Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sāk veidoties jauna tehnoloģiju paaudze

Planšetdatorus pircēji izvēlas aizvien biežāk, un tas ļauj prognozēt, ka šogad Latvijā pārdoto planšetdatoru skaits sasniegs 55 tūkstošus. To Dienai apgalvo tirgus izpētes kompānijas GfK Retail and Technology Baltic pētnieks Jānis Pilipivs.

Planšetdatoru popularitāte veicina «datorpasaules revolūciju», uzskata nozares eksperti, norādot, ka patlaban veidojas jauna tehnoloģiju paaudze - personālais dators, kas viegli pārveidojams par planšetdatoru un otrādi, tā apvienojot abu ierīču lietošanas priekšrocības. Savukārt, analizējot saistību starp planšetdatoriem un tālruņiem, tirgus tendences liecina, ka ievērojama daļa viedtālruņu lietotāju iegādājas «planšetes» kā otru ierīci ikdienas lietošanai, un, ja ierīcēm ir vienota platforma (Android, iOS), ierīču saturu var ļoti ērti savstarpēji sinhronizēt.

Deviņi tūkstoši mēnesī

Pēc pārdošanas buma pērn decembrī, kad Latvijā tika pārdoti aptuveni deviņi tūkstoši planšetdatoru, šogad janvārī pārdošanas apjoms saruka un bija mazāks nekā novembrī. Taču, neraugoties uz kritumu, pārdoto planšetdatoru skaits bija ievērojami lielāks nekā pērnā gada janvārī.

Pircēji aizvien vairāk iegādājas planšetdatorus ar lielāku ekrāna izšķirtspēju. Šogad janvārī 15% pārdoto planšetdatoru bija ar 2048x1536 pikseļu lielu izšķirtspēju, bet 41% - ar 1280x800 pikseļu lielu izšķirtspēju.

Savukārt 71% no pērnā gada janvārī pārdotajiem planšetdatoriem bija ar iebūvētu trešās paaudzes mobilo sakaru (3G) standarta funkcionalitāti, bet šī gada janvārī - tikai 37%. Tas liek domāt, ka pircēja izvēle šogad janvārī kritusi uz relatīvi lētākām precēm, respektīvi, uz salīdzinoši dārgo Apple vai Samsung planšetdatoru lētākajiem brāļiem.

Gada pirmo mēnešu griezumā no 11% uz 33% pieaudzis to planšetdatoru īpatsvars, kuriem ir relatīvi mazi (7-7,9 collu) ekrāni. «Kvalitatīvāks ekrāns ar lielu izšķirtspēju un ātrāki procesori,» tā šī brīža pircēju pieprasījumu raksturo J. Pilipivs.

Spēļmantiņas efekts

Daudzi planšetdatoru pircēju ierīci lieto kā pagaidu aizvietotāju darba datoram, savukārt citiem svarīgs šķiet «spēļmantiņas efekts». Tieši «spēļmantiņas efekts» arī palielina pieprasījumu pēc lētākiem planšetdatoriem, kuru dažādās variācijas plaši pārstāvētas vietējos interneta veikalos, novērojis J. Pilipivs.

Uzreiz pēc Apple iPad parādīšanās to iegādājās salīdzinoši neliels skaits klientu. «Tas skaidrojams ar klientu izpratni, jo daudziem šķita, ka planšetdatoru funkcionalitāte nav salīdzināma ar portatīvo datoru sniegtajām iespējām,» Dienai pauž Latvijas Mobilā telefona (LMT) Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš. Savukārt tagad, līdz ar mobilā interneta attīstību, «planšetes» pamazām kļūst par neatņemamu biznesa un sadzīves nepieciešamību ikdienā.

Planšetdatoru ērtāk nekā portatīvo datoru paņemt līdzi, piemēram, komandējumā, un planšetdatoram ir pietiekami liels ekrāns, lai daudz ērtāk nekā mobilajā telefonā varētu pārlūkot interneta mājaslapas, kā arī lasīt grāmatas un dokumentus.

Mobilo sakaru operatorus, pašsaprotami, virza interese par 3G, kā arī nu jau par ceturtās paaudzes mobilo sakaru (4G) pieslēgumu attīstīšanu.

«LMT ātrgaitas 3G tīkls šobrīd pieejams vairāk nekā 93% Latvijas teritorijas. LMT kā pilotprojektu lielākajās pilsētās un arī ap Rīgu piedāvā iespēju lietot 4G tīklu, un, piemēram, jaunākais no Apple iPad jau strādā arī 4G tīklā,» apgalvo V. Radziņš.

Viņš arī uzskata, šobrīd LMT piedāvājuma klāstā arvien populārāks kļūst mobilā interneta pieslēgums ar neierobežotu datu apjomu.

Līdzīgi kā Latvijā kopumā, arī LMT pārdoto planšetdatoru apjoms pērn pieaudzis. Nenoliedzami - planšetdatoru tirdzniecībā liela loma ir mobilo sakaru operatoru iecerēm īstenot dažādas akcijas. Piemēram, LMT akcijas ietvaros vienā mēnesī pārdoto planšetdatoru skaits pat pārsniedzis portatīvo datoru apjomu.

Populārākās «planšetes» LMT tirdzniecības vietās patlaban ir Apple un Samsung, bet šogad izmaiņas tirgū varētu ieviest arī ierīces ar Windows 8 operētājsistēmu, ko savos planšetdatoros piedāvā, piemēram, Asus, lēš V. Radziņš.

«Izvēle par labu vienam vai otram planšetdatoram saistīta ar operatoru datu pieslēgumu piedāvājumu,» Dienai pauž arī Samsung Electronics Baltics pārstāve Iveta Bojāre un apstiprina, ka planšetdatori sākuši ieņemt personālo datoru vietu: «Planšetdatoriem kļūstot arvien jaudīgākiem un piemērotākiem ikdienas lietošanai, tie atstāj personālos datorus biznesa un augstu kvalitātes prasību multimediju vides funkciju izpildei.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirktākie planšetdatori LMT

Samsung N8000 Note 10"
Samsung GalaxyTab 2 10" P5100 16GB 3G
Apple iPad 3rd gen 32GB 3G
Apple iPad 3rd gen 64GB 3G
Apple iPad 3rd gen 16GB 3G
Avots: LMT

Pirktākie planšetdatori Tele2

Samsung Galaxy Tab 2 10.1,
iPad 2,
iPad 3,
Samsung Galaxy Note 10.1,
Samsung Galaxy Tab 2 7.0.
Avots: Tele2

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?