Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Republikāņu ballīte, kas nesaliedēs partiju

Nacionālās basketbola asociācijas aktuālo čempionu Klīvlendas Cavaliers mājvietā - Quicken Loans arēnā - pirmdien pulcējās Republikāņu partijas pārstāvji un atbalstītāji no ASV malu malām, lai piedalītos politiskā spēka nacionālajā sanāksmē, kas notiek reizi četros gados - ASV prezidenta vēlēšanu gadā. Tā ir kulminācija mēnešiem ilgajām republikāņu priekšvēlēšanām, kurās par partijas kandidātu novembrī notiekošajās ASV prezidenta vēlēšanās tika izraudzīts ekscentriskais miljardieris Donalds Tramps. Četru dienu ilgās sanāksmes laikā formāli apstiprinās viņa nomināciju.

Tika prognozēts, ka uz republikāņu konventu Ohaio štata galvaspilsētā ieradīsies aptuveni 50 tūkstoši cilvēku, no kuriem 15 tūkstoši būs mediju pārstāvji. Lai uzņemtu grandiozo politisko un arī izklaides pasākumu, Klīvlenda iztērējusi 50 miljonus dolāru (gandrīz 45 miljoni eiro), vēsta izdevums The Intercept. Sanāksmes norises vietās strādā 8000 brīvprātīgo, bet par kārtību un drošību pilsētā rūpējas 4000 policistu. Papildu drošības pasākumus nācies ieviest pēc šomēnes Dalasā notikušā asiņainā uzbrukuma policistiem.

Protestēs neierodoties

Republikāņu priekšvēlēšanās, kas notika visos ASV štatos un teritorijās, partijas atbalstītāji balsoja par vairākiem kandidātiem, bet galvas tiesu populārāks izrādījās iepriekš vēlētus amatus neieņēmušais D. Tramps, kura kampaņas sauklis ir «Atjaunosim Amerikas varenību!». Daudzus balsotājus neatturēja viņa nereti naidīgie paziņojumi, piemēram, ka meksikāņi, kas ierodas ASV, ir noziedznieki un izvarotāji, un aicinājums aizliegt iebraukt valstī musulmaņiem.

D. Trampa izlēcieni, kas rezonēja arī citur pasaulē, izraisīja spēcīgas galvassāpes partijas vadībai, jo tā nekādi nespēja ielikt rāmjos bijušo televīzijas šovu zvaigzni. Nepiepildījās arī republikāņu istablišmenta cerības, ka galu galā veselais saprāts ņems virsroku un partijas atbalstītāji dos priekšroku kādam uzskatos un uzvedībā mērenākam kandidātam. Jau maija sākumā D. Tramps sasniedza 1237 delegātu robežu, kas nepieciešama partijas nominācijas iegūšanai.

Kopumā 2473 delegāti - partijas biedri un atbalstītāji, kas konventā pārstāvēs savu vēlēšanu apgabalu, - būs tie, kas šajās dienās «tehniski» izvēlēsies Republikāņu partijas nominantu ASV prezidenta vēlēšanās. Tradicionāli delegāti konventā balso par kandidātu, kam atdots visvairāk balsu priekšvēlēšanās viņu vēlēšanu apgabalā. Ņemot vērā partijas vadības milzu nepatiku pret D. Trampu, bija mēģinājumi panākt, ka delegāti konventā var balsot «pēc sirdsapziņas», t. i., par kandidātu, ko atbalsta personīgi. Ideja tika noraidīta.

Protestējot pret D. Trampa izvirzīšanu, daļa delegātu neieradās uz konventu. Nozīmīgo pasākumu neapmeklēs arī vairāki prominenti Republikāņu partijas biedri, no kuriem zināmākie ir divi bijušie ASV prezidenti - Džordžs Bušs vecākais un viņa dēls Džordžs V. Bušs. «Es drīzāk apmeklētu laba drauga publisku pakāršanu,» šādi savu lēmumu neierasties kāds partijas biedrs, kurš strādāja iepriekšējos trijos konventos, paskaidrojis portālam Politico.com.

«Liess» viesu saraksts

D. Tramps žēlojies, ka pirms četriem gadiem notikušais Republikāņu partijas konvents esot bijis garlaicīgs, tāpēc viņš solīja sagādāt ievērojamus un populārus runātājus uz šīgada sanāksmi. Tomēr viņa komandai nav īpaši sekmējies ar solījuma izpildi, jo īpašo viesu saraksts ir «liess».

Laikraksts The New York Times vēsta, ka bez paša D. Trampa konventā uzstāsies arī viņa sieva Melānija un četri pieaugušie bērni. Uz skatuves paredzēts kāpt arī bijušajam Ņujorkas mēram Rūdolfam Džuljani, D. Trampa bijušajam sāncensim par partijas nomināciju, senatoram Tedam Krusam, bijušajam Kongresa Pārstāvju palātas spīkeram Ņūtam Gingričam un citiem augstāka un zemāka ranga politiķiem, kā arī profesionālajai golferei Natālijai Gulbis.

Republikāņu nacionālās komitejas priekšsēdētājs Rainss Prībuss paudis cerību, ka konvents palīdzēs saliedēt partiju, bet populārā telekanāla Fox News nesen veiktā aptaujā noskaidrojies - vairāk nekā 50% republikāņu vēlas, lai partija ASV prezidenta vēlēšanām izvirzītu citu kandidātu, nevis D. Trampu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?