Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Shēmo ap atkarīgajiem pusaudžiem

Šobrīd Latvijā tikai astoņi bērni tiek «nostādīti uz ceļa» pēc atkarības no narkotikām, lai gan rehabilitācija būtu vajadzīga vairākiem simtiem jauniešu, īpaši ņemot vērā neseno sintētisko psihotropo vielu kultu. Taču Labklājības ministrijā (LM), kuras budžetā minētajam mērķim šogad paredzēti vairāk nekā 400 tūkstoši eiro, atrunājas, ka rindas uz pakalpojumu neveidojoties, taču neatzīst, ka tas ir pašu nesakārtotās sistēmas dēļ. Tajā pašā laikā ministrija izsludina vēl vienu iepirkumu, kas ir izdevīgs tai pašai, nevis iespējamajiem pretendentiem.

Pieprasa, bet nesola

LM cer atrast kādu kvalificētu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēju, kas būtu gatavs cauru diennakti nodrošināt pilnu servisu mazgadīgajiem narkomāniem, iekļaujot uzturēšanos, ēdināšanu, speciālistu konsultācijas, uzraudzību, skološanu, izklaidēšanu un vēl virkni pakalpojumu. Taču pēc skaita - tikai deviņiem gadā, turklāt klientus LM nemaz negarantē. Bet - ja viņu nav, tad LM naudu nepiešķir, savukārt to, ka, arī dīkstāvē esot, sociālajam rehabilitētājam jāmaksā algas darbiniekiem, par iedzīvotāju labklājību atbildīgā ministrija neņem vērā. Turklāt, kāpēc jāizsludina vēl viens iepirkums, ja ar klientiem nav piepildīti vēl nesen - šā gada martā - izraudzītie pakalpojumu sniedzēji - VSIA Straupes narkoloģiskās slimnīcas Pusaudžu rehabilitācijas kolektīvs Saulrīti un biedrība Ģimenei un veselībai?

LM Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Lilita Cīrule skaidro, ka ar šā gada sākumā izsludinātā iepirkuma uzvarētājiem līgumi noslēgti par 34 bērnu sociālo rehabilitāciju, tāpēc tagad esot nepieciešams atrast kādu, kurš būtu gatavs pakalpojumu sniegt vēl deviņiem bērniem. Taču papildu iepirkums, visticamāk, ir tikai formalitāte, lai ministrija varētu pēc saviem ieskatiem rīkoties ar 45 pusaudžu rehabilitācijai paredzēto naudu, kuras lielākā daļa mērķi nemaz nesasniegs, jo rehabilitāciju saņem tikai astoņi bērni. To, ka LM par minētajiem līdzekļiem iecerējusi finansēt citus projektus, Dienai iestādē atzina jau iepriekš - Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Ineta Pikše izteicās, ka nauda nepieciešamības gadījumā tikšot novirzīta «pasākumiem, pēc kuriem vērojams lielāks pieprasījums».

Saskata dīvainības

«Sociālā rehabilitācija pēc narkotiku lietošanas Latvijā šobrīd būtu vajadzīga apmēram 600-700 bērniem - to atzinuši arī Veselības ministrijas pārstāvji. Taču mazgadīgie narkomāni līdz savai iespējai nenonāk, jo nav sakārtota sistēma - nedz uzskaite, nedz motivācija un nosūtīšana. Tam varētu būt vairāki iemesli, un pieņemu, ka esošā situācija ļauj LM ietaupīt naudu un izlietot to kam citam,» viedokli pauž Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs (Mūsu novads - mūsu mājas - mūsu atbildība). Viņa vadītās pašvaldības nodibinājums Solis Piebalgā bija iesniedzis savu piedāvājumu gada sākumā LM izsludinātajā iepirkumā par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem, taču tajā neuzvarēja, turklāt iesniedza sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā. Tā gan tika atzīta par nepamatotu. Jautāts, vai Solis Piebalgā pretendēs papildu iepirkumā, L. Šāvējs atbild: «Ar deviņām vietām nav iespējams nodrošināt struktūrvienības darbu! Šis iepirkums ir dīvains, jo šobrīd nav piepildīts pat iepriekšējā konkursa uzvarētājs - Saulrīti, nemaz nerunājot, ka Ģimenei un veselībai ir vispār tukši!»

Jāpiebilst, ka LM bērnu rehabilitācijai no narkotiskām vielām atvēlējusi kvalitatīva pakalpojuma prasībām nesamērīgi mazu summu - 28 eiro dienā vienai personai. Tas ir gandrīz tikpat, cik maksā ieslodzītā uzturēšana, kam atšķirībā no narkotiku atkarīgajiem nav nepieciešama nedz multidisciplināra speciālistu palīdzība, nedz īpaša terapija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?