Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Saglabā lomu enerģētikā un no jauna apgūst kokapstrādi

Rūpniecības smagsvara statusu Aizkrauklei nav izdevies saglabāt, tomēr pilsēta joprojām ir mājvieta vairākām nozīmīgām ražotnēm - tā īsumā var raksturot uzņēmējdarbības situāciju pilsētā, par kuras simbolisku pamatakmeni var uzskatīt Latvijas lielāko elektrības ražotni - Pļaviņu hidroelektrostaciju (HES).

Atšķirībā no Pļaviņu HES, kura šobrīd pēc uzstādītās jaudas ir Eiropas Savienības otrā lielākā HES un joprojām nodrošina pilsētai gan valstiski nozīmīga energoapgādes sistēmas mezgla statusu, gan vērā ņemamus nodokļu ieņēmumus, citu pilsētas ražotņu liktenis nav bijis labvēlīgs. Piemēram, pilsētas gigantiskā VEF tālruņu rūpnīca, kura savulaik nodrošināja darbu aptuveni 2400 cilvēkiem, ir palikusi vairs tikai bijušo darbinieku atmiņās. Tiesa, vienlaikus Aizkraukle var lepoties ar vairākām nozīmīgām ražotnēm, kas ir tapušas no jauna jau pēc PSRS sabrukuma.

Pilsētas seju veido HES

«Bez Pļaviņu HES nebūtu Aizkraukles,» uzsver Latvenergo valdes loceklis, ražošanas direktors un bijušais aizkrauklietis Māris Kuņickis, kurš norāda, ka, balstoties uz laikabiedru atmiņām, jautājumā par pilsētas izveidi nozīmīga loma bijusi enerģētiķu lēmumam - Latvijā tolaik bijusi diskusija par to, vai būtu attīstāmas termoelektrostacijas vai HES, un attiecīgi lēmums par HES būvniecību bija iemesls pilsētas tapšanai. Šobrīd 884 megavatu elektrostacijas tiešā loma pilsētas dzīvē gan ir mazinājusies - lai arī elektrostacija joprojām ir vērā ņemams nodokļu avots, tajā nodarbināto cilvēku skaits daudzu miljonu latu vērtās ražošanas modernizācijas un uzņēmuma restrukturizācijas iespaidā ir samazinājies.

Kopumā Latvenergo Aizkrauklē šobrīd nodarbina 132 darbiniekus, no kuriem 115 ir vietējie iedzīvotāji, un darba vietas aizkraukliešiem nodrošina ne tikai elektrostacija, bet arī Sadales tīkla Aizkraukles nodaļa, un, kā norāda Pļaviņu HES direktors Aldis Bogdanovičs, elektrostacijas periodisko uzturēšanas un remontdarbu laikā tā dod papildu darbu arī apakšuzņēmējiem.

Raksturojot energokompānijas sadarbību ar vietējo pašvaldību, M. Kuņickis norāda, ka «attiecības ir labas un konstruktīvas, tomēr kopīgi risināmo jautājumu nav daudz, un visbiežāk tie ir saistīti ar energokompānijas dalību Aizkraukles novada civilās aizsardzības komisijā un gatavošanos palu sezonai».

Piesaista jaunu ražošanu

Lai gan vairākus nozīmīgus uzņēmumus Aizkraukle pēc PSRS sabrukšanas zaudēja, pilsētai nedaudz ir izdevies atgūt zaudēto - divas vairāk nekā 60 miljonus ASV dolāru vērtas ražotnes un 186 jaunas darba vietas pilsētā ir izveidojis ASV koka durvju ražotājs SIA Jeld Wen Latvia, savukārt vietējiem uzņēmējiem piederošā kokzāģētava SIA AKZ nodarbina 200 cilvēku. Pēc apgrozījuma starp pilsētas lielākajiem uzņēmumiem ierindojas arī degvielas tirdzniecības uzņēmums Virši A, saldumu ražotājs SIA Mikas M, būvniecības uzņēmums SIA RRKP Būve un autoķīmijas ražotājs SIA Tilia-A.

Vienlaikus vairāki aptaujātie pilsētas uzņēmēji atzīst, ka par Aizkraukli tiem nav daudz ko sacīt, atzīstot, ka uzņēmēji un pašvaldība satiek labi, bet viens otra darbā nejaucas. Pašvaldība pret vietējiem uzņēmējiem attiecas korekti un godīgi un regulāri tiek organizētas arī pušu tikšanās, tomēr nekādu īpašu aktivitāšu uzņēmējdarbības veicināšanai nav, atzīst SIA RRKP Būve valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš.

«Pilsētas pašvaldība, manuprāt, strādā gluži labi, tomēr nekādas ciešas sadarbības mums nav,» teica Gatis Krēsliņš, Latvijā pazīstamā lietoto apģērbu tirdzniecības uzņēmuma SIA DGS Sorting valdes loceklis. Savukārt pašvaldības pārstāvji uzsver, ka pilsēta ir atvērta investoriem, un par savu galveno misiju uzņēmēju piesaistē uzskata infrastruktūras attīstību un labu dzīves apstākļu nodrošināšanu pilsētā. Pašvaldība uzskata, ka, ienākot pilsētā, ražotāji var rēķināties arī ar iedzīvotāju samērā iecietīgu attieksmi. «Kad tika uzcelta Jeld Wen jaunākā ražotne, nenācās uzklausīt vērā ņemamas iedzīvotāju pretenzijas - tikai viena iedzīvotāja sūdzējās par smakām no ražotnes, bet arī šajā gadījumā tika panākta vienošanās,» atzīst Aizkraukles novada domes izpilddirektors Einārs Zēbergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?