Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Saules cirka peldes iestīvinātajiem

Pirmoreiz Latvijā sniegdams kopumā sešas viesizrādes, Kanādas Cirque du Soleil jeb Saules cirks, visticamāk, būs iecirtis pamatīgu āķi lūpā gan lielai daļai no 31 000 skatītāju, kuri to visu piedzīvoja klātienē Arēnā Rīga, gan tiem, kuriem nu nekādi nevarēja paslīdēt garām lielā rosība masu medijos pirms un pēc cirka viesošanās.

Vismaz es noteikti ceru, ka Saltimbanco - viens no vecākajiem Cirque du Soleil šoviem - tika pasniegts kā ļoti kārdinoša uzkoda, kurai nākamajos gados, zinot mūsu publikas atsaucību, sekos arī citi pamatīgāki ēdieni un deserts no aktuālajiem 22 Cirque du Soleil šoviem.

Raksturojot cirku, jau labu laiku nevaram lietot tikai vārdus «danco, lāci», un, šķiet, tieši Kanādas cirka mākslinieki, kuri 1984. dibināja Cirque du Soleil, jau dažas desmitgades ir cirka transformācijas virzienu toņa noteicēji. Laikā, kad televīzijā varam gūzmām tvert kaulus stindzinošus skatus - dokumentālus un izdomātus -, cirkam ir bijis jādomā īpašs veids, kā piesaistīt «visu pieredzējušā» skatītāja uzmanību akrobātikas trikam. Perfekti un lielā augstumā izpildītam, taču - vai šodien ar kaut ko pārsteidzošam? Tā nu Cirque du Soleil tradicionālās cirka akrobātikas un vieglatlētikas pērles - priekšnesumus uz trapeces un krievu šūpolēm, gaisa baletu gumijās, žonglēšanu, trikus uz riteņa un tā tālāk - ir iesaiņojis krāšņā šovā, kuram pamatā ir stāsts. Izvērstie un ar labu gaumi izstrādātie klaunādes priekšnesumi, izrādās, ir ne vien īpaši veselīgi Latvijas mazliet stīvās publikas iekustināšanai, bet arī perfekti sagatavo augsni sarežģītākajiem cirka numuriem, izceļot tos kā skaistas, līdz izcilībai izkoptas atkāpes kopējā raibi raibo Saltimbanco tēlu ņirboņā.

Izrāde Saltimbanco stāsta par iedomātu pilsētu, kurā visu cerību pamatā ir dažādība. Šī sižetiskā konstrukcija ir vienreizēji asprātīgs Cirque du Soleil izgudrojums jeb burvju triks, kā piesaistīt gan vērīgākos, gan pasīvākos skatītājus. Uz skatuves vairākos plānos notiek dinamiska rosība, tādējādi publika neatslābst un seko līdzi - tas nekas, ka paši nezina, kam īsti seko. Taču, ja tālskati noregulē uzmanīgāk, šovā patiešām var iegrimt.

Līdzīgi kā filmā Gredzenu pavēlnieks ir labie un ļaunie burvji, elfi, hobiti, tā arī Saltimbanco ir izstrādāta tēlu sistēma. Cirka faniem ir ko darīt, jau iepriekš izpētot informāciju par tēlu nozīmi. Kā gan citādi zināsi, ka kavalēristu jeb gādīgo aizstāvju «cepuru galiņi ir vērsti uz priekšu, jo tie skatās nākotnē». Un krāsainie radījumi, kas izpilda trikus uz ķīniešu kārtīm, ir «visvienkāršākās būtnes, rāpuļi, kas nepazīst mīlu».

Lai arī veidotāji šovu pozicionē kā izklaidi visai ģimenei, domāju, ka Cirque du Soleil tomēr ir estētiska bauda pieaugušajiem un jau lielākiem bērniem. Cirka numuri, izņemot tos, kuros klauni smīdina ne pa jokam, mazajiem ir par garu un sarežģītu. Mazuļi diez vai guva prieku par priekšnesumu ar boleadorām - virvēs iesietiem atsvariem, kas, atlecot no zemes, rada sprādzieniem līdzīgas skaņas unisonā vai kontrapunktā ar mākslinieku deju soļiem.

Jāpiemin arī mūziķi, kuri radīja īpašu noskaņu un sinhronu saspēli ar cirka māksliniekiem. Priecē, ka izrāde, kuru autori dēvē par «mūžīgo opusu», arvien pārsteidz ar jauneklīgu azartu un precizitāti it visā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

www.cirquedusoleil.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?