Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Rīgas kapsētās grūti laiki

Galvaspilsētas klusākajā daļā - kapsētās - dzīve nebūt nav rimta. «Bolderājas kapsētā regulāri zog granīta kapu apmalītes - tās ir pietiekami vērtīgas, lai varētu realizēt. Zagļi aiznes arī metāla priekšmetus - turpat netālu atrodas metāla uzpirkšanas punkts, kur nozagtais, visticamāk, nonāk. Pirms laika zagļi turp aiznesa arī 100 metru garu kapsētas žoga posmu.

Kopš kapos sāka strādāt simtlatnieki, no šķūņiem pazūd instrumenti. Pagaidu darbinieki gan ir ļoti noderīgi, jo ar esošajiem sētniekiem nepietiek,» problēmas viņa pārziņā esošajās apbedījuma teritorijās uzskaita Rīgas Kapsētu pārvaldes priekšnieks Jānis Upītis.

Rīgā ir 20 kapsētu - tās kopumā aizņem apmēram 450 hektārus pašvaldības teritorijas. Pirms krīzes par tīrību tajās gādājuši ap pussimta sētnieku, tagad - 21. «Dažiem nākas apkopt vairākas kapsētas, ņemot vērā, ka I un II Meža kapu platība ir 80 hektāru, tāpēc tur vajadzīgi vairāki cilvēki,» skaidro J. Upītis. Viņš nedienas saista ar ierobežoto finansējumu - tā dēļ samazināts arī Kapsētu pārvaldes administrācijas darbinieku skaits. Ja iepriekšējos gados Rīgas dome šai struktūrvienībai piešķīra papildu finansējumu, tad šogad tās budžetu veido tikai pašu nopelnītais - kopumā 1,2 miljoni latu. Lielāko ieņēmumu tiesu veido iedzīvotāju maksājumi par kapa vietām - vidējā vienvietīgas apbedījuma vietas cena galvaspilsētā ir 50-200 latu bez PVN.

J. Upītis pauž neapmierinātību, ka Rīgā atšķirībā no vairuma citu pašvaldību nav noteikta kapa vietas nomas gada maksa: «Jūrmalā jau sen iekasē 30 santīmus par kvadrātmetru gadā, bet Rīgā šī lēmuma pieņemšanu visu laiku atliek, lai gan kapu uzturēšanas izmaksas arvien pieaug. Pavērojiet, ar cik pilnām somām cilvēki dodas uz kapiem! Kur tas viss vēlāk nokļūst? Atkritumu konteineros, protams! Gadā izvesto atkritumu apjoms jau sasniedzis 50 tūkstošus kubikmetru.»

Nomas maksas trūkums neapmierināja arī iepriekšējo Kapu pārvaldes priekšnieku Vilni Bisenieku, kurš savulaik izteica tēlainu salīdzinājumu: «Kapsētas ir Padomju Savienība miniatūrā - no mums visi ņem, bet neviens neko nedod.»

Rīgas lielākajos - Jaunciema - kapos raizes sagādājot arī stirnas. «Ziemas periodā tur dienas laikā notiek vidēji 15 apbedījumu - dzīvniekiem visu laiku ir uzklāts galds. Skaidrs, ka mēs esam iegājuši viņu teritorijā, nevis otrādi, un nepalīdz pat žogs,» atklāj J. Upītis.

Jāpiebilst, ka zagļi, atkritumi un savvaļas dzīvnieki nav vienīgās problēmas, ar ko saskaras iedzīvotāji, kuriem dzīves skumjajos brīžos nākas izmantot galvaspilsētas Kapu pārvaldes pakalpojumus. Apgrūtinājumu radīs arī birokrātija - noformējot apbedīšanu, cilvēkam pēc kapu apmeklējuma un izziņas saņemšanas no tās pārziņa jādodas uz Kapsētu pārvaldi norēķināties un dažos gadījumos apbedīšanas pasūtījums vēlāk jānogādā atpakaļ kapsētas pārzinim. Tas tāpēc, ka vairumā Rīgas domes kapsētu joprojām nav interneta pieslēguma, trūkst datoru un biroja tehnikas - arī šīs nepilnības tiek skaidrotas ar līdzekļu trūkumu. Joprojām nav digitalizētas arī kapsētu kartes, un interneta neesamības dēļ kapsētu pārziņi dokumentus reģistrē papīra žurnālos. «Akmens laikmeta» trūkumus gan apņēmusies novērst darba grupa ar Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra vadītāju Sergeju Novikovu priekšgalā. «Priekšlikumi ir iesniegti - pārējais atkarīgs no tā, vai deputāti pieņems vajadzīgos lēmumus. Pagaidām ātrākai dokumentu apmaiņai daļā kapsētu uzstādīti faksa aparāti,» norāda S. Novikovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kapsētas

RD Kapsētu pārvaldes 2013. gada budžets: 1,2 miljoni latu. No tiem 400 tūkst. - sētnieku un kapraču algošanai; 350 tūkst. - atkritumu izvešanai; 100 tūkst. - ūdens pumpju uzturēšanai; 60 tūkst. - ceļu remontiem.
No 20 RD pārziņā esošajām kapsētām divas ir atvērtas, 15 - daļēji slēgtas, bet trīs - slēgtas.
Bēru skaits RD kapsētās: 1990. gadā - 9400, 1997. gadā - 8866, 2012. gadā - 7000.
Esošajos RD kapos mirušos varēs apbedīt vēl 4-5 gadus.
Avots: RD Mājokļu un vides departaments

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?