Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Režisora Kristapa Streiča bojāejā bijusi vainojama pilota kļūda

Pētot cēloņus motodeltaplāna avārijai, kurā pērn rudenī gāja bojā režisors Kristaps Streičs, Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs (TNGIIB) atklājis vairākus pārkāpumus, piemēram, lidaparāts nav bijis reģistrēts Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā un tāpēc ar to nemaz nedrīkstēja lidot, tāpat lidotājam bijusi maza lidošanas pieredze.

TNGIIB konstatējis, ka aviācijas nelaimes gadījuma pamatcēlonis bijis «cilvēka faktors», kas izpaudās pilota kļūdaini pieļautajā lēmumā, izvēloties bīstamāko maršrutu - pārlidot kokiem apaugušu augstieni ar nestabili darbojošos dzinēju. Motodeltaplāna pilota lidošanas pieredze bijusi neliela, un lidojumus pilots veicis reti.

Negadījums notika pagājušā gada 2. oktobrī Daugavpils novada Vecsalienes pagastā. Tur deltaplāns bija aizķēris koku galotnes un avarējis. Divi cilvēki - pilots un K. Streičs - pēc avārijas palikuši karājoties kokos vairāk nekā desmit metru augstumā. Režisors ar galvu uz leju karājies aptuveni divas stundas. Ugunsdzēsēji pēc signāla saņemšanas par negadījumu ieradās notikuma vietā apmēram pēc 40 minūtēm, jo bija grūtības precīzi noteikt tā atrašanās vietu. Apkārtnes reljefa dēļ piebraukt pie avarējušā motodeltaplāna un izmantot izbīdāmās kāpnes, lai noņemtu cietušos, nebija iespējams, tādēļ glābšanas pasākumi aizņēma daudz vairāk laika. Režisors no smagajām traumām vēlāk slimnīcā mira. Pilotu slimnīcā nogādāja ar krūškurvja sasitumu.

Izmeklētāji secinājuši, ka motodeltaplāns Kvant 03S nav reģistrēts Civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā. Šā iemesla dēļ saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem lidojumu ar gaisa kuģi nebija atļauts veikt, ziņo BNS. Izmeklētāji arī secinājuši, ka lidojums no Daugavpils lidostas veikts bez iepriekšējas paziņošanas lidlauka ekspluatantam un nebija reģistrēts lidojumu reģistrācijas žurnālā.

Secināts, ka dzinēja periodiskās tehniskās apkopes reglamenta darbi bija veikti saskaņā ar reglamenta darbu veikšanas plānu, bet tos neveica sertificēts personāls. Tehnisko apkopi veica un tehnisko dokumentāciju noformēja gaisa kuģa pilots. Pēc veiktajiem izpētes darbiem konstatēts, ka motodeltaplāna dzinēja iekārtas ir tehniskā kārtībā, tādējādi tā tehniskais stāvoklis nevarēja kļūt par aviācijas nelaimes gadījuma cēloni. Dzinēja temperatūras paaugstināšanās un jaudas zudumi, iespējams, notikuši sarmas izveidošanās dēļ dzinēja karburatoros, veicot lidojumu, kad bija paaugstināts gaisa mitrums.

Ziņojumā arī minētas vairākas lidojumu drošības rekomendācijas. Tās adresētas Civilās aviācijas aģentūrai. Eksperti rekomendē veikt ārpuskārtas sertificēto vispārējās aviācijas lidlauku kontroli, lai konstatētu, vai ir noteikta izlidojošo pasažieru personas datu reģistrācijas kārtība un vai šādi dati tiek reāli fiksēti, kādā veidā tiek veikta izlidojošo gaisa kuģu un personu reģistrācija.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Inguna Pužule BNS pastāstīja, ka TNGIIB ziņojums policijā ir saņemts un policija ar to iepazīstas. Turpinās izmeklēšana iepriekš sāktajā kriminālprocesā.

Diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?