Laiks no tiem gatavot gardus rudens ēdienus. Lūk, trīs receptes iedvesmai! Siltā dārzeņu krēmzupa ar čili asumiņu sniegs gan sāta sajūtu, gan sasildīs lietainajā laikā, tomātu salāti labi garšos pie kārtīga gaļas ēdiena vai treknāka siera šķēles, savukārt vālīte grilētas kukurūzas ar kūstošu sviestiņu būs labs našķis tiem, kam gaļu nekārojas.
Receptes lietainajām dienām
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Rudens dārzeņu krēmzupa
4 porcijām vajadzēs: 500 ml bezpiedevu jogurta, 1 kg svaigu
dārzeņu - tomātu, burkānu, kāļu, selerijas saknes, sīpolu, 2
daiviņas ķiploka, sāls pēc garšas, 3/4 tējk. svaigi maltu melno
piparu, 30 g sviesta, 1/2- 1/4 čili pāksts, 2 baltmaizes vai
saldskābmaizes šķēles, sagrieztas kubiņos, eļļa apcepšanai, zaļumi
(pētersīļi, lociņi) pasniegšanai
1. Tomātus noblanšē, novelk
miziņu un sagriež gabaliņos.
2. Uz pannas sakarsē 1 tējk. eļļas
un apcep tajā sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, pievieno tomātus un
visu sasautē.
3. Uz citas pannas sakarsē vēl 1 tējk. eļļas un
apgrauzdē kubiņos sagriezto maizi, līdz tā kļūst zeltaini
brūna.
4. Katlā ielej mazliet ūdens un liek vārīties nelielos
gabalos sagrieztos dārzeņus, čili. Kad tie mīksti, pielej atlikušo
ūdeni, pieliek sviestu, apceptos sīpolus, tomātus un ķiplokus, sāli
pēc garšas un vēlreiz visu uzvāra.
5. Noņem zupu no plīts,
pieliek bezpiedevu jogurtu un sablendē līdz vēlamajai konsistencei
- vai nu pilnīgi vienmērīgai masai, vai arī tā, lai biezzupā tomēr
jūt dārzeņu struktūru.
6. Zupu lej šķīvjos un pasniedz,
pārkaisot ar svaigi maltiem pipariem, zaļumiem un apgrauzdēto
maizi.
Tomātu salāti želejā
700 g tomātu, 100 g sīpolu; marinādei: 1 l ūdens, 2 ēd. k. sāls,
2 ēd. k. cukura, 2 daiviņas ķiploka, 4 lauru lapas, 16 smaržīgie
pipari, 6 krustnagliņas, 7-8 ēd. k. 9% etiķa, 30 g želatīna
1.
Tomātus nomazgā, nosusina un sagriež apmēram 1 cm biezās
šķēlēs.
2. Sīpolus sagriež plānās ripās.
3. Uz katriem 6 g
želatīna ņem 40 ml ūdens, pārlej ar to želatīnu un izkausē ūdens
peldē (vai arī dara tā, kā norādīts želatīna lietošanas
instrukcijā).
4. Traukā ieliek lauru lapas, sasmalcinātas
ķiploka daiviņas un pamīšus - tomātu šķēles un sīpolu ripas.
5.
Pagatavo marinādi - uzvāra ūdeni, pieliek visas marinādes
garšvielas un vāra piecas minūtes. Tad marinādi atdzesē līdz 80
grādiem un pievieno uzbriedināto želatīnu. Samaisa.
6. Pārlej
marinādi tomātiem un sīpoliem un liek ledusskapī, lai saželē. Ja
vēlas šos salātus uzglabāt ziemai, tad tie jāliek burkās un
jāpasterizē 10 min 80° C. Nedrīkst pasterizēt verdošā ūdenī, jo tad
želatīns vairs nesarecēs!
Grilēta dārza kukurūza
Sastāvdaļas 1 personai: 2 dārza (saldās) kukurūzas vālītes, eļļa
pārsmērēšanai, sāls pēc garšas, sviests
1. Izkurina grilu, līdz
ogles kvēlojošas.
2. Kukurūzas vālītes notīra, pārsmērē ar eļļu
un pārkaisa ar nedaudz sāls.
2. Katru vālīti ietin alumīnija
folijā un liek uz grila restēm. Cep apmēram 10 minūtes.
3.
Pasniedzot pārsmērē ar sviestu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!