Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Sēņotāji jau nostājušies uz starta

«Par to, vai būs sēņu gads, prasiet sinoptiķiem. Ja viņi solīs sēņu augšanai labvēlīgu laiku, tad sēņu izstāde varētu būt septembra trešajā nedēļā,» saka Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele.

Jau trīsdesmit gadu I. Dāniele pēta, izzina, apraksta un kolekcionē sēnes. Pēdējais viņas atradums - pirms mēneša zemeņu dobē uzietas trifeles.

«Rokot ārā vecās zemenes, pamanīju sīku zirņa lieluma bumbulīti. Sākumā domāju, ka cietpūpēži, jo ar tiem pilns dārzs. Taču, pārkniebjot bumbuli, atklāju, ka iekšpusē ir trifelēm raksturīgais marmora zīmējums. Turklāt sēnes tiešām bija augsnē, dažu centimetru dziļumā, nevis virspusē. Parušinoties atradu vēl dažas, bet tikpat mazas,» stāsta Dabas muzeja zinātniece. Ar aprakstu un fotogrāfijām Inita dalījās portālā Draugiem.lv. Kopā ar trifeļu pētnieci Diānu Meieri viņa jau pērn bija klīdusi pa Latvijas mežiem un meklējusi šīs sēnes, bet tur - nekā!

«Gluži ēdama tā gan nav! Bet Latvijā jau ir entuziasti, kas sāk audzēt trifeles,» uzsver sēņu pazinēja. Tā ka - rūpīgi rociet savus dārziņus, trifeles atrast var katrs, turklāt pat Rīgā! Un ne to vien! I. Dānielei jau acs uztrenēta, un viņa sēnes redz tur, kur citi tās neredz. Piemēram, pirms pāris gadiem viņa un kolēģe Rīgas centrā atrada jaunus tropu sēņu sugas eksemplārus. Bet pētniece jau arī nemeklē to, ko citi liek savos grozos.

«Ja citiem sēņošana ir atpūta un izklaide, tad man tas ir darbs,» saka mikoloģe. Retas, neparastas sēnes tiek vāktas muzeja kolekcijai, pēc tam tās tiek sakaltētas, saliktas aploksnēs, bet ziņas par tām tiek ievadītas Latvijas Dabas muzeja aprūpētajā datubāzē.

Interesanti stāsti saistās ar Dabas muzeja organizētās sēņu izstādes apmeklētājiem. Visbiežāk - atnes un parāda: «Kas tā par sēni? Mēs vakar tādas ēdām.» Tad atliek cerēt, ka maltīte bija gatavota no ēdamām sēnēm. «Vienai sabiedrības daļai tas šķiet normāli - apēst un tad domāt, kas tas bija,» nebrīnās I. Dāniele.

Viņa pati nekad neriskē, lai gan ēdamās (!) mušmires pagaršojusi, tomēr «tas nosaukums - mušmire - vien jau atbaida». Lai gan, pēc zinātnieces domām, visām sēnēm nosaukumi ir ļoti skaisti. Viena daļa ir vēsturiski izveidojušies, bet dažām sēnēm vārdus ir devusi arī I. Dāniele. «Ja grāmata tiek rakstīta latviešu valodā, tad arī nosaukumus piemērojam. Mēģinām, kā skan no latīniskā nosaukuma pārveidots vārds. Ja nekā labskanīga nav, tad ņemam palīgā citas valodas, ja atkal nekā, tad piemērotus vārdus meklējam sēnes izskatā. Tā, piemēram, ir vairāk nekā simts sugu bērzlapju un divas trešdaļas no tām ir sarkanā krāsā. Tad nu ir brūnsarkanā, melnsarkanā, oranžsarkanā… un vienu brīdi jau tie nosaukumi beidzas. Galvenais - izvēlēto vārdu neaizmirst, lai pēc tam nav atkal jādomā kaut kas jauns.»

Ejot mežā, jāizvēlas - esi sēņotājs, sēņu pētnieks vai fotomednieks, domā mikoloģe.

«Visu nevar apvienot - gan pētīt sēnes, gan fotografēt,» par savu darbu saka I. Dāniele un teic, ka bieži vien pēc sēņu vākšanas izstādei ir laimīga, ka mājās kāds uztaisījis sēņu zupu no veikalā pirktiem šampinjoniem.

Ticiet vai ne, bet sēņu izstādes laiks tiek pielāgots Mēness fāzēm. «Izskaidrojumu nezinu, bet, ja ir augošs Mēness un tuvojas pilnmēness, tad sēņu ir vairāk un labākas kvalitātes. Bet, ja laiks būs sauss un pārkaltis, tad nekādas fāzes nelīdzēs. Galvenais - siltums un mitrums, tas sēnēm patīk,» stāsta I. Dāniele.

«Ko tad vairāk fotografē? Lielākās baravikas, pilnākos grozus! Sēnes ir tik skaistas un neparastas! Fotomākslinieki jau cenšas, lai būtu norasojusi cepurīte sūnās, būtu odziņas blakus, bet ir jāprot atrast arī retāki eksemplāri,» savas domas izsaka I. Dāniele un piebilst, «manas bildes nav skaistas, bet man ir svarīgi, lai redz pēc iespējas vairāk sēnes pazīmes - gredzentiņu pie kātiņa, stobriņu krāsu un citas raksturīgās pazīmes.»

«Sēņu fotografēšana ir droša nodarbe,» pārliecināti teic mikoloģe un uzsver, «kad esi iemācījies sēnes atpazīt fotografējot, tad var sākt arī sēņot.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sēņu sacepums


Četrām porcijām nepieciešams: 150 g gaileņu, 150 g šampinjonu, 200 g baraviku, 2 sarkanie sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, 3 ēd.karotes saldkrējuma zaļumu sviesta, zaļumi - dilles, lociņi, sāls, malti melnie pipari, 2 ēd.karotes sinepju
Baravikas sagriež, arī šampinjonus griež uz pusēm, bet mazās gailenes var atstāt veselas. Sīpolus sagriež gredzenos, bet ķiploku daiviņas notīra. Uz pannas izkausētā sviestā liek sīpolus un apcep. Pievieno sēnes. Cep sutinot uz lēnas uguns, kamēr sēnes gandrīz gatavas. Ķiploku sarīvē vai sasmalcina ķiplokspiedē un pievieno sēnēm, pārkaisa zaļumus un iemaisa sinepes. Visu pasautē trīs minūtes. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai rīsiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?