Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Sācies nebijis karš ar Daugavu

Lai Pļaviņas nepiedzīvotu Jelgavas likteni, ceturtdien Daugavā sākta vērienīga ledus spridzināšanas operācija, kādu upe nav piedzīvojusi vismaz pēdējos 10 gadus. Kopumā par upes plūdumu šaurākajā vietā pie Bebrulejas netālu no Pļaviņām cīnījās 85 speciālisti, lielākoties nacionālo bruņoto spēku karavīri un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD)speciālisti. Tā kā ledus tomēr vēl nav sakustējies, spridzināšana paradzēta arī piektdien.

Padomju gados ceļot Pļaviņu HES, upes gultnē tika spridzināts ledus. Tur saglabājusies dolomīta klints, aiz kuras ik gadus aizķeras ledus plātnes, un veidojas krāvumi, kas traucē ledus tālāku virzību un paaugstina ūdens līmeni upē. Operācijas sagatavošana noritēja jau trešdien pēcpusdienā, kad ledū tika izurbts aptuveni 500 āliņģu sprāgstvielām. Viena lādiņa svars - četri kilogrami, Dienai atklāja militārie speciālisti. Mazliet pēc pulksten 11 ar sarkanu lenti un zemessargu posteņiem norobežotajā Daugavas posmā nogrand pirmais, izmēģinājuma sprādziens. Viss liecina, ka darbus var droši turpināt. Uz ledus darbojas apmēram septiņi cilvēki, pieci spridzinātāji no bruņotajiem spēkiem un divi glābēji no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta. Viņiem līdzi ir speciāla sarkana plastmasas laiva - nestuves, kas vajadzības gadījumā var noderēt ledū ielūzuša cilvēka nogādāšanai krastā.

Apmēram pēc 40 minūtēm viss ir sagatavots pirmo simt metru atbrīvošanai no ledus, attiecīgais daudzums lādiņu iegremdēti upē - tie savienoti ar vadiem. Pēc pavēles notiek elektrodetonācija. Jaudīgs sprādziens uzrauj ledus un ūdens šaltis apmēram pretējā krasta koku augstumā. Atklājas brīva upes daļa. Tajā peld daži ledusgabali. Kad viss norimst, oranži tērptie speciālisti atgriežas uz ledus un sagatavo nākamo posmu. Ledus biezums Daugavā ir 20-40 centimetru.

Spridzināšanu vada NBS pulkvedis Igors Rajevs. Viņš atceras, ka pagājušo reizi Latvijā pavasarī ledus spridzināts 2001. gadā Daugavā, taču tas bijis viens lokāls sprādziens, lai iekustinātu upi. 1997. gadā šādi no ledus atbrīvots Zeļķu tilts Jēkabpils pusē. I. Rajevs norāda, ka sprādziena spēks aprēķināts, lai netraucētu vietējos iedzīvotājus. «Mājām logi ārā nelidos,» viņš sola.

Izkustināt ledu ar spridzināšanu vēlas arī citviet Latvijā. Lai Lielupē no jūras puses varētu iekļūt pietiekami lielas jaudas ledlauzis, tiek apsvērta iespēja spridzināt sēkli Lielupes grīvā, aģentūru LETA informē VUGD preses sekretāre Inga Vetere. Ceturtdien vidēji liels ledlauzis aktīvi strādāja Buļļupē. Tā mērķis ir pa Buļļupi tikt līdz Lielupei, lai uzlauztu tās ledu, tādējādi apturot plūdus Lielupes krastos, arī Jelgavā. Lielākas jaudas ledlauzim pa Buļļupi līdz Lielupei nav iespējams aizkuģot, bet mazākiem ledlaužiem jauda nav pietiekama, lai uzlauztu visu ledu.

Gaujā pie Cēsīm un Līgatnes šajās dienās ledus jau sācis savu ceļu uz jūru. Līdzīga situācija ir arī Gaujā pie Siguldas, taču Valmierā Gauju vēl klāj ledus kārta. Šajās dienās upē gāžas tie ledusgabali, kas atrodas krastos. Līgatnes pārceltuves darbība pagaidām nav traucēta, jo ledus pārceltuves teritorijā neblīvējas. Kājāmgājēji pārceltuvi joprojām var izmantot, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?