Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rozēm kaisīts ceļš vēl nākamos piecus gadus

Īsu brīdi pēc tam, kad pašreizējais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pauda gatavību kandidēt uz otru termiņu ģenerālprokurora amatā, ģenerālprokurora padome nolēma izteikt šo ierosinājumu arī Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam. Kopumā Ē. Kalnmeiera darbs tiek vērtēts pozitīvi. Jau iepriekš I. Bičkovičs ziņu aģentūrai LETA atklāja, ka ir apmierināts ar ģenerālprokurora darbu. Viņš veiksmīgi tiekot galā ar saviem pienākumiem, un priekšsēdētājam nav nācies dzirdēt pārmetumus un aizdomas par viņa neobjektivitāti. Tomēr publiskajā telpā neiztrūkst arī kritikas.

Pārāk maza interese

Digitālās televīzijas lietas prokurors Edvīns Piliksers, kurš nu jau ir pensijā, pret Ē. Kalnmeiera izvirzīšanu otrajam termiņam ir skeptisks. Viņš uzskata, ka varētu atrast labākus kandidātus. E. Piliksers ir strādājis sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas jomā, kā arī apsūdzību izskatīšanās tiesā. «Kalnmeieram par šo prokuratūras darbības vissvarīgāko jomu interese ir ļoti maza. Pirmo piecu gadu termiņa laikā personīgi man nav iznācis ar viņu saskarties, tāpat nedz pats esmu izjutis, nedz no kolēģiem dzirdējis, ka Kalnmeieram par šo jomu būtu kāda interese. Protams, izņēmums ir gadījumos, kad par to sāk interesēties mediji,» nopūšas E. Piliksers.

Viņš ģenerālprokurora rīcību kritizē arī saistībā ar Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanu, jo aizdomās turamie ilgu laiku «tika mākslīgi turēti par lieciniekiem. No vienas puses, tas bija nelabvēlīgs moments pašiem izmeklētājiem, no otras puses, tas bija būtisks pārkāpums attiecībā uz viņu tiesībām uz aizstāvību. Šāda pozīcija, ko sabiedrībai pasniedz ģenerālprokurors, man šķita nepareiza un neizprotama. Šī likumam neatbilstošā taktika veicināja kļūmīgo situāciju ar divu personu arestu vairāk nekā pēc gada, kam seko nekavējoša atbrīvošana», stāsta bijušais prokurors.

Tomēr esot arī labas lietas. Ē. Kalnmeiers esot sakārtojis un pilnveidojis iekšējās kārtības jautājumus, tagad krietni kvalitatīvāk tiek organizēts darbs prokuratūras iekšienē.

Sabiedrības par atklātību Delna valdes loceklis Valts Kalniņš ģenerālprokurora darbu vērtē ar atturību. Par tiešajiem lēmumiem viņam grūti izteikties, jo neesot zināmi visi apstākļi, kas bijuši ģenerālprokurora darbību pamatā. «Ja Piliksera iebildumi būtu pamatoti, tad tos varētu uztvert kā trūkumus, bet kā gan lai no malas to izvērtē - kā un kādā mērā šie pārmetumi atbilst patiesībai,» saka V. Kalniņš. Viņš piedalījies arī Ē. Kalnmeiera vadītajā darba grupā 2013. gadā, kad ekspremjers Valdis Dombrovskis bija uzdevis izvērtēt, kā uzlabot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbības efektivitāti. Tolaik V. Kalniņam ir radies pozitīvs iespaids. Ģenerālprokurors jautājumam esot piegājis konstruktīvi. «Varbūt es ne visam piekrītu, ko viņš par KNAB ir teicis, bet, detaļās vērtējot, es nevarētu teikt, ka viņš ir darījis ko principiāli nesaprātīgu,» saka V. Kalniņš.

Medijos ik pa laikam izskan runas, ka Ē. Kalnmeiers diezgan kūtri iesaistījies KNAB konflikta risināšanā. Daži viņam pārmet nostāšanos KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka pusē, tajā pašā laikā, piemēram, Pietiek.com pagājušajā mēnesī kādā publikācijā norādīja, ka Ē. Kalnmeiers tomēr «paslepus bijis Strīķes pusē», Jutai Strīķei tiesājoties ar J. Streļčenoku.

Savlaicīgās reakcijas

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ģenerālprokuroru slavē. Kā viņa rīcības veiksmīgāko piemēru A. Latkov-skis min neseno gadījumu, kad mediji ziņoja par to, ka Rīgas satiksme maksājusi vairākus simtus tūkstošu par tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmusi. «Svētdienas vakarā šī informācija izskanēja, jau otrdien ģenerālprokurors Valsts policijai uzdeva sākt krimināllietu. Tāds ģenerālprokurors man ir vajadzīgs. Ja šādā pašā veidā Ē. Kalnmeiers strādās, tad uzskatu, ka viņam savs darbs ir jāturpina. Kura cita iestāde kā Ģenerālprokuratūra vēl tik perfekti saprot, kāds noziedzības līmenis valda Latvijā,» saka A. Latkovskis, norādot, ka arī ar komisiju likumdošanas jautājumos Ģenerālprokuratūrai sadarbība ir laba: «Ģenerālprokuratūra no pārējām valsts institūcijām atšķiras ar to, ka tās pārstāvji uz komisiju nāk ar ļoti labām zināšanām savā jomā. Pie mums nāk dažādu institūciju pārstāvji, tāpēc ir viegli izvērtēt atšķirības - kad nāk virsprokurori, prokurori vai pats ģenerālprokurors, tad viņu zināšanas ir spīdošas.»

A. Latkovskis nevēlas salīdzināt pašreizējo ģenerālprokuroru ar iepriekšējo Jāni Maizīti. Arī J. Maizīti viņš vērtēja ļoti augstu: «Ābolus ar apelsīniem es netaisos salīdzināt.» Likums paredz, ka ģenerālprokuroru pēc AT priekšsēdētāja priekšlikuma amatā uz pieciem gadiem ieceļ Saeima. Politiķi jau izteikušies, ka viņiem pret Ē. Kalnmeiera kandidatūru iebildumu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?