Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Skaistums, kas būs pēc simts gadiem

Var jau uzticēt dārza ierīkošanu kādai firmai, pasūtot, lai atved lielus kokus un sastāda tos, tomēr dārzu var veidot arī saimnieks pats, pirms tam paturot prātā domu, ka «mēs nevergojam dārzā, bet priecājamies par to».

Ja pašam gribas veidot dārzu, jāmācās. Par pamatu var būt Dārza veidošanas kursi, ko ziemā organizē Rīgas dārzkopības un biškopības biedrība un kurus vada ainavu arhitekte Gundega Lināre. Kursu programmā ir iepazīšanās ar jauna dārza veidošanas pamatprincipiem, veca dārza pārveidošanas iespējām, augu izvietošanu dārzā, dažādu atpūtas vietu izveidošanu un citiem jautājumiem brīnišķīga dārza izveidošanā ģimenes atpūtai un citām vajadzībām. G. Lināres padoms jaunajiem censoņiem ir vienkāršs: «Galvenais dārzā ir tukšums, jo tikai ar tā palīdzību var redzēt skaistumu.» Lai nesabojātu latvisko ainavu - mežus, upju ielejas, jūras krastu -, pret dabu jāizturas ar lielu pietāti un cieņu.

Dārzu veidošanā allaž pastāvējusi daudzveidīga mode - piedzīvojot gan kartupeļu vagas līdz pat durvju priekšai, gan rožu dobes, gan necaurredzamus dzīvžogus, gan perfektas dobju un vagu rindas. Tomēr latviskās sētas centrā - priekšdārzā - visos laikos bijušas puķes. Tās noder gluži kā reklāma, rādot, ka mājās saimniece ir čakla.

Māja un dārzs ir nedalāmi, tāpēc, plānojot dārzu, rūpīgi jāizdomā, kuras takas būs biežāk staigājamās, kādu skatu gribēsies redzēt, piemēram, no virtuves loga. Labs padoms, ja māja ir divstāvu, plānojumu sākt ar skatu no augšas - vizualizējot, ko gribas redzēt, lai zonējums būtu praktisks un funkcionāls.

Taču viena lieta ir dzirdēt, bet pavisam cita lieta - redzēt. Tāpēc, pirms ķerties pie sava dārza ierīkošanas, jāapskata pēc iespējas vairāk citu dārzus. Daiļdārzu saimnieki labprāt savu dārzu durvis ver interesentiem un dalās pieredzē. Ilze Straujuma no Bauskas puses savu dārzu pārstādījusi jau vairākkārt, un tagad divas trešdaļas no teritorijas aizņem zāliens. Viņa zina teikt, ka visvairāk laika aizņem sīpolpuķes, dālijas, viengadīgās vasaras puķes, kā arī akmeņdārzs, bet spēkus iespējams ekonomēt, ja dārzā sastādīti skujkoki, bagātīgi ziedoši krūmi un vīteņaugu stādījumi.

Dārza pamatā ir zāliens, kas priecē ar savu sulīgo zaļumu un rada mitrumu un svaigumu vasaras karstākajās dienās. Taču zāliens rūpīgi jākopj. Skaists zāliens pēc kāda laika mēdz pārklāties ar sūnu. Sūnas augšana var liecināt arī par augsnes sastāvu, ka tā ir skāba un tajā ir maz skābekļa.

Pirmā palīdzība - ar speciālu aeratoru, ko var arī iznomāt, apstrādā zālienu, lai skābeklis var piekļūt augu saknītēm. Ja platība nav liela, tad var ņemt grābekli rokās un soli pa solim iet un nokasīt sūnu, izplēst to. Pēc aerācijas zāliens kārtīgi jāsalej. Ieteicams arī lietot speciāli varu saturošu mēslojumu, kas rada sūnām nelabvēlīgu vidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?