Itālijā viņš iekļāvies brīvprātīgo grupas projektā, kuras uzdevums bija izspēlēt ielu improvizācijas teātri. Beigās gan tas izvērties par informatīvas avīzes izdošanu vietējiem jauniešiem. Projektā Spānijā, kas bija vērsts uz jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem, Mārtiņš nokļuvis, pateicoties savai interesei par darbu ar jauniešiem ar īpašām vajadzībām. (Tas Mārtiņu pa daļai saista arī tāpēc, ka viņš pats bērnībā izslimojis bērnu trieku.) «Īsā laikā nācās iemācīties spāņu valodu, jo neviens nerunāja angliski,» Mārtiņš stāsta un piebilst, ka valodu prasmes, tāpat kā specifiskas, ar projektu saistītas iemaņas, ir īpašs ieguvums. Austrijā puisis strādājis organizācijā, kas administrē brīvprātīgo darbu - darbojies gan birojā, gan kā pilntiesīgs komandas loceklis palīdzējis organizēt divas starptautiskas vasaras nometnes. «Brīvprātīgo projekti var būt ļoti dažādi, taču jāizvēlas pēc savām prasmēm un interesēm, nevis pēc valsts, kur gribētos pabūt. Jādomā, kāds būs tavs ieguldījums uzņēmējorganizācijā,» Mārtiņš iesaka.

No visiem Jaunatne darbībā projektu veidiem Eiropas Brīvprātīgais darbs 2013. gadā saņems vislielāko finansējumu. Par naudas trūkumu gan nebūs jāsūdzas arī pārējiem programmas projektu veidiem - jauniešu apmaiņām, jauniešu iniciatīvām, jauniešu demokrātijas projektiem u. c. «Nākamgad Latvijai pieejamie līdzekļi programmas īstenošanai ir lielāki nekā jebkad - 2 798 738 eiro (Ls 1 966 964). Tāpēc aicinām ikvienu interesentu - neformālas jauniešu grupas, nevalstiskas organizācijas, valsts vai pašvaldību iestādes - izmantot šo iespēju un iesniegt projektus,» saka Rasa Lazdiņa, v/a Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra ES programmu daļas vadītāja. «Šobrīd jo īpaši rosinām izmantot Eiropas Brīvprātīgā darba projektu iespējas. Projektus gaidīsim no Latvijas organizācijām, kas būtu gatavas uzņemt brīvprātīgos no citām valstīm. To var darīt, piemēram, NVO dažādās darbības jomās, valsts un pašvaldību iestādes (skolas, bērnudārzi, jauniešu centri u. c.).»

Tiesa, nākamais gads ir pēdējais, kad programma Jaunatne darbībā Eiropā tiek īstenota. Kādas būs iespējas pēc tam - jaunajā ES plānošanas periodā - par to vēl tiek diskutēts. Patlaban visās Jaunatne darbībā apakšprogrammās projektus atkarībā no to īstenošanas laika var pieteikt trīs termiņos - līdz 1. februārim, 1. maijam un 1. oktobrim. Sīkāk - www.jaunatne.gov.lv/lv/jaunatne-darbiba/programma-jaunatne-darbiba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?