Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sākusies Bostonas spridzinātāja tiesa

ASV pilsētā Bostonā pirmdien sāka izraudzīties zvērināto tiesas piesēdētājus, kuriem būs jāizlemj, vai vīrietis, kuru apsūdz asiņainu sprādzienu rīkošanā 2013. gada aprīlī Bostonas maratona laikā, ir vai nav vainīgs. 21 gadu vecajam čečenu izcelsmes ASV pilsonim Džoharam Carnajevam, kurš neatzīst vainu sev izvirzītajās apsūdzībās, draud nāvessods, ja tiesa atzīs viņa vainu. Tiek prognozēts, ka lietas izskatīšana varētu ilgt no trim līdz pieciem mēnešiem.

Izvirzītas 30 apsūdzības

ASV varasiestādes uzskata, ka 2013. gada 15. aprīlī tolaik vēl 19 gadu vecais Dž. Carnajevs kopā ar 26 gadus veco brāli Tamerlanu blakus Bostonas maratona finiša taisnei, kur atradās tūkstošiem skrējēju un skatītāju, novietoja un pēc tam detonēja divus paštaisītus spridzekļus. Ar aptuveni 12 sekunžu starpību nograndušās eksplozijas paņēma triju cilvēku dzīvību, bet vēl vismaz 260 guva dažādas pakāpes miesas bojājumus.

Trīs dienas pēc spridzināšanas T. Carnajevu nāvējoši ievainoja apšaudē ar policiju, bet sašauto Džoharu dienu vēlāk atrada kādas privātmājas pagalmā novietotā laivā, kuras korpusā viņš bija ieskrāpējis vairākus vēstījumus, piemēram, «ASV valdība nogalina nevainīgus civiliedzīvotājus» un «es nespēju noskatīties, ka šāds ļaunums paliek nesodīts», teikts mediju rīcībā nonākušajos tiesas dokumentos.

Prokurori uzskata, ka Dž. Carnajevs, vecākā brāļa iedvesmots, bija pievērsies radikālajam islāmam. T. Carnajevs dažus gadus pirms uzbrukuma kļuva par pārliecinātu musulmani, bet 2012. gadā sešus mēnešus pavadīja Krievijas Ziemeļkaukāza republikās Dagestānā un Čečenijā, kur, kā apgalvo ASV un Krievijas drošības dienesti, viņš esot ticies ar islāma kaujiniekiem.

Dž. Carnajevam izvirzītas 30 dažādas apsūdzības, no kurām 17 paredz iespēju sodīt ar nāvi, ja vīrieti atzīs par vainīgu. ASV ģenerālprokurors Ēriks Holders pieprasījis viņam piespriest augstāko soda mēru. Apsūdzētā aizstāvji Dž. Carnajevam piedāvājuši atzīt savu vainu, ja ASV valdība atsakās no prasības viņu sodīt ar nāvi.

Bažas par zvērinātajiem

Zvērināto tiesas piesēdētāju izraudzīšanās process, kurā piedalīsies tiesnesis Džordžs A. O'Tūls, kā arī aizstāvības un apsūdzības puses, var ilgt vismaz mēnesi. Atlasē izvērtēs vairāk nekā 1200 kandidātu, no kuriem izvēlēsies 12 piesēdētājus un sešus viņu dublierus.

Izvērtēšanas procesa sākumā noskaidros tos, kuri nekādā gadījumā nevar piedalīties tiesas darbā. Par piesēdētājiem šajā tiesas procesā nevarēs kļūt kandidāti, kuriem ir personīga saistība ar lietu vai kādi apgrūtinājumi (piemēram, mazi bērni vai kopjami radinieki), kas var traucēt būt klāt tiesas sēdēs.

Pēc tam tiesnesis, aizstāvības un apsūdzības puses tiksies personīgi ar katru no atlikušajiem kandidātiem, lai izvērtētu, vai viņiem ir kādas īpašības, kas neatļauj kļūt par piesēdētāju, un noskaidrotu, vai šie cilvēki ir spējīgi taisnīgi apsvērt nāvessoda piemērošanu, ja apsūdzētais tiks atzīts par vainīgu noziegumos, kas paredz augstāko soda mēru. «Ir runa par cilvēkiem, kuriem būs jāpieņem lēmumus, vai atņemt citai personai dzīvību,» laikrakstam The Boston Globe sacīja advokāts Deivids Hūss.

Masačūsetsas štatā, kurā atrodas Bostona, nāvessods ir aizliegts, bet Dž. Carnajeva lietā izskatīs federālās apsūdzības, kas paredz tā piemērošanu, ja apsūdzēto atzīst par vainīgu. Tāpēc par piesēdētājiem nedrīkstētu izvēlēties cilvēkus, kuri kategoriski iestājas pret augstākā soda mēra piemērošanu, uzskata tiesību eksperti.

Dž. Carnajeva aizstāvji uzsver, ka Bostonā nevarēs izraudzīties objektīvus piesēdētājus. Arī eksperti norāda, ka būs sarežģīti Bostonā atrast cilvēkus, kuri spēj ar vēsu prātu izvērtēt sprādzienus, kas bija lielākais terora akts ASV teritorijā kopš 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem.

Tiesnesis Džordžs A. O'Tūls noraidījis šos apgalvojumus un apelē, ka Dž. Carnajeva advokāti neesot nākuši klajā ar nopietniem argumentiem, kas apstiprinātu viņa nespēju izvēlēties godīgu zvērināto tiesas sastāvu no Bostonas iedzīvotājiem.

Liecinieku uzklausīšana un pierādījumu izvērtēšana sāksies ne ātrāk kā februārī, bet galīgo lēmumu tiesa varētu pieņemt gada vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?