Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

PVO ķeras pie pēdējā salmiņa

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ar eksperimentāliem medikamentiem mēģinās cīnīties pret Ebolas vīrusa uzliesmojumu Rietumāfrikā, kas ir visu laiku lielākais un nāvējošākais. PVO apstiprinājusi, ka slimības upuru skaits pārsniedzis tūkstoti, no tiem lielākā daļa miruši Gvinejā, Libērijā un Sjerraleonē, bet šonedēļ pirmais upuris reģistrēts arī Eiropā.

Lēmums par vēl līdz galam nepārbaudītu vakcīnu un zāļu izmantošanu Ebolas vīrusa apkarošanā ticis pieņemts pēc tam, kad īpaša PVO komisija atzina, ka eksperimentālu ārstēšanas metožu izmantošana ir ētiska, pat ja nav zināmi to iespējamie riski un ieguvumi.

Uz cilvēkiem neizmēģināta

Pēc PVO lēmuma Kanādas valdība paziņoja, ka veselības aizsardzības organizācijas rīcībā nodos ap tūkstoš dozām eksperimentālas Ebolas vīrusa vakcīnas, ko jau pirms vairākiem gadiem izstrādājuši kanādiešu zinātnieki. Vakcīnas izmēģinājumi uz dzīvniekiem izrādījušies efektīvi, bet līdz šim tā nav testēta uz cilvēkiem. Vēl aptuveni 500 dozu kanādieši paturēs sev, lai turpinātu pētījumus un izmantotu, ja tā būs nepieciešama Kanādā, vēsta aģentūra Reuters.

Eksperti apgalvo, ka ar kanādiešu izsniegto vakcīnas daudzumu būs krietni par maz, lai pārliecinātos par reālu efektu cīņā ar nāvējošo slimību, bet pietiekama daudzuma saražošanai nepieciešami četri līdz seši mēneši.

Kanādas Sabiedrības veselības aģentūra amerikāņu farmācijas uzņēmumam BioProtection Systems piešķīrusi licenci tālākai vakcīnas izpētei. Uzņēmums arī saņem finansējumu no ASV Aizsardzības departamenta, lai vakcīnu attīstītu tiktāl, ka to var izmēģināt uz cilvēkiem.

Vēl vairāki Ziemeļamerikas farmācijas uzņēmumi aktīvi strādā pie medikamentiem, kas paredzēti Ebolas vīrusa slimnieku ārstēšanai un vīrusa novēršanai. ASV kompānija Profectus BioSciences savu Ebolas vīrusa vakcīnu ir izmēģinājusi uz pērtiķiem, un to rezultāti ir bijuši labi, bet uzņēmums vēl nav izlēmis, vai izmantot medikamentu cilvēku aizsardzībai. «Mēs nezinām, cik droši tas ir, kādi būs blakusefekti. Bet saistībā ar ārkārtas situāciju Āfrikā mēs cenšamies darīt visu, lai palīdzētu,» stāsta uzņēmuma galvenais pētnieks Džons Eldridžs.

Kanādas uzņēmums Tekmira Pharmaceuticals Corporation izstrādā eksperimentālu medikamentu TKM-Ebola, kas šogad pat tika izmēģināts uz veseliem brīvprātīgajiem, bet jūlijā paziņoja, ka pārtrauc izmēģinājumus. Uzņēmums nav atklājis savus plānus par tālākiem izmēģinājumiem. Tekmira Pharmaceuticals Corporation arī atteicies komentēt PVO lēmumu par eksperimentālu medikamentu izmantošanu cīņā pret Ebolas vīrusu, raksta The Wall Street Journal.

Pagaidām vienīgais eksperimentālais medikaments, kas ir izmantots ar Ebolas vīrusu inficēto ārstēšanai Āfrikā, ir neliela amerikāņu farmācijas uzņēmuma Mapp Biopharmaceutical izstrādātais serums ZMapp. To lietoja, lai palīdzētu diviem inficētiem amerikāņu palīdzības darbiniekiem Libērijā. Viņu stāvoklis ir uzlabojies, bet nav zināms, vai tas noticis, pateicoties ZMapp.

Medikamentu esot lietojis arī spāņu garīdznieks Migels Paharess, kurš ar šo vīrusu inficējās, saskaroties ar slimniekiem. Viņu pagājušajā ceturtdienā no Libērijas pārveda uz slimnīcu Madridē, kur viņš otrdien mira.

Ārstē ar eksorcismu

Kamēr PVO domā par Ebolas vīrusa apkarošanu, tikmēr Rietumāfrikas valstīs ar to turpina inficēties aizvien vairāk cilvēku. Starptautiskā organizācija šonedēļ paziņoja, ka vīruss ir laupījis jau vismaz 1013 cilvēku dzīvību. Slimības izplatību veicina arī vietējo bailes un māņticība.

Izdevums Time raksta, ka saslimušo radinieki neuzticas mediķiem un palīdzības organizāciju darbiniekiem, tāpēc slēpj inficētos, pakļaujot sevi un arī citus saslimšanas riskam. Slimības skartajās valstīs daudzi cilvēki uzticas dziedniekiem, nevis ārstiem. Kādā Libērijas pilsētā inficēto «ārstējis» eksorcists jeb sātana izdzinējs, kurš slimnieku ievedis baznīcā un ļāvis dievnamā sanākušajiem pieskarties viņam.

Citi libērieši uzskatot, ka ķermeņa noberzēšana ar laimu vai ķiploku palīdz nesaslimt ar Ebolas vīrusu. Vairumā saradušies arī viltus vakcīnu tirgotāji.

Palīdzības organizācijas esot sapratušas, ka to sniegtā informācija, ka Ebolas vīruss ir ļoti lipīgs, grūti ārstējams un nāvējošs, vietējos satraukusi vēl vairāk, tāpēc tagad tās cenšas izplatīt pozitīvākus vēstījumus, piemēram, akcentējot, ka 40% inficēto izdzīvo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?