Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Reģionu avīzes jūt draudus

Pašvaldības par nodokļu maksātāju naudu izdod avīzes, kas aizvien mazāk atgādina bezmaksas informatīvos biļetenus ar novada vai pilsētas iedzīvotājiem noderīgu informāciju. Dažviet šie izdevumi ir uz laba krītpapīra ar krāšņām bildēm un saistošiem cilvēkstāstiem par labajiem pašvaldības ļaudīm - tajā skaitā valdošās koalīcijas politiķiem -, un tos jau ir grūti atšķirt no neatkarīgajiem reģionu laikrakstiem.

Vairāku reģionālo avīžu redaktori to uzskata par apdraudējumu demokrātijas pamatam - neatkarīgai žurnālistikai - un par brīvas preses tirgus kropļošanu. Tāpēc vairāk nekā desmit vietējo laikrakstu redaktori no Tukuma, Bauskas, Krāslavas, Valmieras, Alūksnes, Kuldīgas, Rēzeknes, Balviem, Aizkraukles, Gulbenes, Madonas, Preiļiem vērsās pie visām augstākajām valsts amatpersonām, kā arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas. Tā otrdien sēdē tikās ar visu pušu pārstāvjiem un secināja, ka ir nepieciešamas izmaiņas 90. gadu sākumā pieņemtajā Preses likumā vai pat jauns likums. To uzsvēra arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), vienlaikus atzīstot, ka cits jautājums ir, vai Saeimas deputātiem pietiks politiskās gribas atbalstīt pārmaiņas.

Kā propagandas izdevumi

«Pašvaldības var drukāt informatīvās lapiņas ar saistošajiem noteikumiem un mest iedzīvotāju pasta kastītēs, nevis publicēt stāstus par interesantiem cilvēkiem un reklāmu,» sēdē sacīja Latvijas Žurnālistu asociācijas priekšsēdētāja Anda Rožukalne. Viņa novērojusi, ka cilvēki vairs neatšķir neatkarīgu laikrakstu no pašvaldības izdevuma. Likumā būtu jānoteic, ka pašvaldībai nevar piederēt plašsaziņas līdzekļi, uzskata A. Rožukalne. Viņa redz vairākas iespējas, kā domes var informēt iedzīvotājus, - piemēram, par maksu reģiona laikrakstā izvietojot informāciju, kas var būt arī kā avīzes pielikums ar skaidru norādi. Komisijai bija iespēja iepazīties ar Rēzeknes domes izdevumu Rēzeknes Vēstnesis, uz kura vāka bija Gada sieviete Rēzeknē.

Neatkarīgo Tukuma Ziņu redaktore Ivonna Plaude piedāvāja aizliegt pašvaldībām piederošu avīžu izdošanu, par nepieņemamu uzskatot informatīvās vides kropļošanu ar šo mediju īstenotajām pozitīvisma kampaņām. «Ja valdošajai partijai pieder laikraksts, tad tas ir propagandas izdevums,» sacīja I. Plaude. Viņas minēto piemēru vidū bija arī laikraksts Iecavas Ziņas, kuru var arī abonēt. Iecavas novada vadība avīzes Bauskas Dzīve žurnālistus pat nelaižot domes sēdēs. Bauskas Dzīves galvenajai redaktorei Anitai Rozentālei gan nebija zināmi gadījumi, kad kāds viņas kolēģis būtu izraidīts no Iecavas novada domes. A. Rozentāle Dienai apstiprināja, ka Iecavas pašvaldības izdevumā patiesi ir ne tikai informācija par domes lēmumiem, bet, piemēram, arī slavinoši stāsti par pašvaldības labajiem darbiem, raksti par masāžas saloniem, kā arī reklāma par reklāmdevējam izdevīgāku cenu, nekā to piedāvā Bauskas Dzīve. Šajā rajonā savi izdevumi ir arī Bauskas, Rundāles un Vecumnieku novada pašvaldībām, bet «tur viss ir kārtībā», jo tie ziņo tikai par domes lēmumiem, publicē pašvaldības iestāžu vadītāju pārskatus, nevis slavinošus rakstus, atzina A. Rozentāle. Iecavas novada priekšsēža vietniece Agra Zaķe (NA) Dienai apstiprināja, ka Iecavas Ziņas var abonēt. Bez maksas tās saņem pašvaldības iestādes un bibliotēkas, pārējiem ir jāpērk par 21 centu. (Bauskas Dzīve piektdienās maksā 75 centus, citās dienas - 55 centus). «Manuprāt, ir labi, ka ir tāda pozitīva avīze, kas cilvēkiem patīk,» sacīja A. Zaķe. Viņa ir pārliecināta, ka informācija ir objektīva, jo tā ir pamatota ar faktiem. Iespēja izteikties esot arī opozīcijas deputātiem. Novadā, piemēram, ir daudz skolu, un cilvēkiem interesē to audzēkņu sasniegumi, par kuriem citur nerakstot.

Grib lasīt Pūres ziņas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvju viedoklis bija līdzīgs - pašvaldībām likumā noteikts pienākums informēt iedzīvotājus. Ir lauku ļaudis, kuri nevar atļauties abonēt vietējo avīzi, un tās arī neatspoguļo visu pašvaldībā notiekošo, sacīja VARAM pārstāvis Aivars Draudiņš. Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (NA) iepriekš bija šajā amatā VARAM. Viņš sacīja, ka ir 44 pašvaldības, kurās vienīgais izdevums ir tas, ko izdod pašvaldība. Kultūras ministrijā top mediju politikas pamatnostādnes, kuru sagatavošanā ierosinājumi tiks ņemti vērā. LPS ir sākusi pašvaldību aptauju - no 65 novadiem un piecām lielajām pilsētām, kas jau atsaukušies, sava izdevuma nav tikai Daugavpils pilsētai. Vienu reizi nedēļā iznāk vienīgi Iecavas Ziņas, 11 pašvaldības avīzi izdod divas reizes mēnesī, bet pārējās - reizi mēnesī vai pat retāk. No aptaujātajām maksas sludinājumus savos laikrakstos publicē 12 pašvaldības.

Vietējo mediju pārstāvjiem Saeimas komisijas deputātus pārliecināt nebija viegli, jo arī viņiem patīk pašvaldību avīzes. Augusts Brigmanis (ZZS) nelasot ne Neatkarīgās Tukuma Ziņas, ne pašvaldības izdevumu. «Es lasu Pūres Pagasta Ziņas un negribu pazaudēt savu Pūres avīzīti. Protams, mēs varam Saeimā diskutēt par to, kas tur tiek likts iekšā,» sacīja A. Brigmanis. Viņa frakcijas biedrs Valters Dambe dzīvo Pārgaujas novadā un arī ir apmierināts ar pašvaldības izdevumu, jo vietējo laikrakstu jau interesējot tikai skandāli, nevis viena vai otra novada deju kolektīva panākumi ārzemēs vai vietējo uzņēmēju sasniegumi. A. Rozentāle uzsvēra, ka neatkarīga medija pienākums ir uzraudzīt, kā pašvaldības tērē nodokļu maksātāju naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?