Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Reformistus laiž Ventspils ostā

Ja valdība otrdien atbalstīs Ekonomikas ministrijas priekšlikumu Ventspils brīvostas valdē iecelt vienu no Reformu partijas līderēm Sandru Sondori-Kukuli, bet Saeimā lēnāka kļūs Kriminālprocesa grozījumu izskatīšanas gaita, tad nebūs pamata apgalvot, ka šie notikumi varētu būt savstarpēji saistīti. Taču aizdomas, ka Reformu partija kādu savu interešu dēļ ir ar mieru atteikties no tai principiāli svarīgās cīņas pret oligarhiem, politiskajos kuluāros varētu palikt.

Runa ir par Kriminālprocesa grozījumiem, kuros ir atbalstīts Andreja Judina (Vienotība) priekšlikums, kas paredz paātrinātā kārtībā izskatīt lietas, kad apsūdzētā statusā ir atbildīga amatpersona. Kad 20. martā Saeima skatīja šos grozījumus, A. Judins paskaidroja - ir gadījumi, kad uz apsūdzēto sola atrodas amatpersona, kas varbūt nav vainīga, bet gadiem ilgi turpinās nenoteiktība un šis cilvēks nav ne notiesāts, ne attaisnots. Uz sēdē izteikto lūgumu nosaukt piemērus A. Judins atbildēja, ka ir zināms kāds Ogres novada deputāts. Ar to varētu būt domāts Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes loceklis Egīls Helmanis. Taču šādu priekšlikumu kontekstā parasti pirmais tiek minēts Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš ir apsūdzēts smagos noziegumos un šī iemesla dēļ arī nevar pilnvērtīgi veikt amata pienākumus.

Nodoms iecelt S. Sondori-Kukuli Ventspils brīvostas valdē netika pārāk afišēts. Pagājušajā sestdienā pirmais par ekonomikas ministra un Reformu partijas (RP) līdera Vjačeslava Dombrovska ieceri virzīt uz Ventspils ostas valdi S. Sondori-Kukuli paziņoja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma. Pirmdien premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) apstiprināja, ka valdības sēdes darba kārtībā šāds jautājums ir un koalīcija neiebilst. Panorāmas rīcībā arī bija informācija, ka izmaiņas Ventspils ostas valdē ir saskaņotas ar Zaļo un Zemnieku savienību, pretim solot «nesteigties ar Kriminālprocesa likuma grozījumu pieņemšanu». Līdzšinējais valdes loceklis Igors Ļaško jau iesniedzis atlūgumu.

Ekonomikas ministram ir tiesības virzīt savu pārstāvi ostas valdē, Dienai sacīja A. Lembergs, kurš S. Sondori-Kukuli novērtēja kā gudru sievieti. «Par to man šaubu nav, ja atceras, kā viņa vadīja bijušo Valsts prezidentu, nu kā viņu… nu jā, Valdi Zatleru,» sacīja A. Lembergs, kuram neesot argumentu pret kandidāti. Uz vaicāto, vai te nav kādas saistības ar Saeimas darba kārtībā iekļautiem likumiem, kas skar A. Lembergu, viņš atbildēja: «Reformu partija visu laiku groza likumus, lai man ieriebtu. Grūti pateikt. Nekādas sarunas ne ar vienu no viņiem man nav bijušas.»

Tā sagadījies, ka neviena no Vienotības vadošajiem politiķiem šajās dienās nav valstī, bet uzrunātajiem RP pārstāvjiem nebija zināms, ka varētu būt kādas vienošanās. Pirmā dzirdēšana par to bija arī ZZS frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim, lai gan tieši viņš Saeimas sēdē bija aicinājis noteikt garāku priekšlikumu iesniegšanas termiņu minētajam likumam. To sākotnēji atbalstīja, bet pēc tam pārbalsojot noteica, ka priekšlikumu iesniegšana beidzas šajā pirmdienā. «Tas ir galīgi nepareizs likums. Es iesniegšu savus priekšlikumus,» sacīja A. Brigmanis.

RP frakcijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica skaidroja, ka I. Ļaškovs nolēmis iet biznesā un S. Sondore-Kukule ir ļoti piemērota darbam ostas valdē, jo ir arī ārlietu ministra padomniece un daudz laika veltījusi ostu reformas sagatavošanai. A. Lembergam gan šķita, ka tas ir darīts partijas sponsoru interesēs. «Lembergs mēdz krāšņi izteikties. Es to nevaru komentēt. Ir jābūt lielai iztēlei, lai šos notikumus saistītu,» teica Z. Kalniņa-Lukaševica. RP dibinātājs V. Zatlers uzskata, ka šie ir principiāli svarīgi likuma grozījumi un nevar būt runa par to atlikšanu. Par to, ka būtu notikušas kādas vienošanās, nebija zināms arī Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Ilmai Čepānei (Vienotība), jo «ar mani tādas lietas nepārrunā». Lūgta prognozēt Kriminālprocesa likuma grozījumu izskatīšanas tempus, I. Čepāne atzina, ka priekšlikumi tiks rūpīgi vērtēti, pieprasot Tieslietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras atzinumus, kurus vispirms izskatīs apakškomisijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?