Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Savulaik tās kopēja visā Eiropā!

Ilze Auzāne

«Vēsturisko flīžu jautājumi Latvijā ir neizpētīts robs, kuru ar šo konferenci un izstādi mēs ceram nedaudz aizpildīt,» apņēmības pilna ir Mencendorfa nama muzeja vadītāja Ilona Audere. Piektdien, 11. aprīlī, plkst. 11.00 Grēcinieku ielas namā tiks atklāts pasākums Nīderlandiešu flīzes. Dienas pirmajā pusē ar referātiem uzstāsies gan vietējie, gan arī ārvalstu speciālisti - kā pirmais savās zināšanās dalīsies Lēres novada muzeja pārstāvis Burghards Zonnenburgs, tālāk stafeti pārņems Marijolaina Štege no Utrehtas Zvanu muzeja.

«Ļoti interesanta būs mūsu pašu pētnieka Ilmāra Dirveika uzstāšanās, kurā viņš pastāstīs par pēdējos 20 gados Latvijā apzinātajām nīderlandiešu flīzēm,» par arhitektoniskās izpētes grupas pārstāvja referātu teic I. Audere. Viņa atgādina, ka nīderlandiešu flīzes ne vienmēr tikušas izgatavotas Nīderlandē - līdzīgu motīvu un tehnikas dēļ ar vienu nosaukumu tiek apvienotas dažādās valstīs tapušas flīzes. Savulaik šādas flīzes piedāvājuši arī Rīgas meistari, kas bijuši augsta līmeņa speciālisti. «Tās kopēja visā Eiropā!» I. Audere norāda uz nīderlandiešu flīžu popularitāti un vērš uzmanību uz to, ka Latvijā vēsturiskās flīzes ir saglabājušās un pētītas diezgan maz. Lielākās kolekcijas ir Rundāles pils muzejā, kā arī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, par kurām pastāstīs Mencendorfa nama pārstāve Ilze Brauna. Savukārt viņas kolēģe Ieva Sproģe-Grigorjeva pievērsīsies nīderlandiešu flīžu motīviem dizainā - gan nopietnā, gan suvenīru un kiča dizainā.

Pēcpusdienā plkst. 16.00 Mencendorfa namā tiks atklāta izstāde Nīderlandiešu flīzes, kurā būs apskatāmas vēsturiskās flīzes gan no Nīderlandes, gan arī no Vācijas, - durvis līdz pat 24. maijam būs atvērtas visiem interesentiem. I. Audere akcentē, ka šīs izstādes iniciators ir kurators Hendriks Hahmērs no Vēndamas muzeja, ar kuru Mencendorfa nams sadarbojies jau vairākkārt. Izstādē eksponētās flīzes apmeklētājus iepazīstinās ar populārākajām tēmām, kas laiku laikos tikušas uz tām risinātas: Bībeles sižeti, augu ornamenti un bērnu rotaļas, kā arī eņģelīšu motīvs, kas atklājas visdažādākajos veidos.

«Izstādē būs aplūkojami arī mūsdienu mākslinieku darbi, kuri savā daiļradē ir ietekmējušies no flīzēm,» uzsver I. Audere. Viens no viņiem ir nīderlandietis Patriks Bergsma, kura darbiem ir ļoti neparasta tehnika. «Viņš veido flīžu atdarinājumus, kuros fotogrāfija apvienota ar gleznojumu, - to nevar izstāstīt, tas ir jāredz, Latvijā neviens tā nestrādā!» ieintriģē I. Audere. Viņa arī piebilst, ka 11. maijā (Mātes dienā) tiks organizēta flīžu apgleznošanas darbnīca ģimenēm. Uz to būs jāpiesakās iepriekš, tāpēc sekojiet līdzi informācijai www.mencendorfanams.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?