Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Renault Clio sprēgā franču dzīvesprieks

Normunds Avotiņš

Man nav paraduma piešķirt automašīnām vārdus, it sevišķi, ja mūsu attiecības ilgst tikai trīs dienas. Iesaukas maniem automobiļiem pārsvarā tiek atvasinātas no oriģinālā nosaukuma (tā no Seat iznāk Sietiņš)vai arī tās izgudro draugi ar krāšņāku iztēli. Jaunais Renault Clio kļuva par izņēmumu, jo es to uzreiz nokristīju par Jakobu.

Automašīnas kustīgā, vitālā daba atgādina franču komiķa de Finesa atveidotos tēlus. Kad atklājās, ka Clio kā īstenam lejuplādes laikmeta produktam nav kur iebāzt kompaktdisku, tas joza pa Dienvidu tiltu Vladimira Kosmā nemirstīgās estrādes mūzikas pavadījumā kā koši sarkans izaicinājums tiem, kas atsakās saskatīt Latvijas ikdienā vietu mazai un spriganai franču automašīnai.

Buldogs ar baltajiem diskiem

Mazliet neiederīga šī automašīna ir gan. Vētrainās dizaina izmaiņas aizmēzušas garlaicīgo un samierniecisko iepriekšējā Clio veidolu, paverot vietu dīvainām proporcijām (tas mazliet līdzinās angļu buldogam ar pārāk lielu galvu), drosmīgām ielocēm durvju apakšā un spīdīgu bižutēriju.

Baltajiem diskiem piemīt suģestējošas īpašības, jo tiem piekaltos skatienus varēja just, pat nogriežoties ap stūri. Aizmugurējo durvju mala draiski uzrauta augšup, un šīs malas epilogā atrodas eleganti paslēpts durvju rokturis. Tāpēc Clio izskatās mazliet divdurvīgs un diezgan sportisks - it kā rikšotu apkārt skriešanas kedās.

Pirkstu nospiedumi un Spaidermena tērps

Dekoratīvais mašīnas purniņš sagatavo ne mazāk ekstravagantam salonam, taču ko tādu nebiju gaidījis: salona interjers ir pa pusei sarkans kā vecā Lotusā, turklāt sēdekļu zīmējums noskatīts no Zirnekļcilvēka tērpa. Spīdīgas klavierlakas Clio ir vairāk nekā mersedesā, un tā, protams, arī vairāk notraipās.

Daktiloskopisko efektu mazina alternatīva - balta klavierlaka, taču krāsu var nomainīt tikai panelī. Durvju rokturis vienmēr saglabās pirkstu nospiedumus. Normāla spidometra Clio nemaz nav, un ātrumu tas rāda digitālā ciparu displejā, kas ne visiem patīk un ne vienmēr ir pietiekami uzskatāms. Toties vadītājs vienmēr zinās, cik daudz degvielas atlicis, jo šī skala gan ir tahometra lielumā. Vārdu sakot, tipisks Made in France (ražots Francijā - angļu val.), turklāt rodas šaubas, vai Jakobs kaut cik sakarīgi brauc.

Dzimis sportists

Tomēr izrādās, ka šaubām par automašīnas braukšanas kvalitāti nav pamata. Zem krāsota burunduka ārienes slēpjas pilnīgi jauna šasija ar platāku špūri un īsāku stūres pārnesumu. Clio stūres atsaucība un ievelkošais asums aizrauj tā, kā gadiem nav spējis neviens mazās klases auto.

Jā, Polo brauc precīzi un gudri, un Mini klausa tā, it kā būtu aizmugurējās piedziņas mašīna, savukārt tāds «karnevāls» kā Clio nav izbaudāms nevienā citā auto. Faktiski mazais Renault ir tāds, kāds varēja būt (un pēc mantojuma vajadzēja būt) Peugeot 208.

Bet tā nav, un Francijas izlasē vieglajā svarā vieta ir Clio. Izrāvienu nodrošina arī 90 zirgspēku dīzelis, taču ir diezgan viegli iztēloties Jakobu tracinām vecus bembjus ar trīscilindru 0,9 turbo zem pārsega. Katrā ziņā Dacia Sandero ar tādu mazmotoru «gāž» uz diviem riteņiem.

Tomēr Jakobam Latvijā klāsies grūti, un ne jau tāpēc, ka 8. aprīlī mums joprojām ir 48. marts. Clio pat tīri labi panes bedres, apledojumu un šķības sliedes. Privāto pircēju rindas ir gaužām retas, bet autoparku vadītāji tik jautrus auto nesaprot. Varbūt arī saprot, bet tad nesaprot bankas un līzinga devēji.

Laguna stūrē ar aizmuguri

Ar skumjām pamājis sveikas Jakobam - Clio, pievērsos mazāk ēverģēlīgam Renault, vārdā Laguna. Klīniski baltā krāsā tas izskatās pēc neiejūtīga interna, turklāt nav arī pārlieku skaists.

Gaidot, kamēr krāsniņa kaut cik sasildīs ledusauksto bumbu pārnesumkārbas sviras galā, uz pelnutrauka vāka atklāju uzrakstu 4Control. Pilnpiedziņas Laguna zinātnei nav pazīstamas, tāpēc atlika versija, ka ir četri stūrējami riteņi. Šī puspiemirstā ietaise patlaban piedzīvo renesansi. Aizmugurējie rati, kas par dažiem grādiem pagriežas pretēji priekšējiem, tā samazinot apgriešanās rādiusu, bet lielākā ātrumā dara to pašu paralēli, pasteidzinot pārkārtošanās vai apdzīšanas manevru, tagad sastopami pat tik specifiskos autobrīnumos kā Porsche 911 GT3.

Nezinu gan, cik daudz Laguna pircēju uzņemtos 1205 latu lielu tēriņu par 4Control, taču efekts no tās ir vienreizējs - it kā Laguna būtu kļuvusi īsāka un velkošie riteņi nemaz nebūtu priekšējie. 4Control gan pieejams tikai dārgākajām komplektācijām, un neizskatās, ka daudzi būtu gatavi maksāt Passat cenu par Renault.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas, Ls

Renault Clio 1.2
Ls 7229
Renault Clio Tce 90
Ls 8508
Renault Clio dCi 75
Ls 9168

Renault Clio

Vērtē Normunds Avotiņš
5 5 5 5 5
Dizains
Izaicinošs, netradicionāls un mazliet neproporcionāls.

5 5 5 5 5
Tehnika
Lieliska šasija un reibinoša stūres sajūta. Pārsteigums.

5 5 5 5 5
Komforts
Visai diskutabls. Viss it kā ir savās vietās, taču tik koši sarkans salons atgādina atrakciju parku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?