Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sargās dabu Latvijas pierobežā

Līdz 2014. gada beigām paredzēts izveidot pirmo pārrobežu aizsargājamu dabas teritoriju valstī Latvijas - Baltkrievijas pierobežā, kuras nosaukums būs Augšdaugava - Braslavas ezeri. Iespējams, nākotnē varētu tikt veidotas vēl citas. Mērķis ir kopā ar kaimiņvalstu speciālistiem veikt teritorijas izpēti un izstrādāt plānu, kā rīkoties, lai aizsargātu pierobežā esošās dabas vērtības, putnus, zīdītājus, piemēram, Augšdaugavā dzīvojošo meža susuri, dīķa naktssikspārni. Paredzēts izglītot arī iedzīvotājus.

Šeit atrodas unikālas dabas vērtības, piemēram, biezā perlamutrene, meža susuris, kā arī pārmitrie, nogāžu, gravu meži, avotu purvi. Tomēr kopumā šis aizsargājamo ainavu apvidus ir maz pētīts, atzīst Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve projekta vadītāja Irēna Muskare. Problēma ar migrējošiem putniem, zīdītājiem ir tā, ka valstu robežas tiem nav saistošas un ir grūti sargāt kaut ko vienā robežas pusē, ja otrā tam ir atšķirīgs aizsardzības statuss un tur tas netiek uzskatīts par vērtību, piebilst I. Muskare. Tāpēc atzīts, ka labāk veidot pārrobežu aizsargājamu dabas teritoriju, kopīgi to izpētīt un īstenot pasākumus dažādu sugu aizsardzībai. Šim nolūkam plānots tērēt 177 000 latu, no tiem ES finansējums - no Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta iegūto līdzekļu apjoms ir 90% jeb 159 306 latu. Atlikusī summa 17 700 latu ir partneru finansējums, no tiem ap 8000 latu ir nauda no Latvijas valsts budžeta, bet aptuveni 1800 latu piešķīrusi Daugavpils novada dome.

Izmantojot lielāko daļu no šiem līdzekļiem, paredzēts izstrādāt dabas pārvaldības plānus šai teritorijai, to īstenošanai sekos īpaši izveidota koordinācijas padome. Vēl iecerēts izremontēt dabas informācijas centra telpas Daugavpils novadā, kā arī iegādāties aprīkojumu centriem Naujenē un Braslavā. Iedzīvotājiem tiks izgatavots buklets un virtuālā tūre, kuru varēs izmantot jebkurš interneta lietotājs. Tāpat iecerēts izgatavot informatīvos stendus, ceļa zīmes, lai būtu skaidras šīs teritorijas robežas un tajā atrodamās dabas vērtības.

Daba jau nebeidzas vienā robežas pusē, tāpēc ir svarīgi veidot šādus kopējus apsaimniekošanas plānus šeit esošo vērtību saglabāšanai, Dienai paskaidroja Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa, piebilstot, ka, iespējams, nākotnē varētu tikt veidotas citas pārrobežu aizsargājamās dabas teritorijas, piemēram, Ziemeļvidzemē, kur atrodas biosfēras rezervāts, un jau ir uzsākta sadarbība ar Igaunijā esošo Nigulas dabas rezervātu. Tur varētu piesaistīt līdzekļus inovatīvu tehnoloģiju izmantošanai, kas ļautu attīstīt saimniecisko darbību, vienlaikus saglabājot dabu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?