Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

RE & RE risks būs augsts

Zolitūdes Maxima projektu abās kārtās bija apdrošinājusi kompānija Ergo. Lielveikals, ziemas dārzs uz tā jumta, jaunbūvētā daudzdzīvokļu ēka, kā arī būvnieka civiltiesiskā atbildība kopā tika apdrošināta teju par 11 miljoniem eiro. Pagaidām vēl notiek izmeklēšana, cik lielā mērā vainīga ir Re & Re un kādos apjomos apdrošināšanas kompensācija tiks izmaksāta.

«Mēs veltām visus pieejamos resursus negadījuma apstākļu noskaidrošanai no iesaistītajām pusēm. Esam iesaistījuši visus atbildīgos darbiniekus,» Dienai rakstiski skaidro Ergo Atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītājs Ivars Vismanis. Re & Re izsniegtas tādas būvniecības risku un būvuzņēmēja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polises, kas paredz paša RE & RE atbildību arī situācijās, ja zaudējumus izraisījis tā piesaistīts apakšuzņēmējs. Apdrošinot būvkompānijas projektu Zolitūdē, Ergo speciālisti objektu un tā riskus novērtēja pēc paša klienta sniegtās informācijas un dokumentācijas. Klātienē objekts netika vērtēts. I. Vismanis norāda, ka objekta īpašnieks ir atbildīgs par to, lai viss noritētu pēc normatīvo aktu prasībām un kvalitātes standartiem.

Kā iepriekš portālam Nozare.lv sacīja Re & Re valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš, kompānijas objektu būvniecības risks vienmēr tiek apdrošināts par veicamo darbu līguma summu. Būvnieka atbildības civiltiesiskā apdrošināšana veido apmēram 10% no līguma summas. Ergo pārstāvji atbildēs neizplūst. Uz visiem jautājumiem atbildēt nevar, jo teiktais ir jāsaskaņo. Diezgan skopi tiek raksturota arī līdzšinējā sadarbība ar kompāniju: «Re & Re ir Ergo klients, ar kuru uzņēmumam ir lietišķa un konstruktīva sadarbība.»

No Re & Re izvairīsies

Brokeru kompānijas Colemont FKB Latvia izpilddirektors Arvils Pūpols Dienai norāda, ka tagad jebkurš apdrošinātājs, domājot par to, vai sadarboties, sapratīs, ka ar Re & Re risks ir ļoti dārgs. «Vai nu apdrošinātājs šo būvnieku neņems vispār, vai piedāvās ļoti dārgu polisi,» prognozē A. Pūpols. Projekts bijis komplicēts, tāpēc detaļās grūti prognozēt, kā situācija tālāk attīstīsies. «Pārsvarā apdrošinātājs klientam izmaksā atjaunošanas izmaksas. Šajā gadījumā, iespējams, objektu liks nojaukt pavisam, tāpēc atjaunošanas izmaksas nebūs realizējamas,» prāto brokeris, prognozējot, ka, iespējams, tiks izmantots īpašs modelis, lai aprēķinātu, cik izmaksātu aizstāt šādu objektu ar citu. Apdrošinātājiem ir tiesības pārbaudīt ēku pat tad, ja nav notikusi nelaime, bet viņi to dara ļoti reti. «Apdrošināšana balstās uz statistisko pieredzi, kas pakļaujas normatīvo aktu prasībām. Uz tā bāzes apdrošinātājs tad arī veido visu risku pārņemšanu. Ja tiek konstatēts, ka būvnieks neizpilda normatīvu prasības, apdrošinātājam ir tiesības atteikties no zaudējumu atlīdzināšanas,» skaidro A. Pūpols.

Iesaistīti pārapdrošinātāji

Vērtējot apdrošināšanas polises piedāvājumu, tiek ņemts vērā, cik pieredzējusi ir kompānija, kāds ir gada apgrozījums, cik personu tā nodarbina, kāda papildu tehnika tiek izmantota darbos, ir virkne vēl citu faktoru. «Atsevišķi tiek noteikti arī personas riski, kas, piemēram, apdrošina nelaimes gadījumu. Šādu apdrošināšanu būvnieks nokārto tikai saviem darbiniekiem. Piemēram, par Maxima darbiniekiem bija jārūpējas pašai Maximai,» skaidro A. Pūpols. Gadījumos, kad tiek apdrošināti objekti, kuros ieguldīti lieli līdzekļi, apdrošinātājs visu risku uz sevi neuzņemas, tāpēc tiek piesaistīti arī pārapdrošinātāji. Ergo pārstāvis I. Vismanis konkrēti nenosauc, par kādu summu Zolitūdes objektam ir veikta pārapdrošināšana un kura firma to uzņēmusies. «Ergo ir noslēgti līgumi ar vadošajām starptautiskajām pārapdrošināšanas sabiedrībām Munich Re, Hannover RE un SCOR Global RE. Mūsu klienti var būt droši par Ergo maksātspēju, lai nodrošinātu apdrošināšanas līgumos noteikto saistību izpildi,» skaidro I. Vismanis un bilst, ka pērn kompānija atlīdzībās izmaksājusi 65,6 miljonus eiro.

Ietekmēs arī nozari

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins norāda, ka pēc šīs traģēdijas lielāka uzmanība tiks pievērsta civiltiesiskajai atbildībai, īpaši attiecībā uz būvkonstruktoriem, arhitektiem un būvekspertiem. Re & Re apdrošināšanas kompāniju redzeslokā šad tad bija nonākusi, bet, tā kā kompānijai ir daudz objektu, statistiski uz citu fona neizcēlās. «Drīzāk apdrošinātāji pievērsīs uzmanību tam, kādus apakšuzņēmējus būvkompānijas piesaistīs. Tur pelēkuma un arī vadības līmenis ir krietni zemāks,» stāsta J. Abāšins. Viņš teic, ka nozare kopumā varēja būt aktīvāka attiecībā uz civiltiesisko atbildību arhitektiem un būvinženieriem. «Par to, ka būvuzraugiem, būvinženieriem un arhitektiem vajadzētu būt obligātai apdrošināšanai, jau kādu laiku runā, taču līdz šim tas nav ieviests.»

J. Abāšins arī uzsver, ka turpmāk apdrošinātāji maksimāli lielu vērību veltīs tam, ar kādiem apakšuzņēmējiem būvkompānija sadarbosies. «Apdrošinātāji detalizētāk skatīsies, kas ēkā ievilks caurules, ventilāciju, elektrotīklus, kas liks jumtu. Pieredze ar mazajiem un vidējiem būvuzņēmējiem tieši saistībā ar spēju piesaistīt apakšuzņēmumus ir slikta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?