Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Santīms par PET pudeles nodošanu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 23. aprīlī plāno slēgt vienošanos ar nozares pārstāvjiem par depozīta sistēmas izveidi, kas ļautu veikalos nodot atpakaļ iepakojumu. Šo sistēmu plānots izveidot līdz 2015. gada 1. janvārim. Tikmēr Latvijas Zaļais punkts jau sācis PET pudeļu pieņemšanu taras punktos, maksājot par to santīmu.

Ministrijas ieceres īstenošana nozīmētu, ka veikalam, kas pārdod, piemēram, dzērienu PET pudelē, būtu pienākums pieņemt atpakaļ no pircēja attiecīgo iepakojumu, ja tam ir piemērota depozīta sistēma. Tā būtu iespēja, nododot pudeli, dabūt atpakaļ preces cenā iekļauto summu. Ja tas nav izdarāms uz vietas, piemēram, nelielos veikaliņos, būs jānodrošina, ka to var izdarīt tuvākajā apkārtnē. Tāda ir VARAM vīzija. Jāpiebilst, ka pie idejas īstenošanas nesekmīgi strādāts jau daudzus gadus.

«Joprojām tiek saskaņotas pēdējās detaļas, tāpēc plašākus komentārus sniegsim pēc 23. aprīļa, kad ministrijai un ražotājus, tirgotājus pārstāvošajām asociācijām plānots slēgt vienošanos par depozīta sistēmas izveidi. Pašlaik vēl nevaram viennozīmīgi teikt - esam par vai pret to,» uz Dienas jautājumiem lakoniski atbild Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācijas pārstāve Inese Lielpinka. Alkohola ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers uzskata, ka, lai gan kopumā ideja atbalstāma, tā būtu jāizanalizē no izmaksu viedokļa.

VARAM iecerējusi, ka nozares asociācijas veidotu vienu nacionālo operatoru, kas būtu atbildīgs par veikalos uzstādāmo iekārtu izvietojumu, tehniskajiem risinājumiem, datu apkopošanu, norēķinu veikšanu ar iesaistītajām pusēm un citiem jautājumiem. Plānotās izmaksas ir līdz 26 miljoniem eiro (18,3 miljoni latu), no kuriem aptuveni 20 miljoni eiro (14 miljoni latu) vajadzīgi iekārtu iegādei. Šo summu paredzēts iegūt no ES fondiem, ražotāju un tirgotāju līdzekļiem.

«Depozīta sistēmas lielākais pluss vienlaikus ar apkārtējās vides sakopšanu ir iespēja savākt daudz tīrākas izejvielas nekā dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, un tas ir izdevīgāk gan ražotājiem, gan iepakojuma pārstrādātājiem un viegli atsver sākotnējos ieguldījumus sistēmas ieviešanā,» norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

A/s Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar pārstrādes uzņēmumu PET Baltija sācis veidot savu sistēmu, kas nodrošina iedzīvotājiem iespēju pagaidām 11 taras punktos nodot PET pudeles, pretī saņemot vienu santīmu. Šie punkti atrodas Rīgā, Ogrē, Siguldā, Talsos, Rūjienā, Valkā un Valmierā. Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis stāsta - ja izdosies sekmīgi īstenot šo pilotprojektu un savākt divus miljonus pudeļu, plānots doties pie valdības un rosināt īstenot dzērienu iepakojuma savākšanu šādā veidā, neizmantojot automātus. K. Zakulis norāda, ka šādai PET pudeļu depozīta sistēmai, kas veidota, izmantojot jau esošos pudeļu pieņemšanas punktus, nebūtu vajadzīgi milzīgi finanšu ieguldījumi, un piebilst, ka viens iepakojuma nodošanas automāts izmaksā ap 30 000 eiro (Ls 21 084). Diena vakar devās uz kādu no taras pieņemšanas punktiem Āgenskalna tirgus teritorijā - jāatzīst, ka no ērtību, apkalpošanas kvalitātes un vietas estētiskā izskata viedokļa priekšroka tiktu dota veikalā esošam automātam, ja tāds būtu pieejams. Ar taras pieņēmēju nebija iespējams tā īsti sazināties ne latviešu, ne krievu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?